Najlepsza żywność przeciwzapalna na ciśnienie krwi

20 maja 2022 Gotowanie

Wysokie ciśnienie krwi nazywane jest również nadciśnieniem. Jest to powszechne schorzenie. Długotrwałe działanie dużej siły krwi na ścianki tętnic wystarczy, aby spowodować problemy zdrowotne, takie jak choroby serca i udar mózgu.

U zdrowej osoby przeciętne ciśnienie krwi wynosi 120/80 mmHg. Zazwyczaj nadciśnienie tętnicze definiuje się jako stan, w którym ciśnienie krwi przekracza 140/90 mmHg. Nadciśnienie jest ciężkie, jeśli jego wartość przekracza 180/120 mmHg. Na nadciśnienie tętnicze cierpi 29,8% mieszkańców Indii i prawie 50% dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Jeśli choroba ta nie zostanie wyleczona w porę, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Badania wykazują, że wysoki poziom stanu zapalnego w organizmie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca lub udaru mózgu. Z drugiej strony, wzrost ciśnienia krwi powoduje przewlekły stan zapalny śródbłonka. To z kolei może być odpowiedzialne za dalsze uszkodzenie śródbłonka i pogorszenie kontroli ciśnienia tętniczego.

Komórki śródbłonka, cienkiej błony wyściełającej wnętrze serca i naczyń krwionośnych, wydzielają substancje kontrolujące rozkurcz i relaksację naczyń krwionośnych oraz enzymy regulujące krzepnięcie krwi, funkcje immunologiczne i przyleganie płytek krwi.

Stan zapalny a ciśnienie krwi

Istnieją wystarczające dowody na to, że wysoki poziom stanu zapalnego w organizmie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca lub udaru mózgu. Z drugiej strony, wzrost ciśnienia krwi powoduje przewlekły stan zapalny śródbłonka. To jednak z kolei jest odpowiedzialne za dalsze uszkodzenie śródbłonka i pogorszenie ciśnienia tętniczego cytat z dietetyka.

Niektóre zaburzenia metaboliczne mogą powodować zapalenie śródbłonka. Należą do nich dyslipidemia, hiperinsulinemia, insulinooporność, cukrzyca i otyłość. Może to jednak powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto wiadomo, że starzenie się zmniejsza odpowiedź zapalną organizmu. Tak więc stan zapalny i starzenie się przyczyniają się do wysokiego ciśnienia krwi i chorób sercowo-naczyniowych w organizmie i vice versa. Dlatego spożywanie diety bogatej w pokarmy o działaniu przeciwzapalnym może być korzystne w zapobieganiu i zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Pomaga to zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i utrzymać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych na dystans.

Żywność przeciwzapalna na ciśnienie krwi

Pokarmy przeciwzapalne mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi w organizmie. Pierwszym krokiem, który rzuca się w oczy, jest obniżenie zawartości sodu w diecie. Nasilony stan zapalny może prowadzić do zwiększonego uszkodzenia oksydacyjnego i sztywności naczyń krwionośnych, co w przypadku długotrwałego utrzymywania się prowadzi do nadciśnienia.

Zmniejszenie stanu zapalnego poprzez spożywanie pokarmów przeciwzapalnych, regularne ćwiczenia i zmianę stylu życia może być korzystne w kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi. Niektóre z tych pokarmów to:

Pomidory

Likopen to substancja zawarta w pomidorach, która nadaje im czerwony kolor. Jest to substancja fitochemiczna, która pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwalczanie wolnych rodników. To działanie pomaga zminimalizować uszkodzenia oksydacyjne i zmniejszyć stan zapalny. Potencjalnie obniża skurczowe ciśnienie krwi, tj. najwyższą liczbę w odczycie ciśnienia krwi. Skurczowe ciśnienie krwi jest miarą ciśnienia w naczyniach krwionośnych podczas bicia serca.

W procesie gotowania wykorzystuje się likopen zawarty w pomidorach. Można więc spożywać pomidory w celu zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. Jednak najlepsze sposoby ich spożywania to niskosodowa pasta pomidorowa, pieczone pomidory pokrojone w kostkę, sos pomidorowy oraz pieczone lub grillowane pomidory.

Zielone warzywa liściaste

Magnez jest minerałem biorącym udział w regulacji ciśnienia krwi. Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, są doskonałym źródłem magnezu. Spożywanie pokarmów bogatych w magnez może pomóc w rozluźnieniu naczyń krwionośnych. Ponadto, zielenina dostarcza składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, które pomagają regulować ciśnienie krwi.

Fasola i soczewica

Codzienne spożywanie grochu, fasoli, roślin strączkowych i soczewicy może znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto rośliny strączkowe są doskonałym źródłem błonnika, potasu i magnezu, czyli dwóch minerałów niezbędnych do regulacji ciśnienia krwi.

Wysoka zawartość błonnika w fasoli, grochu i soczewicy dostarcza węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym. W rezultacie zapobiega to skokowi poziomu cukru we krwi, zapobiegając pobudzeniu naczyń krwionośnych.

Mleko i nabiał

Wapń jest odpowiedzialny za zwężanie i rozkurczanie naczyń krwionośnych. Dlatego też dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie staje się niezbędne do regulacji prawidłowego ciśnienia krwi. Niestety, wiele osób, w tym dzieci, cierpi na niedobór wapnia.

Produkty mleczne, takie jak mleko i jogurty, są doskonałym źródłem wapnia, jeśli nie cierpisz na nietolerancję laktozy. Co więcej, mają naturalnie niską zawartość sodu. Ponadto jogurt może mieć działanie przeciwzapalne w przypadku nadciśnienia. Dzieje się tak dlatego, że szczepy dobrych bakterii w jogurcie wzmacniają jelita, co zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń do krwi, zmniejszając potencjał dodatkowego stanu zapalnego. W efekcie pomaga to kontrolować ciśnienie krwi.

Borówki

Borówki amerykańskie zawdzięczają swój purpurowo-niebieski kolor związkowi roślinnemu zwanemu antocyjanami. Związek ten obniża ciśnienie krwi poprzez poprawę rozszerzenia naczyń krwionośnych i przepływu krwi. Badania sugerują, że spożywanie około jednej filiżanki borówek dziennie może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi.

Wszystkie owoce jagodowe o czerwonym lub fioletowym kolorze są dobrym źródłem antocyjanów. Jednak szczególnie dzikie jagody zawierają najwięcej antocyjanów.

Banany

Banany zawierają potas, minerał niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, zdrowia serca, pracy mięśni i nerwów oraz zachowania równowagi płynów. Co więcej, banan zawiera 3 g błonnika, który zapewnia uczucie sytości.

Ponadto właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające bananów mogą pomóc w zapobieganiu i zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie.

Nasiona lnu

Dodawanie nasion lnu do smoothie, płatków owsianych i innych potraw to prosty sposób na znaczne obniżenie ciśnienia krwi w miarę upływu czasu. Na przykład w jednym z badań wykazano, że u osób, które spożywały 30 gramów nasion lnu dziennie, zaobserwowano obniżenie ogólnego ciśnienia krwi.

Skuteczność nasion lnu wynika z połączenia błonnika, kwasu tłuszczowego omega-3 zwanego kwasem alfa-linolenowym oraz bioaktywnych związków zwanych lignanami. Badania sugerują, że to połączenie sprawia, że długotrwałe codzienne spożywanie nasion lnu jest jedną z najskuteczniejszych zmian w diecie w celu obniżenia ciśnienia krwi.

Buraki

Buraki są pełne składników odżywczych, które poprawiają krążenie krwi i obniżają ciśnienie. Są bogatym źródłem potasu, folianów i przeciwutleniającej witaminy C. Ponadto mają naturalnie wysoki poziom azotanów, które mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Azotany znajdują się w wielu owocach i warzywach. Nie są one tożsame z azotynami, które znajdują się w przetworzonej żywności. Azotany w diecie przekształcają się w organizmie w tlenek azotu, który rozluźnia mięśnie. Rozszerza on naczynia krwionośne, a tym samym obniża ciśnienie krwi.

Oliwa z oliwek

Kluczem do zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego jest wybieranie zdrowych zamienników tłuszczów. Jednym z takich olejów jest oliwa z oliwek, która zawiera oleokantal. Jest to związek o właściwościach przeciwzapalnych, rodzaj tłuszczu nienasyconego, który jest lepszy od nasyconego. Niestety, wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest tak korzystne w kontrolowaniu ciśnienia krwi, jak wybieranie zdrowych tłuszczów.

Tłuszcze uzyskane z tłoczonego na zimno oleju kokosowego, domowego ghee i oliwy z oliwek (w sosach do sałatek) oraz orzechów korzystnie wpływają na kontrolę ciśnienia krwi w porównaniu z tłuszczami uzyskanymi z niezdrowych źródeł.

Objawy wysokiego ciśnienia krwi

Zazwyczaj wysokie ciśnienie krwi nie daje żadnych objawów. Jeśli jednak nie jest leczone przez dłuższy czas, może powodować choroby serca i udar mózgu. Ponadto choroby współistniejące, takie jak cukrzyca i otyłość, zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Jeśli masz łagodne lub graniczne nadciśnienie, możesz nie zauważać objawów. Jeśli jednak masz ciężkie nadciśnienie, możesz zaobserwować jeden lub kilka z poniższych objawów:

  • Opuchlizna pod oczami
  • Silne bóle głowy
  • Krwawienie z nosa
  • Zmęczenie
  • Dezorientacja
  • Niewyraźne widzenie
  • Ból w klatce piersiowej
  • Trudności w oddychaniu
  • Nieregularne bicie serca
  • Krew w moczu
  • Uderzenia w klatce piersiowej, szyi lub uszach
  • Zawroty głowy

Przyczyny wysokiego ciśnienia krwi

Stres

Jedną z najważniejszych przyczyn nadciśnienia jest stres psychologiczny. Może on powodować nadciśnienie poprzez powtarzający się wzrost ciśnienia krwi i stymulację układu nerwowego. W wyniku stymulacji układ nerwowy wytwarza duże ilości hormonów zwężających naczynia krwionośne, które podnoszą ciśnienie krwi.

Otyłość

Nadwaga i otyłość prowadzą do odkładania się tłuszczu i cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Utrudnia to przepływ krwi w organizmie, powodując wzrost ciśnienia krwi. W rezultacie krew przepływa z większym ciśnieniem, aby ominąć te przeszkody. W przypadku znacznego odkładania się tłuszczu w tętnicach, przepływ krwi do serca może zostać zablokowany, co prowadzi do zawału serca.

Cukrzyca

Wysoki poziom cukru we krwi powoduje stres w naczyniach krwionośnych i zwiększa ich zwężenie. Powoduje to wzrost ciśnienia krwi w organizmie. Może również powodować uszkodzenie tętnic, czyli naczyń krwionośnych, które doprowadzają krew z poszczególnych części ciała do serca.

Jeśli w porę nie podejmiesz odpowiednich działań w związku z cukrzycą, może ona prowadzić do chorób układu krążenia, a w końcu do zawału serca z powodu uszkodzenia tętnic.

Siedzący tryb życia

Regularna aktywność fizyczna jest niezbędna dla zachowania ogólnego stanu zdrowia. Podobnie jak inne mięśnie w organizmie, również serce wymaga regularnych ćwiczeń, aby było silne i sprawne. Niestety, siedzący tryb życia prowadzi do przybierania na wadze, odkładania się tłuszczu w naczyniach krwionośnych i innych problemów zdrowotnych. W efekcie zmniejsza się ilość krwi pompowanej do serca. Aby to zrekompensować, organizm wywiera dodatkowy nacisk na naczynia krwionośne. W rezultacie prowadzi to do wzrostu ciśnienia krwi.

Inne sposoby kontroli ciśnienia krwi

Najlepiej jest kontrolować ciśnienie krwi w sposób naturalny, zamiast codziennie przyjmować leki. Poza stosowaniem zdrowej, zbilansowanej diety bogatej w pokarmy o działaniu przeciwzapalnym, kluczową rolę w kontrolowaniu ciśnienia krwi odgrywają regularne ćwiczenia fizyczne i zmiana stylu życia.

  • Regularne ćwiczenia fizyczne są niezbędne do spalania kalorii i wzmacniania wszystkich mięśni ciała, w tym mięśni serca. Słabe mięśnie serca mogą również prowadzić do różnych chorób układu krążenia. Dlatego ćwiczenie serca poprzez ćwiczenia sercowo-naczyniowe może być korzystne dla organizmu w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
  • Wstawanie wcześnie rano i spacerowanie po ogrodzie lub codzienne 30-minutowe ćwiczenia fizyczne to dobre sposoby na utrzymanie ciśnienia krwi na stałym poziomie.
  • Inne zmiany w stylu życia, takie jak rzucenie palenia, zmniejszenie częstotliwości spożywania alkoholu, unikanie tłustych i tłustych potraw oraz dieta niskosodowa, również pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
  • Sama dieta nie może być lekarstwem na obniżenie ciśnienia krwi. Ćwiczenia fizyczne i zmiana stylu życia są niezwykle ważne dla osiągnięcia zdrowego ciała.

Wnioski

Wysokie ciśnienie krwi jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia, zawału serca i udaru mózgu. Może do niego dojść w wyniku cukrzycy, otyłości lub nadwagi, siedzącego trybu życia i stresu. Z drugiej strony, nadciśnienie tętnicze jest stanem, w którym krew przez dłuższy czas z dużą siłą uderza w ściany tętnic. Dlatego u zdrowych osób najlepiej jest, gdy ciśnienie krwi mieści się w granicach normy, czyli 120/80 mmHg. W przypadku nadciśnienia tętniczego, ciśnienie krwi wynosi powyżej 140/90 mmHg i jest ciężkie, jeśli wynosi powyżej 180/120 mmHg.

Wzrost ciśnienia krwi powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie i na odwrót. Dlatego też spożywanie pokarmów o działaniu przeciwzapalnym staje się kluczowe dla kontrolowania i zapobiegania wysokiemu ciśnieniu krwi. Niektóre pokarmy o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, to pomidory, zielone warzywa liściaste, buraki, nasiona lnu, jogurt, fasola, groch i soczewica. Załóżmy, że masz takie objawy, jak opuchlizna pod oczami, zmęczenie, zawroty głowy, niewyraźne widzenie, nieregularne bicie serca, krwawienie z nosa i trudności z oddychaniem. W takim przypadku konieczna może być konsultacja z lekarzem.

Oprócz stosowania zrównoważonej diety zawierającej produkty bogate we właściwości przeciwzapalne, niezbędne są regularne ćwiczenia fizyczne i zmiana stylu życia. Na przykład, niskie spożycie sodu, rzucenie palenia i ograniczenie spożycia alkoholu są niezbędne do kontrolowania ciśnienia krwi.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Jaki jest najszybszy sposób na pozbycie się stanów zapalnych w organizmie?

A. Zwiększenie spożycia pokarmów o właściwościach przeciwzapalnych, ograniczenie spożycia pokarmów tłustych, regularne ćwiczenia fizyczne, radzenie sobie ze stresem i utrata wagi pomagają pozbyć się stanów zapalnych w organizmie.

Q. Czy banany mają właściwości przeciwzapalne?

A. Tak, właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne bananów mogą pomóc w zapobieganiu i zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie. Ponadto zawierają one minerał potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.

Q. Jakie jest 5 klasycznych objawów stanu zapalnego?

A. Pięć klasycznych objawów stanu zapalnego w organizmie to zaczerwienienie, podwyższona temperatura ciała, ból, obrzęk i upośledzenie funkcji poszczególnych części ciała. Jeśli wystąpią te objawy, konieczna może być konsultacja z lekarzem.

Q. Jak rozpoznać, że w moim organizmie toczy się stan zapalny?

A. Stan zapalny nie zawsze daje takie same objawy u wszystkich. Jednak pewne typowe oznaki i objawy mogą wskazywać na stan zapalny w organizmie. Należą do nich: opuchlizna pod oczami, zawroty głowy, obrzęk, zaczerwienienie, ból, zmęczenie i nieregularne bicie serca.

Q. Czy żywność o działaniu przeciwzapalnym pomaga na wzdęcia?

A. Częste wzdęcia, gazy lub problemy trawienne to oznaki stanu zapalnego w jelitach. Pokarmy przeciwzapalne mogą zmniejszyć obrzęki w organizmie, które są główną przyczyną wzdęć. Może to pomóc w zmniejszeniu wzdęć w organizmie.

Q. Jak szybko działa żywność przeciwzapalna?

A. Ponieważ pokarmy przeciwzapalne są naturalnymi sposobami na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie, ich działanie nie jest natychmiastowe, w przeciwieństwie do leków. Zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie może potrwać kilka dni lub tygodni. Rezultat działania pokarmów przeciwzapalnych jest stopniowy przy ich regularnym spożywaniu. Naturalne sposoby na zmniejszenie stanu zapalnego lub wyleczenie jakiejkolwiek dolegliwości są lepsze niż leki.

Proszę pozostawić to pole puste.

Nie przegap naszych nowych aktualizacji

Będziesz otrzymywać informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele więcej.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Pomyślnie zapisałeś się na listę!

Tagi: Żywność przeciwzapalna na ciśnienie krwiPrzyczyny wysokiego ciśnienia krwihealthifymeZapalenie i ciśnienie krwiInne sposoby kontroli ciśnienia krwiObjawy wysokiego ciśnienia krwi

20 maja 2022 Gotowanie