10 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z soi

11 grudnia 2021 Gotowanie

Soja jest gatunkiem roślin strączkowych, który stał się jednym z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Soja pochodzi z Azji Wschodniej i jest bardzo uprawiana również w Indiach. Ludzie, którzy przestrzegają ścisłej diety wegetariańskiej często używają soi, aby zastąpić mięso w celu uzyskania białka. Wraz z wysoką zawartością białka, soja jest również bogata w tłuszcze nasycone, błonnik, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe Omega-3 i fitoestrogeny, wśród innych niezbędnych składników odżywczych wymaganych przez organizm. W ostatnich czasach, soja zyskała na popularności dzięki swoim pochodnym, takim jak tofu, mleko sojowe i teksturowane białko roślinne. Ta różnorodność produktów sojowych stworzyła nowy, ogromny rynek, z którego skorzystała przede wszystkim populacja wegan. Wykazano również, że żywność zawierająca soję ma kilka korzyści zdrowotnych. Na przykład, korzyści zdrowotne soi dla kobiet w okresie menopauzy obejmują obniżone ryzyko osteoporozy, ochronę przed chorobą wieńcową serca i mniej uderzeń gorąca. Według ekspertów, włączenie soi do codziennej diety może pomóc w utrzymaniu zdrowego ciała, jak również ogólnego dobrego samopoczucia.

Mając to na uwadze, w tym poście będziemy omawiać korzyści zdrowotne soi, jej fakty żywieniowe i najlepsze przepisy na soję, które można wykonać w zaciszu własnego domu.

Wartość odżywcza soi

Soja składa się z białka i zawiera również dobre ilości tłuszczu i węglowodanów. 100 gramów gotowanych ziaren soi zawierają:

  • Kalorie - 173 Błonnik - 6 gramów Węglowodany - 9,9 gramów Białko - 16,6 gramów Tłuszcz - 9 gramów

Korzyści zdrowotne płynące z soi

Soja jest częścią tradycyjnej diety Indian od wieków. Zawiera ona fitoskładniki i przeciwutleniacze, które są powiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Nie zapominajmy też o zawartości białka, którego jest w niej pod dostatkiem. Oto potencjalne korzyści zdrowotne płynące z soi.

1. Pomaga złagodzić zaburzenia snu

Jedną z podstawowych korzyści z soi jest to, że nie wielu wie, że soja może pomóc złagodzić objawy zaburzeń snu. Według pracowników służby zdrowia, soja może pomóc w zmniejszeniu występowania bezsenności wraz z innymi zaburzeniami snu. Ponieważ soja zawiera magnez w dużych ilościach, co jest związane ze zwiększeniem jakości, spokojny i czas trwania snu, byłoby korzystne, aby dodać go do swojej codziennej diety.

2. Soja może pomóc w zarządzaniu cukrzycą

Jedzenie soi jest skutecznym sposobem na zarządzanie i zapobieganie cukrzycy. Według kilku badań, soja ma zdolność do zwiększenia receptorów insuliny w organizmie. W rezultacie, może ona zapobiec wystąpieniu cukrzycy w pierwszej kolejności lub może pomóc skutecznie zarządzać chorobą, jeśli już na nią cierpisz. Ponadto, zawartość węglowodanów w soi jest niezwykle niska, co czyni ją doskonałym pożywieniem przeciwcukrzycowym. Jedzenie soi pozwoli Ci utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach i sprawi, że nie będzie on wzrastał dzięki izoflawonom sojowym. Chociaż mechanizm, jak to działa, jest nadal nieznany, naukowcy twierdzą, że izoflawony sojowe pomagają poprawić wrażliwość na insulinę, pozwalając komórkom wchłonąć więcej glukozy i reagować bardziej na insulinę.

3. Pomagają poprawić krążenie krwi

Zgodnie z Journal of the American Dietetic Association, żelazo i miedź są dwa niezbędne minerały, które znajdują się w obfitości w soi. Oba składniki są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek (RBC). Według ekspertów ds. zdrowia, przy odpowiedniej ilości czerwonych krwinek w organizmie, najważniejsze układy narządów, w tym kończyny ciała, mogą otrzymać odpowiedni tlen i przepływ krwi, których potrzebują do sprawnego funkcjonowania. Wraz ze wzrostem ilości czerwonych krwinek, organizm doświadcza zmaksymalizowanej aktywności metabolicznej.

4. Niezbędne dla ciąży

Soja jest bogata w kwas foliowy i witaminy B kompleks, który jest bardzo istotny dla kobiet w ciąży. Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie produktów organicznych na bazie soi, ponieważ kwas foliowy w soi pomaga w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u niemowląt, zapewniając zdrowy poród, jak również zdrowe dziecko. Wady wrodzone są normalne, jeśli przyszła matka nie dba o wymagania żywieniowe. Dlatego ważne jest, aby skonsultować się ze swoim ginekologiem i spisać listę rzeczy do jedzenia w czasie ciąży. Odżywianie jest ważne nie tylko dla niemowlęcia, ale także dla matki.

5. Soja dla zdrowych kości

Soja ma wysoką zawartość minerałów i witamin. Imponujący poziom cynku, selenu, miedzi, magnezu i wapnia w soi pomaga w utrzymaniu mocniejszych i zdrowszych kości. Wszystkie te elementy w soi mogą pomóc w promowaniu aktywności osteotropowej, umożliwiając wzrost nowych kości, wzmacniając istniejące i przyspieszając proces gojenia się kości. Lekarze i eksperci w dziedzinie zdrowia uważają, że jedzenie soi może być długoterminowym rozwiązaniem w leczeniu problemów takich jak osteoporoza, która jest częstym schorzeniem dotykającym osoby w podeszłym wieku. Z tym powiedział, należy włączyć soi w codziennej diecie, aby upewnić się, że twoje kości są silne i może uniknąć wszelkich chorób.

6. Wspomaga zdrowe trawienie

Błonnik jest obecny w soi w dużych ilościach. Błonnik jest niezbędny do całkowitego funkcjonowania organizmu i odgrywa istotną rolę w układzie pokarmowym. Błonnik pomaga w spęczaniu stolca, umożliwiając mu płynne przemieszczanie się w jelitach i wydalanie go z organizmu. Błonnik pomaga w stymulowaniu ruchów perystaltycznych w organizmie, czyli skurczów mięśni w układzie pokarmowym, które przepychają pokarm przez system. Osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, ponieważ pomaga on w prawidłowym wypróżnianiu. Zaparcia, jeśli nie przyjrzeć się, może prowadzić do niektórych poważnych warunków, takich jak krwawienie, ból podczas czyszczenia jelita, a nawet raka jelita grubego. Soja jest bogatym w błonnik źródłem pożywienia, które zawiera również oligosacharydy, węglowodany, które są znane z tego, że stymulują wzrost zdrowych bakterii jelitowych, działając jako prebiotyk.

7. Łagodzi objawy menopauzy

Soja zawiera izoflawony w obfitości, które są istotnym składnikiem kobiecego układu rozrodczego. Kiedy kobiety przechodzą menopauzę, doświadczają drastycznego spadku poziomu estrogenu. Może to prowadzić do kilku objawów menopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, skurcze brzucha, bóle głodu, wahania nastroju itp. Izoflawony wiążą receptory estrogenowe w taki sposób, że Twoje ciało nie odczuwa zmian. Włączenie soi do codziennej diety może pomóc w łagodzeniu objawów menopauzalnych.

8. Poprawia zdrowie serca

Soja jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych (2 gramy MUFA i 5,06 grama PUFA), które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie. Ludzie cierpiący na wysoki poziom cholesterolu LDL są podatni na doświadczanie warunków takich jak choroba wieńcowa i miażdżyca. Warunki te mają złe repo, ponieważ mogą one prowadzić do udaru mózgu i zawału serca. Według ekspertów w dziedzinie zdrowia, istnieją pewne kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Dwa z nich znajdują się w soi o nazwie kwas linolenowy i kwas linolowy, popularnie znane jako kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają działanie przeciwzapalne i odgrywają kluczową rolę w zdrowiu mózgu i oczu. Spożywanie soi może pomóc wzmocnić układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu, a także zadbać o zdrowie mózgu i wzroku.

9. Posiada właściwości antyrakowe

Większość ludzi nie wie, ale wysoki poziom przeciwutleniaczy w soi może pomóc zapobiec wystąpieniu wielu nowotworów. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Purdue, przeciwutleniacze znajdujące się w soi może pomóc zabić wiele komórek nowotworowych i usunąć wolne rodniki z organizmu. Antyoksydanty są odpowiedzialne za neutralizowanie wolnych rodników, które, jeśli się nimi nie opiekować, mogą spowodować, że zdrowe komórki zamienią się w śmiertelnie niebezpieczne guzy i komórki rakowe. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które muszą być neutralizowane. Oprócz zapobiegania rozwojowi komórek rakowych, soja może również pomóc w zmniejszeniu skutków ubocznych leczenia raka. Badanie przeprowadzone przez American Institute of Cancer Research wykazało, że kobiety z rakiem piersi doświadczyły zmniejszonego zmęczenia i mniejszej ilości objawów menopauzalnych po spożyciu pochodnych soi.

10. Wspomaga zdrowe zarządzanie wagą

Jednym z największych powodów, dla których soja jest powszechnie znanym produktem spożywczym na całym świecie, jest fakt, że może ona pomóc w utracie wagi. Wysoka zawartość białka w soi pozwala na rozwój szczuplejszych mięśni. Ponadto, białko pomaga zachować pełnię, zapobiegając chrupaniu niezdrowych przekąsek w dziwnych godzinach. Ponadto, pomaga regulować poziom insuliny, a tym samym ograniczyć otyłość w zdrowy sposób. Kilka badań wykazało, że soja ma działanie przeciw otyłości.

Zdrowe sposoby na spożywanie soi

Tradycyjnie, ludzie moczą garść soi w wodzie przez noc i jedzą ją przed wyjściem na siłownię lub ćwiczeniami. Istnieje jednak wiele pysznych i smacznych sposobów na włączenie soi do codziennej diety. W związku z tym, mamy zamiar powiedzieć ci, jak zrobić:

Kebaby sojowe

Składniki:

  • Granulki sojowe (namoczone w wodzie) - 2 filiżankiOlej roślinny - 1 łyżeczkaBrązowy chleb - 2 pokruszone Pasta czosnkowa - 2 łyżeczki Sproszkowany czarny pieprz - 1/2 łyżeczki Posiekana cebula - 1/4 filiżanki Posiekane zielone chilly - 2 łyżeczki Proszek chili - 1 łyżeczkaOlej roślinny lub dowolny olej do gotowania według własnego upodobania Sól do smaku.

Directions:

  • Weź miskę i zacieru wszystkie składniki razem (z wyjątkiem oleju do gotowania) i dać pożądane kształty z rękamiPodgrzać patelnię i smaru z olejem umieścić kebaby i gotować po obu stronach do złotego koloru, szczotkowanie z olejem w razie potrzeby.Garnish z plasterkami cytryny i służyć gorące

Podsumowanie

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych soi, a jeśli spożywane w sposób zaplanowany, może pomóc organizmowi osiągnąć nowe szczyty, czy to prawidłowego funkcjonowania, utrata masy ciała, itp. Od kontroli poziomu cholesterolu do utrzymania cukrzycy, soja jest bogatym źródłem białka i przeciwutleniaczy, które pomogą Ci w utrzymaniu ogólnego dobrego samopoczucia.

11 grudnia 2021 Gotowanie