Przepis: Pieczone methi mathri

16 stycznia 2024 Gotowanie

Skocz do przepisu Skocz do filmu Drukuj przepis

Pieczone methi mathriPieczone

methi mathri to tradycyjna indyjska przekąska w płatkach, którą podaje się z herbatą. Doskonała wiadomość! Jest pieczona, a nie smażona. Są to pyszne przekąski, które można przygotować z wyprzedzeniem na święta. Zrób partię w tym sezonie świątecznym i podawaj z filiżanką chai. Print Recipe Pin Recipe Czas przygotowania 30 min Kurs Przekąska Porcje 1 talerzKalorie 71 kcal

Składniki

  • 1 filiżanka mąka wieloziarnista
  • 1/2 posiekanych liści meti
  • 1 łyżeczka nasiona kminku
  • 1 łyżeczka nasiona sezamu
  • 1/4 łyżeczka kurkuma w proszku
  • 1/4 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka ghee
  • Sól do smaku
  • 1 filiżanka zimnej wody

Instrukcje

  • Połączyć wszystkie składniki i wyrobić na sztywne ciasto.
  • Odstawić na 15 minut pod przykryciem.
  • Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, używając w razie potrzeby suchej mąki.
  • Pokrój ciasto na 1-calowe kwadraty i ponakłuwaj widelcem.
  • Rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 8-10 minut lub do uzyskania jasnobrązowego koloru.
  • Pozostawić do ostygnięcia przed przechowywaniem w szczelnym pojemniku.

Video

View this post on Instagram

A post shared by HealthifyMe (@healthifyme)

Keyword baked methi mathri, methi

16 stycznia 2024 Gotowanie