10 faktów na temat otyłości, których prawdopodobnie nie znałeś

19 grudnia 2021 Dieta

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że co roku z powodu nadwagi lub otyłości umiera co najmniej 2,8 miliona dorosłych. Ponadto, 44% przypadków cukrzycy, 23% chorób serca i 7-41% przypadków raka jest spowodowanych nadwagą i otyłością.

Otyłość oznacza, że dana osoba nosi zbyt dużą wagę, a konkretnie tłuszcz, wokół swojego ciała. Powszechną przyczyną nadmiaru tłuszczu jest to, że osoba spożywa więcej kalorii niż spala. Otyłość wynika również z siedzącego trybu życia i spożywania wysokoenergetycznych pokarmów. Nadwaga i otyłość prowadzą do nieprawidłowego lub nadmiernego gromadzenia się tłuszczu, który może negatywnie wpływać na zdrowie. Nadwaga występuje u osób, których wskaźnik masy ciała wynosi 25 lub więcej, a otyłość występuje u osób, których wskaźnik masy ciała wynosi 30 lub więcej.

10 mniej znanych faktów o otyłości

1. Podstawowa przyczyna otyłości

Otyłość jest zazwyczaj wynikiem braku równowagi między kaloriami spożywanymi a wydatkowanymi.

Podstawową przyczyną otyłości jest brak równowagi energetycznej pomiędzy kaloriami spożywanymi a spalanymi. Według WHO, globalnie, nie było zwiększone spożycie wysokiej w tłuszczu i cukrów. W połączeniu ze zwiększoną nieaktywnością fizyczną spowodowaną coraz bardziej siedzącym charakterem wielu form pracy zwiększyło się ryzyko otyłości. Dodatkowo, zmiany w sposobie transportu i rosnąca urbanizacja są również powodem. Te dwa niezdrowe wzorce stylu życia pogarszają nie tylko samopoczucie psychiczne, ale także fizyczne populacji.

2. Inne czynniki odpowiedzialne za otyłość:

Jednak otyłość nie jest jedynie wynikiem braku kontroli nad nawykami żywieniowymi. Powodują ją również następujące czynniki:

  • Genetyczne
  • Behawioralne
  • Hormonalne
  • Metaboliczne

Niektóre mechanizmy genetyczne, behawioralne, hormonalne i metaboliczne są poza kontrolą człowieka. Badania wykazały jednak, że osoby narażone na specyficzne sytuacje, takie jak ciąża, okres dojrzewania oraz schorzenia takie jak PCOD, mają większe ryzyko wystąpienia otyłości. Ponadto, genetyka, nawyki żywieniowe rodziców oraz masa ciała również narażają młodzież i dzieci na ryzyko otyłości. W takich przypadkach kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie może zapobiec otyłości i problemom związanym ze stylem życia.

3. Do czego może prowadzić otyłość?

Ryzyko otyłości obejmuje:

  • choroba serca
  • Cukrzyca typu 2
  • Rak
  • Problemy ginekologiczne i seksualne

Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) może prowadzić do chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia (głównie choroby serca i udar mózgu). Może również powodować choroby mięśni i kości (zwłaszcza chorobę zwyrodnieniową stawów - wysoce upośledzającą sprawność ruchową) oraz niektóre nowotwory. Dobra wiadomość jest taka, że otyłości i związanym z nią chorobom niezakaźnym można zapobiegać. Ludzie mogą ograniczyć spożycie energii pochodzącej z tłuszczów i cukrów oraz zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Dodatkowo należy regularnie podejmować aktywność fizyczną (60 minut dziennie dla dzieci i 150 minut w ciągu tygodnia dla dorosłych).

4. Otyłość: The Growing Numbers

W skali globalnej, otyłość wzrosła prawie trzykrotnie od 1975 roku.

Na przykład, w latach 1980-2015 w Indiach podwoiła się u dzieci i potroiła u dorosłych.

W ciągu ostatnich 35 lat, kraje były świadkami podwojenia, a nawet czterokrotnego wzrostu częstości występowania otyłości u swoich obywateli. Czynniki ryzyka obejmują niską aktywność fizyczną, uwarunkowania psychologiczne, niektóre leki, narażenie przed- i okołoporodowe, wybór żywności o dużej gęstości kalorycznej i ubogiej w składniki odżywcze (np. napoje słodzone cukrem) itp. Na płaszczyźnie społeczno-ekonomicznej czynnikami ryzyka są ubóstwo i niski poziom umiejętności czytania i pisania.

Dzieci w krajach o niskich dochodach, słabo rozwiniętych, są narażone na żywienie prenatalne, młodych i niemowląt. Z drugiej jednak strony, są one również narażone na spożywanie żywności o wysokiej zawartości cukru, węglowodanów i soli. Ta zbieżność kursów wywołuje otyłość wśród dzieci, podczas gdy kwestie niedożywienia pozostają nierozwiązane.

5. Różnica między otyłością a nadwagą

W 2016 roku ponad 1,9 miliarda dorosłych miało nadwagę. Spośród nich, ponad 650 milionów było otyłych.

Czasami trudno jest zrozumieć nadwagę i otyłość; nadwaga to przymiotnik. Jednak jej medyczna definicja odpowiada zakresowi BMI od 25,0 do 29,9 kg/m2.

Natomiast otyłość występuje przy BMI 30,0 lub większym. Tak więc teraz łatwiej jest zrozumieć różnicę między nadwagą a otyłością.

6. W większości krajów, otyłość zabija więcej ludzi niż głód robi

Omówione powyżej, w większości krajów, otyłość zabija więcej ludzi niż głód z powodu czynników społeczno-ekonomicznych. Zgodnie z danymi WHO, nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży w wieku 5-19 lat wzrosła dramatycznie z 4% w 1975 roku do nieco ponad 18% w 2016 roku. Wzrost ten nastąpił podobnie wśród chłopców i dziewcząt: w 2016 roku nadwagę miało 18% dziewcząt i 19% chłopców.

7. Procent zagrożeń zdrowotnych spowodowanych otyłością:

Prawie 22% indyjskich dzieci jest otyłych i narażonych na zagrożenia zdrowotne.

8. Statystyki

Ankieta przeprowadzona wśród miejskich Hindusów wykazała, że 49% miało nadwagę lub wskaźnik masy ciała wynoszący co najmniej 25.

Wskaźnik BMI jest definiowany jako masa ciała podzielona przez kwadrat wysokości ciała i jest wyrażany w jednostkach kg/m², wynikających z masy w kilogramach i wzrostu w metrach. Według badań, 49% ludności miejskiej miało nadwagę.

9. Stats and Figures from South Asia:

W Azji Południowej, prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości jest wyższe wśród zamożnych grup społecznych. Co więcej, jest ono wyższe niż na Zachodzie, gdzie niższe grupy społeczno-ekonomiczne są bardziej narażone na otyłość.

Metaboliczna otyłość jest powszechna wśród Azjatów. W porównaniu z Zachodem, przemiany społeczno-ekonomiczne w Azji zmieniły ogólną dynamikę spożycia żywności wśród różnych grup społecznych. Jest to jeden z powodów, dla których zamożne grupy społeczne w Azji Południowej są bardziej narażone na otyłość w porównaniu z Zachodem.

10. Otyłości da się zapobiec:

Mimo, że niektórzy ludzie mogą mieć skłonność do otyłości, to jest jeszcze zapobiec.

Możesz wygrać wszystkie bitwy, i podobnie, nawet jeśli możesz mieć skłonność do otyłości, można jej zapobiec. Jeśli zdecydujesz się na zmniejszenie zawartości tłuszczu, cukru i soli w przetworzonej żywności, można temu zapobiec. Istnieją również inne kroki, które należy podjąć, aby walczyć z otyłością:

  • Zapewnij sobie możliwość wyboru zdrowych i pożywnych produktów według własnego uznania
  • Bądź odpowiedzialny za swoją dietę i wprowadź zdrowy styl życia, taki jak joga, spacery i ćwiczenia.
  • Twoja dieta powinna zawierać dużo węglowodanów złożonych, owoców, warzyw, zdrowych tłuszczów i chudego białka. Powinna natomiast ograniczać ilość węglowodanów rafinowanych, tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych.

Zrozum swój dobrostan psychiczny i emocjonalny; jeśli czujesz, że twoje zdrowie psychiczne wymaga uwagi, zwróć uwagę na swój ogólny stan zdrowia. W niektórych przypadkach, kiedy jesteśmy pod wpływem emocji, nasze ciało nie jest w stanie równowagi. W rezultacie albo nie jemy, albo spożywamy więcej niż jest to konieczne. W takich przypadkach należy monitorować swoje zdrowie psychiczne. Ponadto, jeśli w niektóre dni czujesz się przygnębiony, nie poddawaj się; zacznij od łagodnej aktywności fizycznej, takiej jak cardio, joga, aerobik czy taniec. Te działania podniosą twój nastrój i zmotywują cię do włączenia aktywności fizycznej do swojego stylu życia.

19 grudnia 2021 Dieta