Cebula: 8 najważniejszych korzyści; fakty żywieniowe i zdrowe przepisy

9 grudnia 2021 Dieta

Nie ma prawie żadnej zupy, sosu lub sosu, który jest wykonany bez cebuli. Cebula jest prawdopodobnie jednym z niewielu warzyw, które będziesz miał. Nie ma prawie żadnej zupy, sosu lub sosu, który jest zrobiony bez cebuli. Cebula jest prawdopodobnie jednym z niewielu warzyw, które zobaczysz w swoim magazynie warzywnym w kuchni i być może pierwszym, który każdy uczy się używać w kuchni. Cebula jest podstawą w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w Indiach. Kuchnia indyjska jest niekompletna bez użycia cebuli. Od dań z sosem po dania wytrawne, sałatki, zupy, dania mięsne i wiele innych, Hindusi używają cebuli w najbardziej wszechstronny sposób.

Rodzaje cebuli

Odmiany cebuli są nieskończone, a smak, który dodaje do gotowania jest niezastąpiony. Cebula należy do tej samej rodziny, co pory, szalotki, czosnek i szczypiorek. Oprócz wyraźnych smaków, cebula jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych.Istnieje wiele rodzajów i odmian cebuli uprawianych w naturze, ale do najpopularniejszych używanych do gotowania należą:

  • Red onions - ostry i pikantny; niesamowite do sałatek, zup, sosów i potraw z ryżu
  • White onions - chrupiące i słodkie; najlepiej używać w pizzy, hamburgery, kanapki, i sałatki
  • Sweet yellow onions - łagodne i słodkie; fantastyczne do zup i gulaszu, najlepiej działa, gdy karmelizowane
  • Spring onions - czerwone, białe i słodkie; idealna do dekoracji
  • Cebula pekińska - delikatna i słodka; najlepiej sprawdza się w sosach
  • Cebula perłowa - słodka w smaku; idealna do sosów, zwłaszcza mięsnych
  • Cebula szalotka - ostra ze szczyptą słodyczy; doskonała do winegretów

Jak widzisz, istnieje wiele odmian cebuli, nadszedł czas, abyś zrozumiał, dlaczego powinieneś włączyć cebulę do swojej codziennej diety. Mając to na uwadze, stworzyliśmy ten post, aby pomóc Ci zrozumieć korzyści zdrowotne cebuli, jej wartość odżywczą i niektóre z najlepszych sposobów na dodanie jej do swojej diety.

Wartość odżywcza cebuli

Podczas gdy cebula dodaje obfitego smaku do szerokiej gamy potraw, jest ona niskokaloryczna. Weź pod uwagę tabelę wartości odżywczych, aby dowiedzieć się więcej o wartości odżywczej w cebuli.1 duża cebula (150 gramów) zawiera:

  • Kalorie - 60 Białko - 1,7 gramaBłonnik pokarmowy - 2,6 gramaWęglowodany - 14 gramówTłuszcz - 0,1 grama.

Korzyści zdrowotne płynące z cebuli

Te aromatyczne cebulki są pełne niezbędnych minerałów i składników odżywczych. I mogą być spożywane zarówno gotowane, jak i surowe. Cebula jest bardzo zdrowa i eksperci zdrowotni na całym świecie zalecają dodanie jej do swojej diety. Są one doskonałym źródłem fitochemikaliów, flawonoidów, związków siarkowych i witaminy C. Poniżej przedstawiamy potencjalne korzyści zdrowotne cebuli, które musisz wziąć pod uwagę.

#1 Pomaga wzmocnić zdrowie układu trawiennego

Cebula jest jednym z niewielu warzyw, które obfitują w prebiotyki i błonnik. Są to niezbędne składniki dla optymalnego zdrowia Twoich jelit. Prebiotyki w cebuli są rozkładane przez dobre bakterie w Twoim jelicie i tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Według badań, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za wzmocnienie zdrowia jelit, poprawiają trawienie, zmniejszają stan zapalny w żołądku i ostatecznie zwiększają odporność. Według ekspertów, pokarmy bogate w prebiotyki wspomagają zdrowie układu trawiennego i mogą pomóc poprawić wchłanianie niezbędnych minerałów, takich jak wapń i żelazo, które mogą pomóc zwiększyć produkcję czerwonych krwinek, a także poprawić zdrowie kości.

#2 Cebula ma właściwości antybakteryjne

Właściwości antybakteryjne w cebuli zapobiegają rozwojowi bakterii wewnątrz naszych ciał. Ostatnie badanie wykazało, że właściwości antybakteryjne w cebuli mogą hamować wzrost Vibrio Cholerae, który jest znaczącym problemem zdrowotnym w krajach trzeciego świata.Cebula zawiera związek o nazwie kwercetyna, który szczyci się potężnymi właściwościami do zabijania bakterii. Badanie wykazało, że kwercetyna ekstrahowana z cebuli skutecznie zapobiegała wzrostowi bakterii odpornych na antybiotyki, które mogą infekować różne narządy i części ciała. Dlatego dodanie cebuli do swojej diety może pomóc Ci w walce z infekcjami bakteryjnymi.

#3 Cebula może zwiększyć gęstość kości

Cebula została powiązana ze zwiększaniem gęstości i wytrzymałości kości. Cebula jest bogatym źródłem mineralnej witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu wytrzymałości kości. Ponieważ cebula jest bogata w prebiotyki, pomaga jelitom wchłaniać niezbędne minerały, takie jak wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości.Osobom cierpiącym na bóle stawów i choroby przewlekłe, takie jak osteoporoza i zapalenie stawów, zaleca się włączenie cebuli do codziennej diety, ponieważ cebula może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, zmniejszyć utratę kości i zwiększyć poziom przeciwutleniaczy, co może zwiększyć utratę kości i zapobiec osteoporozie.

#4 Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi

Związki takie jak siarka i kwercetyna są znane z tego, że mogą pochwalić się działaniem przeciwcukrzycowym. Cebula zawiera te dwa związki w obfitości. Tak więc, codzienne spożywanie cebuli może pomóc Ci kontrolować poziom cukru we krwi w dużym stopniu.

#5 Cebula zawiera składniki zwalczające raka

Według kilku badań, spożywanie 1-7 porcji cebuli tygodniowo może pomóc Ci obniżyć ryzyko zachorowania na raka jajnika, krtani i jelita grubego. Z drugiej strony, spożywanie kilku lub więcej porcji dziennie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka przełyku i jamy ustnej. Według ekspertów, kwercetyna zawarta w cebuli posiada właściwości przeciwnowotworowe, które mogą hamować komórki rakowe w płucach, endometrium, jajnikach, prostacie, okrężnicy i piersi. Cebula jest również bardzo bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zabijać komórki rakowe poprzez usuwanie wolnych rodników z organizmu. Wiele badań twierdzi, że przeciwutleniacze obecne w cebuli mogą pomóc zmniejszyć skutki uboczne, które występują przy leczeniu raka.

#6 Wzmacnia odporność

Polifenole obecne w cebuli działają jako przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kiedy Twój układ odpornościowy nie jest silny i zdrowy, chroni Twoje ciało przed zewnętrznymi wirusami i mikroorganizmami, które próbują dostać się do organizmu. Oznacza to, że choroby takie jak przeziębienie, grypa, itp. będą trzymane na dystans. Z drugiej strony, kiedy mówimy o zdrowym układzie odpornościowym, oznacza to, że masz prawidłowo funkcjonujący układ trawienny. Zdrowie Twoich jelit i układ odpornościowy są ze sobą bezpośrednio powiązane. Jeśli Twoje jelita są zdrowe, torują sobie drogę do silnego układu odpornościowego. Zgodnie z University of Maryland Medical Center, przeciwutleniacze i kwercetyna w cebuli pomagają zmniejszyć reakcje alergiczne poprzez hamowanie organizmu przed wytwarzaniem histamin. Histaminy są odpowiedzialne za wywoływanie swędzenia, płaczu i kichania, jeśli masz reakcję alergiczną.

#7 Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Dobra wiadomość dla osób chorych na serce! Jedzenie cebuli może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Duża ilość chromu i przeciwutleniaczy obecnych w cebuli pomaga tętnicom dokładnie pompować krew z serca do wszystkich części ciała. Składniki te sprawiają, że Twoje tętnice i naczynia krwionośne prawidłowo transportują krew, usuwając jednocześnie wszelkie nagromadzenia cholesterolu na ich ściankach. Zapewnia to prawidłowe i zdrowe funkcjonowanie serca.

#8 Wspomaga odchudzanie

Ponieważ istnieje dowód na to, że cebula pomaga w zdrowiu układu trawiennego, eksperci uważają, że może ona w dużej mierze pomóc tym, którzy próbują schudnąć. Przy prawidłowym funkcjonowaniu jelit i trawieniu pokarmów, nie będziesz odczuwać zaparć. Przeciwutleniacze zawarte w cebuli pomagają w prawidłowym trawieniu pokarmów. Kiedy masz regularne i zdrowe wypróżnienia, Twój organizm uwolni nadmiar toksyn. Przeciwutleniacze pomagają również w redukcji tłuszczu z organizmu. Tak więc, dodanie cebuli do diety odchudzającej może pomóc w przyspieszeniu tego procesu.

Jakie są najlepsze sposoby, aby dodać cebulę do swojej diety?

Cebula marynowana

Ten przepis na marynowaną cebulę jest łatwy do wykonania i doskonale nadaje się jako dodatek do tacos, kanapek i sałatek!

Składniki:

  • 1 średnia czerwona cebula0,5 filiżanki octu jabłkowego1 filiżanka wody1 łyżka stołowa miodu lub syropu klonowego1,5 łyżeczki soli.

Procedura:

1. Cienko pokrój czerwoną cebulę i odłóż na bok.

2. Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj. Niech siedzieć w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę, więcej, jeśli to możliwe. Przykryć i przechowywać w lodówce przez tydzień. Odsączyć cebulę przed użyciem.

Raita cebulowa

Klasyczny indyjski dodatek.

Składniki

  • 1 filiżanka jogurtuSól do smaku1 łyżka prażonego kminu, zmiażdżonego0.5 filiżanki pokrojonej cebuli2 łyżki zielonych chili2 wiosenne liście kolendryGarnish chili w proszku prażony kmin zmiażdżony

Procedura

  • Ubić jogurt z solą, dodać kminek w proszku, pokrojoną cebulę, posiekane zielone chili i liście kolendry. Podawać posypane kminkiem i chili w proszku.

Podsumowanie

Cebula jest doskonałym źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin wymaganych przez nasz organizm. Cebula jest nie tylko aromatyczna, ale ma również wiele zalet zdrowotnych. Lekarze i eksperci zalecają dodawanie cebuli do codziennej diety, ponieważ składniki takie jak przeciwutleniacze, witamina C, siarka itp. sprawiają, że warzywo to jest dobrodziejstwem dla zdrowia. Od zmniejszania ryzyka zachorowania na raka do regulowania poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą, wspomagania zdrowia układu trawiennego i dbania o serce, cebula jest superżywnością, którą musisz włączyć do swojej codziennej diety.

9 grudnia 2021 Dieta