Przepis: Makhana kheer

16 października 2023 Gotowanie

Przejdź do przepisu Przejdź do filmu Wydrukuj przepis

Makhana

kheerUlubionym indyjskim deserem jest kheer! Po prostu rozkoszny, kremowy i sycący. Co myślisz o dodaniu makhany do kojącego kheer? Ten przepis na kheer z Superfood Makhana jest bogaty w białko, błonnik i ma niską zawartość tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym deserem, gdy masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Print Recipe Pin Recipe Czas przygotowania 10 minut Kurs Deser Porcje 100 gKalorie 65.1 kcal

Składniki

  • 1/4 filiżanka makhana (dmuchane nasiona lotosu/orzechy lnu)
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu
  • 3-4 daktyle drobno posiekane
  • 2 łyżka posiekane migdały
  • 2 łyżka posiekane pistacje
  • 1 łyżka zielony kardamon w proszku
  • 1/4 łyżka gałka muszkatołowa w proszku

Instrukcje

  • Prażyć na sucho 1/4 szklanki makhana (dmuchane nasiona lotosu/orzechy lnu) na patelni przez kilka minut. Następnie zmiel je dokładnie za pomocą blendera.
  • Podgrzej 1 litr niskotłuszczowego mleka w rondlu.
  • Dodać 3-4 drobno posiekane daktyle.
  • Wsypać grubo pokruszoną makhanę.
  • Doprowadzić niskotłuszczowe mleko do wrzenia przez 5-7 minut, regularnie mieszając.
  • Do mleka dodać 2 łyżki posiekanych migdałów, 2 łyżki posiekanych pistacji, 1 łyżkę zielonego kardamonu w proszku i 1/4 łyżki gałki muszkatołowej w proszku i dalej gotować przez kilka minut, często mieszając, aż do uzyskania kremowej i nieco gęstej konsystencji.

Video

View this post on Instagram

A post shared by HealthifyMe (@healthifyme)

Keyword kheer, makhana

16 października 2023 Gotowanie