Makhana
kheerUlubionym indyjskim deserem jest kheer! Po prostu rozkoszny, kremowy i sycący. Co myślisz o dodaniu makhany do kojącego kheer? Ten przepis na kheer z Superfood Makhana jest bogaty w białko, błonnik i ma niską zawartość tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym deserem, gdy masz ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Print Recipe Pin Recipe Czas przygotowania 10 minut Kurs Deser Porcje 100 gKalorie 65.1 kcalSkładniki
- 1/4 filiżanka makhana (dmuchane nasiona lotosu/orzechy lnu)
- mleko o niskiej zawartości tłuszczu
- 3-4 daktyle drobno posiekane
- 2 łyżka posiekane migdały
- 2 łyżka posiekane pistacje
- 1 łyżka zielony kardamon w proszku
- 1/4 łyżka gałka muszkatołowa w proszku
Instrukcje
- Prażyć na sucho 1/4 szklanki makhana (dmuchane nasiona lotosu/orzechy lnu) na patelni przez kilka minut. Następnie zmiel je dokładnie za pomocą blendera.
- Podgrzej 1 litr niskotłuszczowego mleka w rondlu.
- Dodać 3-4 drobno posiekane daktyle.
- Wsypać grubo pokruszoną makhanę.
- Doprowadzić niskotłuszczowe mleko do wrzenia przez 5-7 minut, regularnie mieszając.
- Do mleka dodać 2 łyżki posiekanych migdałów, 2 łyżki posiekanych pistacji, 1 łyżkę zielonego kardamonu w proszku i 1/4 łyżki gałki muszkatołowej w proszku i dalej gotować przez kilka minut, często mieszając, aż do uzyskania kremowej i nieco gęstej konsystencji.
Video
View this post on InstagramA post shared by HealthifyMe (@healthifyme)
Keyword kheer, makhana
Zostaw komentarz