#1 Zupa jęczmienna z soczewicą i warzywamiJęczmień
jest doskonałym źródłem białka, żelaza i błonnika, a do tego dobrze smakuje, jeśli ugotuje się go z aromatycznymi składnikami, tak jak w tym rosole. Dodatek soczewicy/masooru zapewnia pełnowartościowe białko dla wegetarian. Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Danie Zupa Porcje 1 filiżankaSkładniki
- 1 łyżka olej
- 1 łyżka drobno posiekany czosnek
- 1/3 filiżanka drobno posiekanej dymki, zieloną cebulę posiekać osobno
- 2 łyżka jęczmienia perłowego, namoczonego przez 2 godziny i odsączonego
- 2 łyżka cała soczewica/masoor, namoczona przez 2 godziny i odsączona
- 1/4 filiżanka drobno posiekana marchew
- sól do smaku
- 1/4 filiżanka drobno posiekanej kolorowej papryki - czerwonej, żółtej, zielonej
- 1/4 filiżanka drobno posiekanych pomidorów
- 2 łyżka posiekana kolendra
- 1/2 łyżka świeżo zmielony czarny pieprz w proszku
- 11/2 łyżka sok z cytryny.
Instrukcje
- W szybkowarze rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę dymkę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
- Dodać jęczmień, masoor i marchew, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu jeszcze przez minutę.
- Dodać 4½ szklanki gorącej wody i sól, dobrze wymieszać i gotować pod ciśnieniem na dużym ogniu przez 3 do 4 gwizdków.
- Dodać cebulę dymkę, pomidory, paprykę, kolendrę i pieprz, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez minutę, mieszając w międzyczasie.
- Tuż przed podaniem dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Podawać na gorąco.
#2 Paszteciki z fasoli kidney z sosem ogórkowo-jogurtowym
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki Dodatek do dania Porcje 1 talerzSkładniki
- 1 filiżanka Fasola Rajma/kidney namoczonych przez noc
- 1 Cebula
- 1 Starta marchew
- 2 Zielona chili
- 1 łyżka Sproszkowana jeera
- 1 łyżka Czerwone chili w proszku
- 1/2 łyżka Garam masala w proszku
- 1 łyżka Kurkuma w proszku
- 1 łyżka Pasta imbirowo-czosnkowa
- 1 łyżka Sól do smaku
- 2 łyżka Owies
- 1 łyżka Liście kolendry
- 1 łyżka olej
- 1 łyżka sok z cytryny
Sos ogórkowo-jogurtowy
- 3/4 filiżanka zwykłego jogurtu greckiego
- 1/2 filiżanka starty ogórek
- 2 łyżka sok z cytryny
- 11/2 łyżka suchy koper
- 1 ząbek czosnku, starty
- sól do smaku
Instrukcje
- Namoczyć rajmę przez noc lub co najmniej 8 godzin. Następnie gotować je pod ciśnieniem, aż będą całkowicie ugotowane.
- Usunąć nadmiar wody i dobrze je rozgnieść. Wymieszać z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem oleju. Odstawić na 2 minuty. Zroluj je w okrągły kształt. Rozgrzać nieprzywierającą tawę i posmarować olejem, smażyć placki do uzyskania brązowego koloru z obu stron. Podawać z sosem ogórkowo-jogurtowym.
Nie przegap nowych informacji od nas
Otrzymasz informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele innych.
Twoja prywatność jest dla nas ważna
Gratulacje! Udało Ci się zapisać!
Tagi: zupa jęczmienna z soczewicą i warzywami fasola fasola i rośliny strączkowe placki z fasoli nerkowatej fasola nerkowata