2 Zdrowe przepisy z fasolą/roślinami strączkowymi

23 kwietnia 2022 Gotowanie

Jump to Recipe Print Recipe

#1 Zupa jęczmienna z soczewicą i warzywamiJęczmień

jest doskonałym źródłem białka, żelaza i błonnika, a do tego dobrze smakuje, jeśli ugotuje się go z aromatycznymi składnikami, tak jak w tym rosole. Dodatek soczewicy/masooru zapewnia pełnowartościowe białko dla wegetarian. Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Danie Zupa Porcje 1 filiżanka

Składniki

  • 1 łyżka olej
  • 1 łyżka drobno posiekany czosnek
  • 1/3 filiżanka drobno posiekanej dymki, zieloną cebulę posiekać osobno
  • 2 łyżka jęczmienia perłowego, namoczonego przez 2 godziny i odsączonego
  • 2 łyżka cała soczewica/masoor, namoczona przez 2 godziny i odsączona
  • 1/4 filiżanka drobno posiekana marchew
  • sól do smaku
  • 1/4 filiżanka drobno posiekanej kolorowej papryki - czerwonej, żółtej, zielonej
  • 1/4 filiżanka drobno posiekanych pomidorów
  • 2 łyżka posiekana kolendra
  • 1/2 łyżka świeżo zmielony czarny pieprz w proszku
  • 11/2 łyżka sok z cytryny.

Instrukcje

  • W szybkowarze rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę dymkę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  • Dodać jęczmień, masoor i marchew, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu jeszcze przez minutę.
  • Dodać 4½ szklanki gorącej wody i sól, dobrze wymieszać i gotować pod ciśnieniem na dużym ogniu przez 3 do 4 gwizdków.
  • Dodać cebulę dymkę, pomidory, paprykę, kolendrę i pieprz, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez minutę, mieszając w międzyczasie.
  • Tuż przed podaniem dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Podawać na gorąco.
Słowo kluczowe jęczmień, soczewica, zupa

#2 Paszteciki z fasoli kidney z sosem ogórkowo-jogurtowym

Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki Dodatek do dania Porcje 1 talerz

Składniki

  • 1 filiżanka Fasola Rajma/kidney namoczonych przez noc
  • 1 Cebula
  • 1 Starta marchew
  • 2 Zielona chili
  • 1 łyżka Sproszkowana jeera
  • 1 łyżka Czerwone chili w proszku
  • 1/2 łyżka Garam masala w proszku
  • 1 łyżka Kurkuma w proszku
  • 1 łyżka Pasta imbirowo-czosnkowa
  • 1 łyżka Sól do smaku
  • 2 łyżka Owies
  • 1 łyżka Liście kolendry
  • 1 łyżka olej
  • 1 łyżka sok z cytryny

Sos ogórkowo-jogurtowy

  • 3/4 filiżanka zwykłego jogurtu greckiego
  • 1/2 filiżanka starty ogórek
  • 2 łyżka sok z cytryny
  • 11/2 łyżka suchy koper
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól do smaku

Instrukcje

  • Namoczyć rajmę przez noc lub co najmniej 8 godzin. Następnie gotować je pod ciśnieniem, aż będą całkowicie ugotowane.
  • Usunąć nadmiar wody i dobrze je rozgnieść. Wymieszać z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem oleju. Odstawić na 2 minuty. Zroluj je w okrągły kształt. Rozgrzać nieprzywierającą tawę i posmarować olejem, smażyć placki do uzyskania brązowego koloru z obu stron. Podawać z sosem ogórkowo-jogurtowym.
Słowo kluczowe ogórek, fasola kidney, placki, jogurt Proszę zostawić to pole puste.

Nie przegap nowych informacji od nas

Otrzymasz informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele innych.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Udało Ci się zapisać!

Tagi: zupa jęczmienna z soczewicą i warzywami fasola fasola i rośliny strączkowe placki z fasoli nerkowatej fasola nerkowata

23 kwietnia 2022 Gotowanie