Ziarna słonecznika dla ogólnego dobrego samopoczucia

14 stycznia 2022 Gotowanie

Słoneczniki są wychwalane za ich wspaniałe piękno przez artystów i filmowców. Następnie przechodzimy do oleju słonecznikowego - znanego składnika gospodarstwa domowego. Jednak mniej znanym składnikiem jest olej słonecznikowy. Dietetycy wiążą spożywanie tych nasion z różnymi korzystnymi właściwościami.

Na przykład, mogą one regulować ciśnienie krwi i poprawiać zdrowie serca. Są zastrzykiem energii i budują silny system odpornościowy. Ziarna słonecznika poprawiają Twoje ogólne samopoczucie.

Ziarna słonecznika stały się w ostatnich czasach podstawą zdrowia. Co więcej, czyni je to idealną przekąską dla osób odchudzających się. Wysokotłuszczowe i gęste od kalorii, są dobrą pomocą w utracie wagi, ponieważ nasiona te zawierają białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ponadto, posiadają szereg niezbędnych minerałów i witamin.

Co to są nasiona słonecznika?

Ich nazwa słusznie sugeruje, że nasiona słonecznika (Helianthus annuus) pochodzą z jego kwiatu. Na świecie znanych jest około 70 gatunków słoneczników należących do rodziny Asteraceae. Obejmuje ona rodzaj Helianthus.

Słonecznik jest czwartą z kolei najbardziej znaczącą rośliną oleistą na świecie. Jako najbardziej dochodowe ekonomiczne nasiona oleiste plasuje się zaraz po soi, rzepaku i krokoszu barwierskim. Kiedy słonecznik jest wysuszony, a grzbiety kwiatów stają się brązowe, rolnicy zbierają nasiona. W wyniku tego ziarna słonecznika stają się pulchne i sypkie. Czas je łatwo zebrać z główki kwiatu.

Nasiona słonecznika są białe i delikatne, mimo że zamknięte w czarno-białej, prążkowanej łupinie. Można je spożywać na surowo, prażyć lub dodawać do innych potraw. Mają one wyraźny orzechowy smak i doskonałą zawartość składników odżywczych.

Czy nasiona słonecznika mogą pomóc Ci stracić zbędne kilogramy?

Redukcja wagi polega na znalezieniu odpowiedniej równowagi kalorycznej. Jeśli spożywasz więcej kalorii niż spala Twój organizm, przybierasz na wadze. I odwrotnie, będąc w deficycie kalorycznym spowodujesz utratę wagi.

Liczba kalorii, które powinieneś spożywać dziennie jest różna. Zależy ona od różnych czynników. Parametry te to wiek, płeć, poziom aktywności i ogólny stan zdrowia. Możesz użyć naszej aplikacji, aby pomóc Ci dowiedzieć się, ile kalorii potrzebujesz, aby schudnąć.

Gdyby tylko utrata wagi była tak prosta, jak dodanie produktu spożywczego do swojej diety. Żaden pokarm nie jest w stanie spalić tłuszczu. Ale rodzaj i ilość spożywanych pokarmów pomoże Ci w Twojej podróży do utraty wagi. W tym samym czasie, nasiona słonecznika są doskonałym dodatkiem do diety odchudzającej. Dostarcza on zdrowych kalorii.

W jednym z badań stwierdzono, że spożywanie ekstraktu z nasion słonecznika przez 12 tygodni pomogło zmniejszyć BMI, obwód talii i masę ciała. Co więcej, wynik wykazał spadek objętości tłuszczu, a nie masy mięśniowej. Tak więc, słonecznik może pomóc w redukcji wagi poprzez obniżenie masy tłuszczu, ale zachowując masę mięśniową. Dodatkowo, modyfikacje te miały pozytywną zmianę w profilu lipidowym. Może więc pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Co więcej, pozytywnie wpływa na zaburzenia związane z otyłością, takie jak cukrzyca typu 2 i miażdżyca.

Korzyści płynące z włączenia nasion słonecznika do diety

Ziarna słonecznika są wysokokaloryczne, ale ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak, ponieważ są one bogate w niezbędne makro i mikroelementy. Ponadto zawierają błonnik, który pomaga schudnąć.

#1 High Fibre:

Dodanie dodatkowego błonnika do swojej diety jest prostą zmianą. Ten dodatek znacząco wspomaga utratę wagi. Błonnik jest formą węglowodanów, których organizm nie jest w stanie strawić. Pomaga czuć się sytym przez dłuższy czas bez dodawania kalorii. Zalecana dawka żywieniowa (RDA) sugeruje przyjmowanie 30gm błonnika dziennie. I słonecznik, które są bogate w błonnik, może niewątpliwie pomóc trafić swój dzienny znak błonnika dla zdrowej utraty wagi.

#2 Dodatkowe źródło białka:

Białko jest makroelementem obfitującym w ziarna słonecznika. Działa jako świetny towarzysz dla utraty wagi. Białko ma wyjątkową zdolność. Pomaga regulować poziom sytości. Oznacza to, że możesz jeść przez długi czas bez jedzenia i automatycznie będziesz w deficycie kalorycznym. Rezultatem tego jest utrata wagi. Dodatkowo, dodanie odpowiedniej ilości białka do diety pomaga zachować beztłuszczową masę ciała. Ten czynnik jest całkiem przydatny, gdy jesteś na czczo, aby osiągnąć swoje cele wagowe. Białka roślinne są bardziej przyjazne dla środowiska. To sprawia, że nasiona słonecznika, które są powszechnie dostępne i osiągalne, są doskonałym dodatkiem jako źródło białka do diety odchudzającej.

10 wskazówek/sposobów na spożywanie nasion słonecznika

Nasiona słonecznika można kupić w łupinach lub w postaci otwartych ziaren. Rozbij łupinę zębami i chrup je. Należy jednak wyrzucić łupinę. Otwarte nasiona są łatwe do zjedzenia. Dlatego nasiona te mogą być dobrą przekąską podczas oglądania ulubionego serialu, nauki lub po prostu w czasie wolnym.

Ziarna słonecznika zawierają zdrowe tłuszcze, które są doskonałe dla Ciebie. Jeśli jednak będziesz jeść ich zbyt dużo, możesz przybrać na wadze. Ponieważ nasiona te są malutkie, istnieje tendencja do przejadania się nimi. Jeśli jednak nie zachowasz ostrożności, możesz zjeść więcej niż wymagana porcja za jednym posiedzeniem. Aby uniknąć przejedzenia, odmierzaj porcje tych nasion.

Możesz włączyć te pożywne nasiona do swojej diety odchudzającej na różne pyszne sposoby.

1. Dodaj do swojej owsianki

Możesz dodać nasiona słonecznika do swojej ulubionej owsianki na śniadanie. To nie tylko dodaje korzyści z nasion do owsianki, ale także dodaje wspaniały orzechowy smak i szczęśliwy chrupanie.

2. Posypać sałatkę.

Myślisz o przygotowaniu swojej zwykłej sałatki warzywnej lub owocowej? Cóż, dodaj łyżkę nasion słonecznika i podnieś wartość odżywczą swojej sałatki.

3. Dodaj do Trail Mix

Trail mix to fantastyczny sposób na spożywanie ulubionych orzechów i nasion. Jest to świetny sposób na zapewnienie sobie jak największej ilości przekąsek. A nasiona słonecznika są doskonałym dodatkiem do Twojej zdrowej mieszanki szlaków.

4. Posypać posiłki

Dodawanie tych nasion do sałatki to nie jedyny sposób na spożywanie ich z warzywami. Możesz również włączyć nasiona słonecznika do swoich dań typu stir-fry lub sabzis.

5. Dodaj je do swojego Atta

Znudziły Ci się już te same oł' rotis? Ziarna słonecznika można sproszkować i dodać do zwykłego/wieloziarnistego atta. Nie ma potrzeby martwić się o sposoby spożywania ziaren słonecznika, jeśli dodasz je do swojej mieszanki atta. Możesz spróbować zrobić pyszne przetwory z wykorzystaniem tej mieszanki.

6. Dodaj je do Curry

Curry są dość często spożywane w indyjskich domach. Możesz dodać ziarna słonecznika do swojego codziennego curry. Jeśli dodasz do curry jego pastę, nadasz mu piękną, kremową konsystencję.

7. Wymieszaj je z sosami i sosami

Kto nie kocha chutneyów i sosów? Są one doskonałym dodatkiem do każdej potrawy. Dodaj do nich ziarna słonecznika, a voila, Twój chutney/sos będzie dwa razy bardziej pyszny.

8. Masło Słonecznikowe

Jesteśmy pewni, że słyszałeś o maśle orzechowym. Teraz, kiedy już wiesz o cudach słonecznika, dlaczego nie spróbować masła słonecznikowego!

  • Wszystko czego potrzebujesz to 3 filiżanki nasion słonecznika i cukier kokosowy (opcjonalnie). Po pierwsze, musisz uprażyć nasiona aż do uzyskania złotego koloru. Upewnij się, że ich nie przypalisz!
  • Następnie pozwól im ostygnąć i wrzuć je do blendera. Zmiksuj kilka razy. W pierwszych kilku ruchach uzyskasz zmielony proszek. Bądź cierpliwy i miksuj je przez kolejne 4-5 minut, sprawdzając konsystencję w międzyczasie.
  • Kiedy osiągną kremowo-maślaną konsystencję, możesz dodać cukier kokosowy, zgodnie z własnymi preferencjami. I proszę bardzo; Twoje masło słonecznikowe jest gotowe do boku z posiłkiem.

Masło słonecznikowe jest bardzo proste do zrobienia, a Twoje ciało Ci za nie podziękuje. W końcu lista korzyści, jakie dają te nasiona, jest dość długa.

9. Dodaj ziarna słonecznika do swoich wypieków

Jesteś fanatykiem zdrowych, pieczonych przekąsek? Możesz dodać nasiona słonecznika do swoich ciasteczek, niskokalorycznych ciast, pieczonych Namak-Para, a nawet bułek do hamburgera!

10. Przestaw się na olej słonecznikowy

Wspomnieliśmy wcześniej o zdrowych MUFAs i PUFAs w zdrowych nasionach słonecznika. Możesz zamienić swój zwykły olej na olej słonecznikowy, aby zmaksymalizować jego zalety w każdym posiłku.

Wskazówka do zapamiętania:

Nasiona słonecznika są podatne na jełczenie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce, aby uniknąć zjełczenia.

8 udowodnionych korzyści zdrowotnych płynących z nasion słonecznika

Nasiona zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Na przykład, nasiona słonecznika mają witaminę E (o silnych właściwościach przeciwzapalnych i zmniejszających ryzyko rozwoju chorób serca). Ponadto, posiadają folian do syntezy DNA i fosfor dla poprawy zdrowia kości.

Są one również bogate w selen, przeciwutleniacz, który chroni przed uszkodzeniem komórek, witaminę B6, niezbędną dla rozwoju i funkcji poznawczych. Cynk, który pomaga w metabolizmie i funkcjonowaniu układu odpornościowego, również można znaleźć w nasionach słonecznika.

Oto kilka korzyści zdrowotnych płynących z nasion słonecznika:

1. Nasiona słonecznika sprzyjają zdrowiu serca

Ziarna słonecznika są dobre dla "zdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze wielonienasycone (PUFA) i jednonienasycone (MUFA). Ponadto, badania wykazują, że spożycie nasion słonecznika jest związane z mniejszą zapadalnością na choroby układu krążenia, wysokim poziomem cholesterolu i wysokim ciśnieniem krwi.

Według składu odżywczego, tłuszcz słonecznikowy zawiera:

  • 10,3% tłuszczów nasyconych
  • 19.5% tłuszczów jednonienasyconych
  • 65,7% tłuszczów wielonienasyconych

Badania pokazują, że zawartość kwasów tłuszczowych w oleju słonecznikowym o wysokiej zawartości kwasu oleinowego wydaje się mieć korzystny wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponadto, ma pozytywny wpływ na czynniki takie jak profil lipidowy i ciśnienie krwi.

Czytaj także:

Top 10 Heart-Healthy Foods, które musisz włączyć do swojej diety!

2. Nasiona Słonecznika Zmniejszają Stan Zapalny

Odpowiednia ilość stanu zapalnego może pomóc organizmowi w walce z niektórymi infekcjami. Z drugiej strony, przewlekły stan zapalny może prowadzić do różnych chorób. Ziarna słonecznika mają właściwości przeciwzapalne dla osób, które cierpią na krótkotrwałe lub przewlekłe stany zapalne. Zawierają one witaminę E, flawonoidy i inne składniki roślinne, które mają właściwości przeciwzapalne. Oznacza to, że nasiona te pomogą obniżyć stan zapalny w Twoim organizmie.

3. Przeciwdziałają podagrze

Badanie wykazało, że słonecznik głowy może zmniejszyć obrzęk kostek w ostrym zapaleniu podagry. Działania te są najprawdopodobniej ze względu na właściwości przeciwzapalne nasion. Ponadto, nasiona słonecznika mają wysokie działanie farmakologiczne. Stąd mogą potencjalnie pomóc w hiperurykemii i zapaleniu stawów z podagry.

4. Nasiona słonecznika wzmacniają układ odpornościowy

Ziarna słonecznika zawierają szereg witamin i minerałów. Pomaga to w pobudzeniu układu odpornościowego i poprawia zdolność do zwalczania infekcji; cynk i selen są dwoma przykładami. Cynk jest niezbędny dla układu odpornościowego, ponieważ wspomaga utrzymanie i rozwój komórek odpornościowych.

Selen pomaga również w zmniejszaniu stanów zapalnych, w walce z infekcjami. Oba te minerały zawarte w nasionach słonecznika mogą pomóc we wzmocnieniu odporności.

5. Ziarna słonecznika poprawiają poziom energii

Podczas gdy wysoka zawartość białka w nasionach słonecznika już pomaga podnieść poziom energii, dodatkowe minerały, takie jak witamina B i selen mogą również pomóc utrzymać energię. Ponadto, nasiona te zawierają witaminę B1 (znaną również jako tiamina). Witamina ta pomaga naszemu organizmowi przekształcać pożywienie w energię, utrzymując nas w stanie energii przez cały dzień.

Selen zawarty w nasionach słonecznika może zwiększyć przepływ krwi i dostarczanie tlenu do organizmu. Jest to kolejny sposób, w jaki może on zwiększyć poziom energii.

6. Działanie przeciwcukrzycowe

Badania wykazały również działanie przeciwcukrzycowe tych nasion. Dzieje się tak, ponieważ nasiona zawierają korzystne składniki odżywcze: błonnik, białko, MUFA i PUFA, selen, cynk, witaminę E i przeciwutleniacze. Wszystkie one odgrywają kluczową rolę w ochronie lub zarządzaniu cukrzycą.

7. Przeciwnowotworowe

Pomimo dużej zawartości kalorii i tłuszczu, ziarna słonecznika obfitują w kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak PUFA i MUFA. Ponadto nasiona te zawierają również naturalne antyoksydanty, które są bioaktywne. Dlatego też pestki dyni mogą minimalizować ryzyko rozwoju nowotworów, jeśli są spożywane w odpowiednich ilościach.

Nasiona te są bogatym źródłem selenu, mikroelementu. Składnik ten ma kluczowe znaczenie dla wzmocnienia obrony człowieka przed rakiem. Ponadto, nasiona słonecznika pomagają w naprawie DNA i hamują wzrost komórek nowotworowych. Wszystkie te funkcje składają się na działanie przeciwnowotworowe tych nasion.

8. Wpływ na nerwy, mięśnie i kości

Słonecznik zawiera dużo magnezu, który pomaga zmniejszyć nasilenie migrenowych bólów głowy oraz ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Nasz organizm potrzebuje magnezu dla mocnych kości i wytwarzania energii. Magnez przyczynia się do tworzenia fizycznej struktury kości. Ponadto, pozostaje na powierzchni kości do wykorzystania w przyszłości. Magnez działa również jako przeciwwaga dla wapnia, pomagając w regulacji neuronów i mięśni. Dzięki temu Twój organizm funkcjonuje normalnie.

Potencjalne wady nasion słonecznika

Podczas gdy nasiona słonecznika są źródłem składników odżywczych zapewniających różne korzyści zdrowotne, nie można pominąć tych minusów.

1. Kalorie

Prawdopodobnie szokiem będzie dla Ciebie fakt, że nasiona słonecznika są kaloryczne. Ale, jak wspomnieliśmy wcześniej, nasiona te są zaliczane do nasion oleistych. Oznacza to, że są one pełne kalorii. Dlatego tak ważne jest, aby kontrolować ilość zjadanych dziennie ziaren.

2. Sód

Kupione w sklepie nasiona słonecznika zazwyczaj mają jądra pokryte solą. Może to podnieść poziom sodu, a tego chciałbyś uniknąć. Dlatego ważne jest, aby przy zakupie tych nasion prosić o opakowania bez soli.

3. Kadm i nikiel

Badania wykazały, że ziarna słonecznika przeznaczone do spożycia przez ludzi zawierają wysoki poziom kadmu i niklu. Stężenie tych metali ciężkich w nasionach słonecznika różni się w zależności od regionu. Nie można jednak przeoczyć, że stężenie kadmu w ziarnach słonecznika może zagrażać zdrowiu człowieka.

Jednak zagrożenie zatruciem którymkolwiek z tych metali pojawi się tylko wtedy, gdy będziesz codziennie objadać się torebką pełną tych nasion. W tym samym czasie, tbsp tych nasion są bezpieczne do spożycia przez ludzi. Tak więc, upewnij się, że pozostajesz w bezpiecznych granicach konsumpcji nasion.

4. Alergia

Reakcje alergiczne po spożyciu nasion słonecznika są rzadkie. Alergenami są białka znajdujące się w nasionach słonecznika. Ponadto, słonecznik może wywołać alergiczne kontaktowe zapalenie skóry u osób, które zbierają lub mają kontakt z tymi nasionami lub olejem słonecznikowym.

Astma, obrzęk ust, swędzenie, katar sienny, wysypki skórne, zmiany skórne, wymioty i nadwrażliwość to potencjalne skutki alergii na te nasiona.

Wnioski

Choć bogate w kalorie, nasiona słonecznika są pełne składników odżywczych, które mogą pomóc w utracie wagi. Zawierają dużo białka, tłuszczu i błonnika, co czyni je doskonałą przekąską. Ponadto, nasiona słonecznika mają wiele zalet zdrowotnych, w tym wzmacniają odporność, chronią serce, mają właściwości antyrakowe i antycukrzycowe.

Należy pamiętać, że wiele przetworzonych ziaren słonecznika zawiera dużo soli. Nadmiar soli w diecie może być szkodliwy dla serca i nerek. Może również powodować zatrzymywanie wody w organizmie i wysokie ciśnienie krwi. Spożywaj surowe, niesolone ziarna słonecznika, aby utrzymać niski poziom sodu.

Ziarna słonecznika można jeść na kilka zdrowych sposobów, pod warunkiem, że kontroluje się wielkość porcji. Ziarna słonecznika, spożywane z umiarem i zastępujące wysokokaloryczne, niezdrowe przekąski, mogą być składnikiem zbilansowanej diety.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Jakie są korzyści z nasion słonecznika?

A. Ziarna słonecznika są znane z tego, że zmniejszają stany zapalne, chronią serce, działają przeciw podagrze i cukrzycy, podnoszą poziom energii i wspomagają odchudzanie, jeśli są spożywane w odpowiednich porcjach.

Q. Ile nasion słonecznika należy jeść w ciągu dnia?

A. Możesz jeść 15-30 g nasion słonecznika dziennie. Jednak może to zależeć od Twojej wagi, celów zdrowotnych i zapotrzebowania na kalorie. Skonsultuj się z dietetykiem w celu opracowania bardziej zindywidualizowanego planu.

Q. Dlaczego nie powinno się jeść nasion słonecznika?

A. Łupiny słonecznika mogą zaszkodzić Twojemu przewodowi pokarmowemu, ponieważ są włókniste i niestrawne. Wypluj łupiny, jeśli chcesz najpierw zjeść całe ziarna słonecznika. Większość nasion słonecznika sprzedawanych na rynku jest łuskana.

Q. Co jest zdrowsze - pestki dyni czy słonecznika?

A. Zarówno nasiona dyni, jak i słonecznika są gęste w kalorie i mają podobne wartości odżywcze. Jednak ziarna słonecznika mają nieco wyższą zawartość tłuszczu i białka. Zawierają również więcej witamin z grupy B, witaminy C, E, selenu i cynku. Z drugiej strony, pestki dyni są bogatsze w b-karoten, witaminę K, cholinę i potas.

Q. Czy nasiona słonecznika są dobre dla włosów?

A. Tak, nasiona słonecznika są dobre dla włosów. To dlatego, że są one dobrym źródłem cynku, a cynk jest niezbędny do utrzymania zdrowych i lśniących włosów. Może on również pomóc w przyspieszeniu wzrostu włosów.

Q. Czy surowe ziarna słonecznika są dla ciebie dobre?

A. Surowe ziarna słonecznika są dobre dla Ciebie, jednak mogą zawierać pewne toksyny lub bakterie. Dlatego bezpieczniej jest je uprażyć przed spożyciem.

Q. Czy nasiona słonecznika spalają tłuszcz z brzucha?

A. Nasiona słonecznika mogą pomóc w utracie wagi. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one przyzwoitą ilość białka i błonnika. Te dwa składniki odżywcze pomagają czuć się pełniejszym i spożywać mniej kalorii, co prowadzi do utraty wagi.

Q. Czy nasiona słonecznika to superfood?

A. Tak. Ponieważ nasiona słonecznika mają wyjątkową wartość odżywczą, są uważane za superżywność.

Q. Jakie są skutki uboczne jedzenia ziaren słonecznika?

A. Ziarna słonecznika są bogate w kalorie. Dlatego, jeśli nie będziesz spożywać ich w zalecanych porcjach, mogą one zwiększyć dzienną dawkę kalorii. Dodatkowo, pakowane przekąski z nasion słonecznika mogą zawierać dodatek sodu, co nie jest korzystne. Dlatego też, powinieneś wybierać zwykłe ziarna słonecznika zamiast solonych. Niektórzy ludzie mogą być również uczuleni na ziarna słonecznika, choć ta alergia jest dość rzadka.

Q. Czy nasiona słonecznika są szkodliwe dla twojej diety?

A. Ziarna słonecznika, spożywane w odpowiednich ilościach, mogą przynieść szereg korzyści zdrowotnych, a także pomóc w utracie wagi. Jednakże, ponieważ nasiona te są bogate w tłuszcze i kalorie, należy zachować szczególną ostrożność przy wyborze wielkości porcji.

Q. Czy nasiona słonecznika należy namoczyć przed jedzeniem?

A. Ziarna słonecznika można namoczyć przed spożyciem. Jeśli są obecne, moczenie neutralizuje inhibitory w nasionach i może również pozbyć się toksyn.

Q. Czy nasiona słonecznika powodują przybieranie na wadze?

A. Nasiona słonecznika są gęste od kalorii i zawierają dużo zdrowych tłuszczów. Mogą jednak powodować przybieranie na wadze, jeśli przesadzisz z ich spożywaniem.

Q. Ile kalorii znajduje się w paczce nasion słonecznika?

A. 100 gm surowych, prostych nasion słonecznika zawiera 586 kcal.

Tags: korzyści z nasion słonecznikahealthifymezdrowa dietaseedssunflowersunflower seedssunflower seeds i utrata wagi weight lossWeightloss

14 stycznia 2022 Gotowanie