Czy miód jest dobry dla diabetyków? - Dowiedzmy się

13 czerwca 2023 Gotowanie

Nawet jeśli cierpisz na cukrzycę, nie musisz jeszcze żegnać się ze słodyczami! Miód to świetny, wszechstronny dodatek do potraw, który każdy lubi.

Spis treści

Miód dla diabetyków - wpływ na poziom cukru we krwiIndeks glikemiczny mioduMiód z cynamonem - zdrowe połączenieMiód z cynamonem - sposoby stosowaniaInne korzystne sposoby stosowania miodu dla diabetykówKorzyści ze spożywania miodu dla diabetykówPodsumowanieCzęsto zadawane pytania (FAQ)

Miód może być dodawany do porannej kawy lub herbaty lub stosowany jako naturalny słodzik w różnych wypiekach. Istnieje jednak pewna debata dotycząca stosowania miodu jako słodzika dla osób z cukrzycą.

Osoby cierpiące na cukrzycę mają nienormalnie wysoki poziom glukozy we krwi, co jest czasami określane jako wysoki poziom cukru we krwi. Aby kontrolować swój stan, osoby z cukrzycą muszą obserwować i dostosowywać spożycie węglowodanów, zwłaszcza cukru, aby sprawdzić poziom glukozy we krwi.

Chociaż wielu osobom z cukrzycą zaleca się unikanie cukru, należy pamiętać, że istnieją różne rodzaje cukru, a osoby z cukrzycą mogą zastanawiać się, czy niektóre, takie jak miód, są lepsze od innych.

Miód może być spożywany z umiarem i może nawet pomóc w zmniejszeniu określonych problemów związanych z cukrzycą ze względu na jego właściwości przeciwzapalne.

Bogaty w przeciwutleniacze, a także posiadający właściwości antybakteryjne; miód w swojej najczystszej postaci jest uważany za super-żywność i może być stosowany w leczeniu różnych problemów, w tym cukrzycy.

Czytaj więcej: Miód: Korzyści zdrowotne, wartość odżywcza, skutki uboczne, zastosowania

W tym artykule zbadamy, czy stosowanie miodu w leczeniu cukrzycy jest dobre, jak wpływa on na poziom cukru we krwi i czy przynosi korzyści osobom chorym na cukrzycę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Miód na cukrzycę - wpływ na poziom cukru we krwi

Miód to gęsty płyn o złocistym zabarwieniu wytwarzany głównie przez pszczoły miodne, trzmiele i osy. Składa się głównie z wody i około 30-35% glukozy i 40% fruktozy - z których oba są rodzajami cukru. W przeciwieństwie do rafinowanego białego cukru, zawiera również witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Miód, podobnie jak inne cukry, jest źródłem wysokiej zawartości węglowodanów. Ponieważ jest węglowodanem, po spożyciu może wpływać na poziom cukru we krwi. Jedno z badań sugeruje jednak, że jego wpływ może być mniej wyraźny niż w przypadku innych cukrów.

W badaniu przeprowadzonym na osobach dorosłych z cukrzycą typu 1 i bez cukrzycy, naukowcy odkryli, że miód miał mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi niż sacharoza. Co więcej, miód może zwiększać poziom peptydu C, cząsteczki wytwarzanej i uwalnianej przez trzustkę wraz z insuliną.

Stabilny poziom peptydu C wskazuje, że organizm produkuje wystarczającą ilość insuliny. W związku z tym niektórzy sugerują, że miód może być korzystny dla cukrzycy i może pomóc w jej zapobieganiu. Pomimo jego wpływu na poziom cukru we krwi, miód można spożywać z umiarem, jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana; kluczem jest umiar.

Indeks glikemiczny miodu

Wybierając najlepszy słodzik, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Jednym z kluczowych czynników jest indeks glikemiczny (IG). IG mierzy, jak szybko węglowodany zawarte w słodziku podnoszą poziom cukru we krwi.

Wynik IG poniżej 55 jest klasyfikowany jako niski, podczas gdy wynik powyżej 70 jest klasyfikowany jako wysoki. Te z wynikiem między 56 a 69 są uważane za umiarkowane. Znajomość wyniku IG dla słodzika może pomóc w podjęciu świadomej decyzji przy wyborze najlepszego dla swoich potrzeb.

Miód może mieć indeks glikemiczny w zakresie od 35 do 75 w skali 100, w zależności od źródła. Zawiera pięć różnych cukrów, z których głównym jest fruktoza (50%) i glukoza (44%).

Badania wykazały, że ze względu na niewielkie ilości fruktozy, miód może pomóc spowolnić trawienie i obniżyć poziom cukru we krwi, a być może nawet mieć właściwości przeciwcukrzycowe.

Uwaga HealthifyMe

Miód jest naturalnym węglowodanem i cukrem, który może wpływać na poziom cukru we krwi. Jako naturalny słodzik może pozytywnie wpływać na indeks glikemiczny. Może powodować wzrost poziomu insuliny, jednocześnie obniżając poziom cukru we krwi. Działanie miodu nie jest tak silne jak cukru, ale należy pamiętać, aby spożywać go z umiarem.

Miód z cynamonem - zdrowe połączenie

Połączenie miodu i cynamonu jest potężne, dostarczając szeregu przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i nie tylko. Ponadto miód i cynamon mają właściwości lecznicze, a gdy są spożywane razem, korzyści zdrowotne są jeszcze bardziej imponujące!

Czytaj więcej: Cynamon: korzyści zdrowotne, utrata masy ciała i przepisy

Badania wykazały, że połączenie cynamonu i miodu może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Ponadto zapewnia bardziej spójne wykorzystanie glukozy przez organizm dzięki przeciwutleniającym flawonoidom zawartym w cynamonie.

Flawonoidy te działają podobnie do insuliny, przenosząc glukozę z krwiobiegu do komórek, które potrzebują jej do produkcji energii. W przeciwieństwie do wielu sztucznych źródeł cukru, cynamon jest czystym źródłem naturalnego cukru, który nie powoduje znacznych wahań poziomu cukru we krwi.

Miód z cynamonem - sposoby użycia

Chociaż może być trudno wymyślić przepisy, które wymagają zarówno miodu, jak i cynamonu, nie musisz gotować z nimi, aby czerpać korzyści. Istnieje wiele prostych metod dodawania miodu i cynamonu do diety. Niektóre z nich zostały opisane tutaj.

Pasta z miodu i cynamonu

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla gumy do żucia, spróbuj zrobić pastę z miodu i cynamonu.

Wystarczy wymieszać cynamon w proszku z miodem, aż powstanie gęsta pasta. Pomoże to nie tylko zapobiec nieświeżemu oddechowi i doda energii, ale także przyniesie wiele korzyści zdrowotnych.

Herbata z miodem i cynamonem

Świetny sposób na rozpoczęcie dnia! Wszystko, czego potrzebujesz to cynamon w proszku i ulubiony smak miodu, aby rozpocząć dzień na właściwej stopie!

Przepisy z miodem i cynamonem

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, dlaczego nie połączyć miodu i cynamonu? To proste i pyszne! Możesz użyć miodu zamiast brązowego cukru w bułeczkach cynamonowych, szarlotkach i innych wypiekach.

Aby przygotować wyjątkowe śniadanie, spróbuj tostów z bananem i miodem. Możesz też rozgrzać się filiżanką mleka z miodem i cynamonem. Możesz nawet użyć tej kombinacji do urozmaicenia dań z kurczaka. Możliwości zastosowania miodu i cynamonu są nieograniczone!

Inne korzystne sposoby spożywania miodu przez diabetyków

Poniżej przedstawiamy kilka innych sposobów spożywania miodu, które są najbardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą. Nie tylko zaspokoją one zapotrzebowanie na słodycze, ale także pomogą obniżyć poziom cukru we krwi.

Kurkuma, miód, bazylia i Neem

Ta kombinacja może mieć gorzki smak, ale jej zalety zdrowotne mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.

Składniki

  • Surowy miód: 1 łyżeczka
  • Suszona bazylia w proszku: 3 łyżki
  • Suszone neem w proszku: 3 łyżki
  • Kurkuma w proszku: 3 łyżki

Metoda

  • W misce wymieszaj proszki.
  • Umieść mieszaninę w szklanym słoiku i przechowuj w chłodnym i suchym miejscu (mieszaninę można przechowywać do tygodnia).
  • Przyjmuj łyżkę tej mieszanki rano, dodaj łyżeczkę miodu (dla smaku) i spożywaj na pusty żołądek.
  • Powtarzaj tę metodę przez miesiąc, aby osiągnąć pożądane rezultaty.

Korzyści płynące ze spożywania miodu na cukrzycę

Miód jest dobrze znany ze swoich licznych korzyści zdrowotnych, głównie gdy jest spożywany w czystej i organicznej postaci. Tak więc, jeśli masz cukrzycę i spożywasz miód, czerpiesz następujące korzyści.

Pełen przeciwutleniaczy

Wysokiej jakości, niepodgrzewany i minimalnie przetworzony miód zawiera wiele bioaktywnych roślinnych substancji chemicznych i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Wykazano, że ciemniejsze odmiany miodu zawierają wyższe poziomy przeciwutleniaczy niż odmiany jaśniejsze.

Według jednego z badań, przeciwutleniacze pomagają neutralizować reaktywne formy tlenu (ROS) w organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przyczyniać się do stanów takich jak przedwczesne starzenie się, cukrzyca typu 2 i choroby serca.

Moc fitoskładników

Fitoskładniki to składniki roślinne, które pomagają chronić roślinę przed uszkodzeniami. Według jednego z badań, fitoskładniki zawarte w miodzie są odpowiedzialne za jego właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Pomaga zapobiegać i leczyć problemy żołądkowe

Ludzie czasami używają miodu do leczenia problemów trawiennych, w tym biegunki. Miód może mieć jednak potencjał w leczeniu bakterii Helicobacter pylori, która jest częstą przyczyną wrzodów żołądka.

Zawiera również pomocne prebiotyki, które odżywiają przyjazne bakterie żyjące w jelitach, które są niezbędne dla trawienia i ogólnego stanu zdrowia.

Łagodzi ból gardła i kaszel

Miód jest starym środkiem na ból gardła, który łagodzi ból i kaszel. Gdy dopada nas wirus przeziębienia, możemy dodać go do gorącej herbaty z cytryną. Według badań, miód może być lepszy od konwencjonalnych form leczenia infekcji górnych dróg oddechowych.

Pomaga regulować ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca typu 2 mogą znacznie zwiększyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Miód może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Dzieje się tak, ponieważ przeciwutleniacze pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Badania wykazały również, że spożywanie miodu obniża ciśnienie krwi.

Wnioski

Osoby cierpiące na cukrzycę rozumieją, jak trudno jest żyć bez cukru. Dlatego też odrobina miodu włączona do ich zbilansowanej diety może być korzystna. W porównaniu do białego cukru, miód ma niższy efekt glikemiczny. Dlatego też spożywanie go z umiarem może być korzystne dla osób z cukrzycą.

Jeśli cukrzyca nie jest dobrze kontrolowana, najlepszym rozwiązaniem może być ograniczenie spożycia miodu i innych dodanych cukrów. Niemniej jednak, przed włączeniem miodu do diety należy skonsultować się z lekarzem.

Jeśli nie masz pewności, jak włączyć je do posiłków, zawsze możesz porozmawiać z dietetykiem HealthifyMe.

Zapewni on najlepsze porady dostosowane do Twoich potrzeb. Co więcej, dietetyk Pro i CGM mogą poinformować Cię, czy dana żywność, taka jak miód, może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Czy miód jest bezpieczny dla diabetyków?

A. Tak, miód jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Jednak, podobnie jak w przypadku każdego innego słodzika, kluczem jest umiar. Miód ma wiele zalet zdrowotnych, w tym przeciwutleniacze, które mogą obniżyć indeks glikemiczny danej osoby. W ramach zbilansowanej diety należy uważnie obserwować, ile się go spożywa.

Q. Ile miodu dziennie może spożywać diabetyk?

A. Osoby z cukrzycą typu 2 mogą bezpiecznie spożywać 5-25 gramów miodu dziennie. Jednakże, pomimo potencjalnych korzyści zdrowotnych, osoby z cukrzycą powinny traktować miód jak każdy inny dodany cukier.

Q. Czy miód podnosi poziom cukru we krwi?

A. Indeks glikemiczny mierzy szybkość, z jaką węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi. Na przykład, miód ma wartość IG równą 58, co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi, ale nie tak szybko jak cukier.

Q. Czy miód jest niskoglikemiczny?

A. Miód, jako naturalny słodzik, ma złożoną strukturę, ale w porównaniu z cukrem ma niższy indeks glikemiczny wynoszący 58, co oznacza, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi tak szybko.

Q. Czy diabetycy mogą spożywać miód codziennie?

A. Tak, osoby z cukrzycą mogą spożywać miód codziennie. Dzienne spożycie do 2 łyżek stołowych miodu przynosi korzyści zdrowotne. Możliwe jest lepsze gojenie się ran, przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.

Q. Czy miód podnosi ciśnienie krwi?

A. Nie, miód może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jest to spowodowane przeciwutleniaczami, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Q. Co jest zdrowsze, cukier czy miód?

A. Miód ma niższą wartość IG niż cukier, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi tak szybko. Jest również słodszy niż cukier. W związku z tym możesz potrzebować go mniej, ale ma nieco więcej kalorii na łyżeczkę, więc zwykle ściśle kontrolujesz ilość porcji. Zawiera również więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, takich jak wapń, potas, witamina C, cynk, kwasy fenolowe i flawonoidy, których brakuje w cukrze.

Wsparcie referencyjne

1. Shambaugh P, Worthington V, Herbert JH. Zróżnicowany wpływ miodu, sacharozy i fruktozy na poziom cukru we krwi. J Manipulative Physiol Ther. 1990 Jul-Aug;13(6):322-5. PMID: 2394949.

2. Mamdouh Abdulrhman, Mohamed El Hefnawy, Rasha Ali, Iman Abdel Hamid, Ahmad Abou El-Goud, Doaa Refai, Effects of honey, sucrose and glucose on blood glucose and C-peptide in patients with type 1 diabetes mellitus, Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 19, Issue 1,2013, Pages 15-19, ISSN 1744-3881.

3. Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS. Miód - nowy środek przeciwcukrzycowy. Int J Biol Sci. 2012;8(6):913-34. doi: 10.7150/ijbs.3697. Epub 2012 Jul 7. PMID: 22811614; PMCID: PMC3399220.

4. Hasanzade F, Toliat M, Emami SA, Emamimoghaadam Z. The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. J Tradit Complement Med. 2013 Jul;3(3):171-4. doi: 10.4103/2225-4110.114900. PMID: 24716174; PMCID: PMC3924990.

5. Cianciosi D, Forbes-Hernández TY, Afrin S, Gasparrini M, Reboredo-Rodriguez P, Manna PP, Zhang J, Bravo Lamas L, Martínez Flórez S, Agudo Toyos P, Quiles JL, Giampieri F, Battino M. Phenolic Compounds in Honey and Their Associated Health Benefits: A Review. Molecules. 2018 Sep 11;23(9):2322. doi: 10.3390/molecules23092322. PMID: 30208664; PMCID: PMC6225430.

6. Ahmed S, Sulaiman SA, Baig AA, Ibrahim M, Liaqat S, Fatima S, Jabeen S, Shamim N, Othman NH. Miód jako potencjalny naturalny lek przeciwutleniający: Wgląd w jego molekularne mechanizmy działania. Oxid Med Cell Longev. 2018 Jan 18;2018:8367846. Doi: 10.1155/2018/8367846. PMID: 29492183; PMCID: PMC5822819.

7. Abuelgasim H, Albury C, Lee J. Skuteczność miodu w łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych: przegląd systematyczny i metaanaliza. BMJ Evid Based Med. 2021 Apr; 26(2): 57-64. doi: 10.1136/bmjebm-2020-111336. Epub 2020 Aug 18. PMID: 32817011.

8. Aluko, Esther & Olubobokun, Titilope & Atang, Dara & Nna, Victor. (2014). Honey's Ability to Reduce Blood Pressure and Heart Rate in Healthy Male Subjects (Zdolność miodu do obniżania ciśnienia krwi i tętna u zdrowych mężczyzn). Frontiers in Science. 4. 8-11. 10.5923/j.fs.20140401.0..

13 czerwca 2023 Gotowanie