Kardamon - korzyści, wartości odżywcze, przepisy

19 lutego 2022 Gotowanie

Kuchnia indyjska jest kolorowa, aromatyczna, a przyprawy nie tylko dodają ciekawego twistu do jedzenia, ale także przynoszą różne korzyści zdrowotne, które zostały dobrze opisane od czasów starożytnych. Jedną z takich przypraw wśród wielu innych jest kardamon.

Co ciekawe, kardamon pochodzi z nasion różnych roślin z rodziny imbirowatych, uprawianych w regionach Indii, Indonezji i Gwatemali.

Przyprawa ta ma silny aromat i smak. Tradycyjnie, kardamon uważany był za zioło i był jednym z kluczowych składników w Ajurwedzie. Nawet starożytni Egipcjanie i Rzymianie używali tej przyprawy do aromatyzowania swoich olejków eterycznych, stosowali jej silny smak jako miętówki, a nawet do innych celów leczniczych.

Uważano, że kardamon jest lekarstwem na infekcje jamy ustnej, problemy z gardłem, przekrwienie klatki piersiowej, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także stosowano go jako antidotum na trucizny i jady. Obecnie kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie. Znany ze swojego aromatu i smaku, kardamon jest stosowany w wielu przepisach, od pikantnych potraw po desery i napoje. Wraz ze stale rosnącą liczbą opcji, coraz więcej osób rozważa dodanie kardamonu do swojej diety dla ogólnego zdrowia.

Spis treści

  • Wartość odżywcza kardamonu
  • 8 korzyści zdrowotnych kardamonu
  • 2 Zdrowe sposoby, aby dodać kardamon do swojej diety
  • Podsumowanie

Wartość odżywcza kardamonu (Elaichi)

100 gramów kardamonu zawiera:

  • Białko: 11 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Węglowodany: 68 g
  • Tłuszcz całkowity: 7 g
  • Wartość kaloryczna: 311 kcal

Kardamon zawiera mnóstwo fitoskładników zapobiegających chorobom. Jest również dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu i niezbędnych elektrolitów.

Oprócz tego jest kopalnią ważnych witamin, takich jak witamina C, niacyna i ryboflawina (witamina B2). Dodanie tej przyprawy do potraw wzbogaca je o tony składników odżywczych i minerałów.

Strąki kardamonu są małe, wrzecionowate o trójkątnym przekroju. Strąki te zawierają pewną liczbę nasion, które mogą być używane w całości lub zmielone na proszek. Nasiona są czarne i małe, natomiast strączki różnią się kolorem i wielkością w zależności od gatunku.

8 korzyści zdrowotnych kardamonu (Elaichi)

Ta egzotyczna przyprawa jest pełna mnóstwa składników odżywczych, które odżywiają Twój organizm. Lekarze stosują kardamon jako popularną roślinę leczniczą od ponad 5 000 lat.

Kardamon występuje w trzech różnych odmianach, ale zielony kardamon jest zdecydowanie najbardziej popularny zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Jak już mówiliśmy, zawiera on wysoki poziom witaminy A, witaminy C i innych mikroelementów. Te minerały i witaminy współpracują ze sobą, dając kardamonowi mnóstwo korzyści zdrowotnych. Będziemy omawiać kilka z nich w poniższej sekcji:

1. Właściwości antyoksydacyjne Może obniżyć wysokie ciśnienie krwi

Kardamon jest znany z regulowania wysokiego ciśnienia krwi przy codziennym spożyciu ze względu na jego działanie moczopędne. Ponieważ jest bogaty w antyoksydanty, pomaga w detoksykacji krwi i wydalaniu wody zgromadzonej wokół ważnych organów poprzez promowanie częstego oddawania moczu.

Badania opublikowane przez Indian Journal Of Biochemistry and Biophysics opisują codzienne spożywanie kardamonu i opisują jego rolę w kontrolowaniu poziomu ciśnienia krwi. W badaniu zaobserwowano również spadek ciśnienia skurczowego (mierzy ciśnienie w tętnicach, gdy serce bije) i rozkurczowego (mierzy ciśnienie w tętnicach, gdy serce odpoczywa między uderzeniami) u pacjentów z nadciśnieniem w stadium 1.

2. Poprawia dolegliwości trawienne

Hindusi używają kardamonu w prawie każdym daniu, ponieważ wspomaga on prawidłowe trawienie. Kardamon jest znany jako środek pobudzający trawienie i karminowy.

Przyprawa ta zawiera olejek eteryczny menton, który pomaga w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak wrzody żołądka, refluks żołądkowy i inne problemy. Jego właściwości przeciwzapalne łagodzą uczucie pieczenia w żołądku, a nawet eliminują mdłości. Niektórzy ludzie nadal używają go do zmniejszenia choroby lokomocyjnej.

3. Zwalcza złe bakterie

Kardamon jest starym domowym środkiem, używanym jako naturalny odświeżacz oddechu. Jest bogaty w przeciwutleniacze i inne właściwości zwalczające bakterie, a zdrowie Twojej jamy ustnej będzie doskonałe, jeśli będziesz go regularnie spożywać.

Przyprawa zawiera olejek kardamonowy zwany cineolem, który znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych. Zabija on niezdrowe bakterie obecne na podniebieniu i języku, promując w ten sposób zdrowie jamy ustnej. Żucie nasion kardamonu jest znane z tego, że skutecznie równoważy poziom pH w jamie ustnej, zapobiegając rozwojowi poważnych ubytków, a nawet chorób dziąseł.

4. Odpręża

Kardamon ma relaksujący wpływ na ludzi dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom. Zwalcza on również nagromadzenie kortyzolu w organizmie, zmniejszając w ten sposób stres i ułatwiając oddychanie.

Wąchanie olejku eterycznego z kardamonu lub żucie jego kawałka pomaga pokonać stres, ponieważ jest orzeźwiające. Choć uważany za przedwczesny w porównaniu z innymi dowodami naukowymi, kardamon jest również popularnym składnikiem aromaterapii i pomaga w zwiększeniu przepływu powietrza do płuc, dostarczając w ten sposób więcej tlenu do organizmu. Uważa się, że wspomaga on reakcje fizjologiczne podczas ćwiczeń.

5. Regeneracja po zabiegach chirurgicznych

Godziny po operacji są trudne i wypełnione dezorientacją i zawrotami głowy spowodowanymi znieczuleniem. Chociaż generalnie zależy to od intensywności znieczulenia i budowy ciała.

Mieszanka kardamonu i olejków eterycznych w połączeniu z imbirem, cytryną i lawendą pomaga oczyścić głowę, pokonać mdłości i poczuć się zrelaksowanym, gdy jesteś przytomny.

6. Łagodzi i zmniejsza stany zapalne

Kardamon pomaga również w oczyszczaniu zatok, ułatwiając oddychanie. W przypadku zapalenia dróg oddechowych, kardamon może pomóc w usunięciu infekcji, bakterii i obrzęków dzięki swoim antyoksydantom.

Chroni on również komórki przed uszkodzeniem i zapobiega stanom zapalnym w organizmie, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych. Dlatego można go uznać za środek łagodzący, który jest wypełniony związkami przeciwzapalnymi.

7. Łagodzi dolegliwości układu oddechowego

Przyprawa zawiera element znany jako cineole, który działa jako środek przeciwbakteryjny, który utrzymuje infekcje bakteryjne dotykające płuc na dystans.

Czarny kardamon pomaga w poprawie zdrowia dróg oddechowych. Astma i świszczący oddech mogą być zmniejszone poprzez stosowanie kardamonu jako dodatku do regularnych leków. Pomaga oczyścić przewód nosowy i klatkę piersiową z flegmy, aby ułatwić oddychanie. Posiada flawonoidy, które poprawiają przyswajanie tlenu, pomagając płucom się zrelaksować, aby mogły oddychać długo i głęboko.

8. Korzyści z kardamonu na skórę i włosy

Czysta skóra

- Kardamon może być uważany za wybawcę dla skóry trądzikowej. Zapobiega powstawaniu wyprysków i usuwa plamy. Kontroluje przepływ sebum i oczyszcza wszystkie zatkane pory. Jego składniki przeciwzapalne pomagają pozbyć się podrażnień i wyrównać koloryt skóry.

Bardziej miękkie

usta - spierzchnięte usta nie są już problemem dzięki przeciwutleniaczom obecnym w kardamonie. Olejki eteryczne kardamonu są dodawane do balsamów do ust, aby nadać im zapach, a także sprawić, że usta będą gładkie.

2 Zdrowe sposoby na dodanie kardamonu (Elaichi) do swojej diety

Istnieje wiele zdrowych przepisów z kardamonem, które są nie tylko pyszne, ale również pełne innych pożywnych składników. Poznajmy różne sposoby wykorzystania kardamonu do urozmaicenia swojej kuchni.

#1 Bananowy Smoothie z Kardamonem

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 duży mrożony banan
  • 1 kubek zwykłego jogurtu greckiego
  • 2 daktyle z pestkami
  • 1-calowy kawałek świeżego imbiru, obrany
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 szczypta soli

Metoda:

  • Dla tego przepisu, trzeba dodać zamrożonego banana, dolną część greckiego jogurtu, daktyle, imbir, mleko, kardamon w proszku i sól do blendera.
  • Następnie przecierać na wysokich obrotach, aż do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji.
  • Przelej do szklanek i podawaj schłodzone.

#2 Pulav ryżowy z kardamonem

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • Nasiona z 7 strąków kardamonu, obłuszczone
  • 1 filiżanka brązowego ryżu Basmati
  • 2 filiżanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku

Metoda:

  • Zacznij od postawienia średniego rondla na małym ogniu i wlej 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek.
  • Następnie, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez minutę.
  • Dodaj nasiona kardamonu i kontynuuj smażenie przez około 3 minuty, lub do momentu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  • Zwiększyć ogień do średniego, a następnie dodać nieugotowany ryż. Gotować i mieszać, aż ryż się podgrzeje.
  • Następnie, zwiększyć ogień do wysokiego i wlać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodamy świeżo startą skórkę z cytryny, doprawimy solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszamy.
  • Teraz zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ryż, aż będzie miękki i wchłonie cały (lub prawie cały) płyn. Może to zająć około 10-15 minut, w zależności od rodzaju ryżu, którego użyłeś.
  • Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw ryż na 2 minuty, po czym roztrzep go widelcem i podawaj na gorąco.

Podsumowanie

Używany w przygotowaniu potraw, herbaty i deserów, kardamon jest zintegrowany w taki sposób, że każdy może czerpać z niego długoterminowe korzyści zdrowotne.

Kardamon może wydawać się skromną przyprawą, ale jest potężnym lekiem, który można wykorzystać, aby żyć bez chorób.

Na co więc czekasz? Dodaj tę dodatkową szczyptę smaku w swoich przyziemnych potraw, aby uzyskać ładunek korzyści zdrowotnych wraz z jego pięknym smakiem i aromatem.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Co się stanie, jeśli będziesz jadł kardamon codziennie?

A. Spożywanie kardamonu dwa razy dziennie pomaga w rozwiązywaniu wielu problemów cielesnych, takich jak obniżanie poziomu cukru we krwi, kontrolowanie wysokiego ciśnienia krwi, wspomaganie odchudzania, korygowanie dolegliwości trawiennych itp. Możesz więc dodać kardamon do herbaty, smoothie lub ryżu i cieszyć się posiłkiem, nie martwiąc się o to, czy ta przyprawa jest bezpieczna do codziennego spożycia.

Q. Jakie są skutki uboczne stosowania kardamonu?

A. Chociaż kardamon rzadko ma jakiekolwiek skutki uboczne, ale wszystko w nadmiarze jest złe. Nadmierne spożycie kardamonu może czasami prowadzić do alergii, a także może kolidować z lekami, jeśli nie zostanie skonsultowane z lekarzem specjalistą.

Q. Do czego najlepiej stosować kardamon?

A. Kardamon jest ciepłą przyprawą, która dobrze komponuje się z curry i kurczakami, a nawet z czerwonym mięsem. Jest również popularnym dodatkiem do herbat, deserów i wypieków. Można go również dodać do przygotowania aromatycznego ryżu. Oprócz wzbogacania smaku, pomaga również w poprawie zdrowia i samopoczucia. Świetnie likwiduje kaszel i przeziębienia, a nawet wspomaga układ odpornościowy.

Q. Czy kardamon zmniejsza wagę?

A. Kardamon jest znany z tego, że posiada mnóstwo przeciwutleniaczy i właściwości antybakteryjnych. Jest również świetny dla poprawy metabolizmu i zmniejszenia wzdęć. Zawiera związek melatoniny, który promuje proces spalania tłuszczu. Może więc pomóc Ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Q. Czy kardamon jest dobry dla skóry?

A. Tak, kardamon ma pewne właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu trądziku i wyprysków. Jest również znany do jasnego skazy.

Q. Czy kardamon jest dobry na wysokie ciśnienie krwi?

A. Antyoksydacyjne i moczopędne właściwości kardamonu pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.

Q. Czy kardamon jest dobry na cukrzycę?

A. Właściwości przeciwzapalne i hipolipidemiczne w kardamon sprawia, że nadaje się do zarządzania poziom cukru we krwi.

Q. Czy kardamon pomaga na refluks żołądka?

A.Tak, Kardamon jest znany z tego, że poprawia trawienie i pomaga złagodzić skurcze żołądka. Jest również pomocny w zmniejszaniu nadmiernej produkcji kwasu.

Q. Czy kardamon zwiększa testosteron?

A. Istnieją różne badania, które odzwierciedlają fakt, że ekstrakt z kardamonu wzmacnia przeciwutleniacz zwany glutationem w organizmie. Glutation zapobiega uszkodzeniom ważnych składników komórkowych, które są powodowane przez wolne rodniki i nadtlenki. Wzrost poziomu glutationu pomaga w zwiększeniu poziomu hormonu uwalniającego gonadotropinę. Hormon ten następnie stymuluje przysadkę mózgową i wydziela hormon luteinizujący (LH). Wreszcie stymuluje komórki Leydiga, które wydzielają testosteron.

Tags: KardamonKardamon korzyści zdrowotneKardamon zdrowe przepisyFakty żywieniowe kardamonu

19 lutego 2022 Gotowanie