sposobów spożywania gorzkiej tykwy. Włączenie gorzkiej tykwy do codziennej diety jest dość proste. Możesz po prostu jeść gorzką tykwę na surowo jako sałatkę lub po prostu zmiksować ją na smaczny napój lub zrobić gorzką herbatę z tykwy.
1.
Herbata z gorzkiejtykwyMożesz
przygotowaćzdrową herbatę z gorzkiej tykwy w domu. Przepis jest dość prosty i można go przygotowywać codziennie. Print Recipe Pin Recipe Course Drinks Servings 1 LudzieSkładniki
- 3-4 plasterki suszonej lub świeżej tykwy (bez pestek)
- 200 ml woda
- Miód lub syrop z agawy
Instrukcje
- Weź dzbanek do herbaty, wlej trochę wody i doprowadź ją do wrzenia.
- Gotuj wodę na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Włóż plasterki gorzkiej tykwy do wrzącej wody i wymieszaj, aby wszystkie składniki odżywcze zanurzyły się w wodzie.
- Wyłącz kuchenkę, dodaj miód i odstaw na kilka minut.
- Użyj sitka i przefiltruj zawartość.
- Podawać na gorąco
2. Smażona gorzka ty
kwaFrytki z gorzkiej tykwy to najlepszy i najsmaczniejszy sposób na spożycie gorzkiej tykwy . Print Recipe Pin Recipe Course Snack Servings 1 talerzSkładniki
- 1 łyżka Oliwa z oliwek lub olej roślinny
- 2 pokrojone gorzkie tykwy - nasiona usunięte
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 drobno posiekany pomidor
- 1 mała cebula - drobno posiekana
- 2 jajka
- Pieprz w proszku
- Sól do smaku
Instrukcje
- Rozgrzać kuchenkę, włożyć rondel i wlać olej
- Dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Mieszaj mieszaninę, aż uzyskasz średnio brązową konsystencję.
- Teraz dodaj posiekane pomidory na patelnię i dokładnie wymieszaj.
- Po 2-3 minutach mieszania dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki gorzką tykwę.
- Gotować, aż gorzka tykwa stanie się półprzezroczysta.
- Ubij dwa jajka i wlej mieszaninę na patelnię.
- Kontynuuj mieszanie, aż jajka się ugotują.
- Wyłącz kuchenkę i dopraw zawartość solą i pieprzem.
- Jeść bez dodatków lub podawać z makaronem lub ryżem.