Aksamitna fasola: Egzotyczna roślina strączkowa z Mucuna Pruriens

27 marca 2022 Gotowanie

Aksamitna fasola to roślina strączkowa o głęboko fioletowych strąkach. Rośliny są długimi pnączami, mają purpurowe kwiaty i owłosione strąki. Pochodzą z południowych Chin i wschodnich Indii. Obecnie są jednak szeroko rozpowszechnione, a ich uprawy znajdują się w Australii i Ameryce Południowej. Rośliny aksamitki mają krótką żywotność. Ludzie wykorzystują je głównie jako rośliny lecznicze, okrywowe i spożywcze. Ponadto wykorzystuje się je jako nawóz organiczny i pastwisko.

Naukowa nazwa aksamitki to Mucuna Prurien. Po rozprzestrzenieniu się na całym świecie znane są pod różnymi nazwami. Cowhage, Kiwanch i Cowich to tylko niektóre z nich. Starożytna Ajurweda wykorzystuje aksamitkę jako lek, który pomaga w leczeniu lęków, depresji, czerwonki, ukąszeń węży i bezpłodności. Co więcej, wyciągi z aksamitki pomagają również w leczeniu kaszlu, cukrzycy i raka.

Właściwości odżywcze fasoli aksamitki

Ziarna Mucuna są bogate w minerały, pierwiastki niezbędne do życia i fitoskładniki. Ponadto, jest to mocna strona przeciwutleniaczy.

Sto gramów aksamitki jadalnej zawiera:

  • Węglowodany: 52.56 g
  • Białko: 31,44 g
  • Tłuszcze: 6,73 g
  • Błonnik: 5,16 g

Skład mineralny fasoli szparagowej jadalnej (białej):

  • Potas: 1575mg
  • Wapń: 87,80mg
  • Magnez: 120mg
  • Żelazo: 5,79mg
  • Sód: 12,70mg
  • Fosfor: 499mg
  • Cynk: 5,26mg

Skład mineralny fasoli aksamitki jadalnej (czarnej):

  • Potas: 1343mg
  • Wapń: 104mg
  • Magnez: 109mg
  • Żelazo: 7,47mg
  • Sód: 25,70mg
  • Fosfor: 376mg
  • Cynk: 12,20mg

Zawierają również około 60 fitochemikaliów, które wzmacniają układ odpornościowy, regulują poziom hormonów, chronią komórki przed uszkodzeniem DNA i spowalniają wzrost komórek nowotworowych.

Korzyści zdrowotne płynące z aksamitki wzniesionej

Aksamitna fasola, znana również jako kaunch ke beej, to egzotyczna roślina strączkowa. Ma doskonałe właściwości zdrowotne.

1. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Najsilniejszym składnikiem fitoodżywczym aksamitki jest aminokwas o nazwie lewodopa (L-Dopa). Jest on prekursorem dopaminy i przekracza barierę krew-mózg, zwiększając neurotransmisję dopaminy. Dopamina jest neuroprzekaźnikiem, który pomaga w przekazywaniu sygnałów nerwowych. Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości dopaminy do zachowania czujności, koncentracji, szczęścia, regulowania wahań nastroju, zapamiętywania itd. Wraz z innymi neuroprzekaźnikami, takimi jak serotonina i adrenalina, kontroluje kontrolę sensoryczną i motoryczną, reakcję na stres podczas snu, trawienie i syntezę hormonów.

2. Działanie przeciwparkinsonowskie

Choroba Parkinsona (PD) jest chorobą zwyrodnieniową, która wpływa na układ nerwowy. Powoduje ją niedobór dopaminy. Ponadto do objawów choroby Parkinsona należą sztywność mięśni, drżenie i ograniczenie ruchów.

Konwencjonalne leki stosowane w chorobie Parkinsona nie są w stanie przekroczyć bariery krew-mózg, aby stymulować wydzielanie dopaminy. Jednak składniki odżywcze fasoli aksamitnej mogą przenikać w celu zwiększenia poziomu dopaminy. Może mieć również działanie przeciwdepresyjne. Dopamina w połączeniu z serotoniną i adrenaliną może pomóc w ograniczeniu objawów choroby Parkinsona.

3. Działanie przeciwnowotworowe

Radykalne uszkodzenie komórek jest główną przyczyną powstawania nowotworów. Regularne spożywanie zalecanej ilości fasoli może mieć działanie przeciwnowotworowe. Może ono zwiększyć poziom glutationu, dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy w organizmie. Są one silnymi przeciwutleniaczami i mogą chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto antyoksydanty zapobiegają utlenianiu komórek.

Utlenianie w komórkach powoduje uszkodzenie istotnych składników komórek. Na przykład uszkadza błonę komórkową, białka i DNA, co prowadzi do utrudnionego funkcjonowania komórek. Dlatego włączenie aksamitki do diety może zapobiegać i ograniczać wzrost komórek rakowych.

Zawartość metanolu w fasoli może również ograniczać wzrost nowotworów.

4. Zdrowy układ rozrodczy

Wyciągi z aksamitki mogą poprawić problemy z układem rozrodczym. Zawierają one wiele alkaloidów, które mogą pobudzać syntezę testosteronu. W rezultacie może to zwiększyć liczbę plemników, ich ruchliwość i żywotność. Ponadto, poprawa testosteronu może pomóc w lepszej syntezie zdrowych plemników.

Niski poziom testosteronu, nieprawidłowy poziom hormonu folikulotropowego (FSH) i prolaktyny są przyczynami niepłodności. Spożywanie tych ziaren w diecie może obniżyć poziom FSH i prolaktyny. W związku z tym może poprawić płodność kobiet.

Zwiększa również stężenie hormonu testosteronu, niezbędnego męskiego hormonu do syntezy plemników. Badania sugerują, że leczenie aksamitką wzniesioną wykazuje znaczną poprawę w zakresie liczby plemników i ich ruchliwości. Dlatego firmy farmaceutyczne stosują ekstrakty z aksamitki do produkcji toników reprodukcyjnych stosowanych w zaburzeniach układu rozrodczego.

5. Fasola Aksamitka zapobiega infekcjom bakteryjnym

W jednym z badań wykazano aktywność przeciwbakteryjną heksanowych, chloroformowych i metanolowych ekstraktów z aksamitki wzniesionej. Badanie wykazało, że wszystkie ekstrakty wykazują aktywność przeciwbakteryjną wobec różnych gatunków bakterii i grzybów. Jednakże ekstrakt metanolowy z aksamitki wzniesionej wykazuje najwyższą aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec wszystkich gatunków bakterii i grzybów. Równocześnie ekstrakty chloroformowe wykazują umiarkowaną aktywność przeciwdrobnoustrojową.

Ludzie stosują ekstrakty z fasoli jako składniki leków stosowanych w leczeniu robaków jelitowych. Korzenie rośliny mają również właściwości antybakteryjne. Rolnicy często wykorzystują je jako składniki do utrzymywania bakterii i patogenów z dala od drzew i roślin.

6. Właściwości przeciw jadowi

W medycynie tradycyjnej i alternatywnej wykorzystuje się nasiona fasoli wielokwiatowej do leczenia ukąszeń węży. Ekstrakty te mogą również zapewnić długotrwałą ochronę przed jadem węży. Badania wykazały, że wyciągi z aksamitki wzniesionej syntetyzują antidotum na jad żmii. Fasola zawiera białka podobne do białek jadu węża. Może wyzwalać przeciwciała, które pomagają przeciwdziałać jadowi węża. Może to ograniczyć skutki zatrucia.

7. Zapobiega niedoborom żelaza

Ziarna aksamitki są bogate w żelazo. Żelazo jest potrzebne organizmowi do tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego też może zapobiegać zaburzeniom związanym z niedoborem żelaza, takim jak anemia.

8. Stabilizator nastroju

Aksamitka jest naturalnym antidotum na depresję i stres. Dopamina i serotonina mogą kontrolować wahania nastroju i regulować cykl snu.

Epinefryna i norepinefryna, które są pochodnymi dopaminy, zwiększają mare komórkową. W rezultacie regulują one impulsy nerwowe, krążenie krwi i poziom tlenu. Ponadto aksamitka wzniesiona może pobudzać i dodawać energii, a także zapewniać relaks i spokój.

Ziarna aksamitki obniżają poziom kortyzolu (hormonu stresu) w organizmie. Stres powoduje zmienną pracę serca, ciśnienie krwi i bóle głowy. Dlatego fasolka ta może kontrolować niepokój.

9. Wzmacnia funkcje poznawcze

Fioletowa fasola jest pełna elementów nootropowych, które mogą pobudzać funkcje mózgu. Można je również określić mianem wzmacniaczy poznania lub pamięci. Elementy te obejmują piracetam i aniracetam. Wraz z dopaminą mogą one udoskonalić Twoje zmysły i myśli, a także oczyścić Twoje myśli, aby zwiększyć pewność siebie.

Kto powinien spożywać aksamitną fasolę?

Fasola aksamitka jest bogatym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Dlatego zalecana dawka może być idealna dla osób z następującymi zaburzeniami:

  • Rak
  • Choroba Parkinsona
  • Osoby mające problemy z płodnością.
  • Cukrzyca
  • Ciśnienie krwi,
  • wysoki poziom cholesterolu
  • Zaburzenia trawienia

Sposoby na włączenie aksamitki do diety

Spożywanie 15-20 gramów aksamitki wzniesionej raz lub dwa razy w tygodniu może być idealne dla zdrowej osoby dorosłej. Należy jednak zacząć od 5 gramów dziennie. Może to pomóc w sprawdzeniu tolerancji. Wyklucza to również możliwość wystąpienia skutków ubocznych.

Forma proszkuMożesz

uprażyć i zmielić te ziarna na drobny

proszek

. Następnie można go przyjmować z ciepłym mlekiem lub wodą. Dodatkowo można dodać ją do zwykłych placków chapati, mąki chlebowej, tortilli, płaskich bochenków chleba, zup itp.

Cała fasolaCałą

fasolę

można gotować jak każdą inną jadalną fasolę. Można na przykład przyrządzić curry lub dodać do ryżu i innych przysmaków. Można również dodawać ugotowane świeże pędy lub fasolę do sałatek, zup.

Kapsułki i

lekiKapsułki

z

aksamitki

dostępne są jako suplementy. Przed ich spożyciem należy jednak skonsultować się z lekarzem. Pozwoli to uniknąć niepożądanych reakcji organizmu.

Zdrowe przepisy

Kawa z aksamitnych ziaren

  • Czas przygotowania:5 minut
  • Porcje:2

Składniki

  • Aksamitne ziarna zmielone i uprażone-1 łyżka
  • Jaggery lub cukier palmowy-1 łyżka
  • Cynamon w proszku -1/2 łyżki

Wskazówki

  1. Doprowadzić do wrzenia dwie szklanki wody.
  2. Dodaj cynamon w proszku. Gotować przez 2 minuty.
  3. Następnie dodaj jedną łyżeczkę sproszkowanych ziaren aksamitki wraz z cukrem lub jaggery.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty.
  5. Przecedzić kawę.
  6. Dobrze wymieszać i podawać.

Możliwe skutki uboczne stosowania fasoli aksamitki

Aksamitki można spożywać z pewną ostrożnością. Jednak niektórzy ludzie muszą jej unikać.

  • Fasola lub jej zawartość może zaburzać objawy i leczenie psychozy, neuropatii, leczenie nieregularnego bicia serca lub arytmii.
  • Spożywanie tej fasoli może nie być bezpieczne w czasie ciąży. Nasiona aksamitki zawierają substancje pobudzające macicę, co może prowadzić do pęknięcia macicy i krwawienia. Ponadto, nadaktywność stymulująca macicę może również powodować zaburzenia u płodu, takie jak nieprawidłowości w rytmie serca płodu. W rezultacie może to prowadzić do wad wrodzonych. Dlatego kobiety w ciąży i matki karmiące powinny unikać spożywania aksamitki.
  • Osoby z chorobami wątroby również powinny unikać spożywania tej fasoli. Lewodopa zawarta w aksamitce wzniesionej może zwiększać syntezę transaminazy glutaminianu oksalooctowego (SGOT). Są one wskaźnikami chorób wątroby.
  • Nadmierne spożycie aksamitki wzniesionej może powodować wysokie stężenie L-Dopy. W rezultacie wyzwala to nieprawidłową syntezę dopaminy, powodując halucynacje, urojenia i objawy towarzyszące, takie jak schizofrenia.
  • Fasola może zawierać składniki antyodżywcze. Należą do nich taniny, fenole itp. Dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie namoczyć i oczyścić.
  • Włosie fasoli może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych. Ponadto, może powodować silne swędzenie i wysypkę.

Wnioski

Aksamitka, czyli Mucuna Pruriens, to niedoceniana roślina strączkowa. Zyskała jednak popularność ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze. Dodatkową zaletą są jej walory zdrowotne. Te rośliny strączkowe są pełne wielu właściwości odżywczych. Są na przykład bogatym źródłem białka i niezbędnych minerałów. W związku z tym są szeroko stosowane w tradycyjnej i nowoczesnej medycynie. Należy je jednak odpowiednio namoczyć i oczyścić oraz spożywać z umiarem.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Jakie są zastosowania aksamitki wzniesionej?

A. Aksamitki można stosować w leczeniu zaburzeń układu rozrodczego, ciśnienia krwi i zaburzeń neurologicznych. Można nimi również leczyć robaki jelitowe. Ponadto, ludzie stosują je w nawozach, ponieważ mogą zwiększać wchłanianie azotu przez rośliny.

Q. Czy aksamitka wzrasta poziom testosteronu?

A. Tak. Fasola aksamitka może zwiększać poziom testosteronu w osoczu krwi ze względu na zwiększoną ilość dopaminy. Dopamina stymuluje syntezę testosteronu i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu męskiego układu rozrodczego.

Q. Czy aksamitka wzrasta poziom dopaminy?

A. Nasiona tej fasoli zawierają duże ilości lewodopy i jej pochodnych. Lewodopa jest prekursorem dopaminy. Przekracza barierę krew-mózg, zwiększając neurotransmisję dopaminy. Dlatego spożywanie aksamitki wzniesionej może zwiększyć poziom dopaminy.

Q. Jaką dawkę aksamitki wzniesionej powinienem przyjmować?

A. Jedna porcja gotowanej fasoli dziennie jest wystarczająca. Jeśli jednak używasz sproszkowanej aksamitki, idealne będą 1-2 łyżeczki dziennie. Należy jednak skonsultować się z lekarzem przed włączeniem jakichkolwiek suplementów do rutynowej diety.

Q. Jakie są korzyści z zażywania Mucuny?

A. Mucuna lub aksamitka wzniesiona odżywia i odmładza tkanki. Może być korzystna w przypadku zaburzeń układu rozrodczo-nerwowego. Pomaga również w trawieniu, cukrzycy, krążeniu krwi itp.

Q. Jakie są skutki uboczne stosowania Mucuna Pruriens?

A. Efekty uboczne mogą występować rzadko. Jednak nie można ich wykluczyć. Możliwe skutki uboczne to ból głowy, nieregularne bicie serca, dezorientacja i zaburzenia mowy. Mogą również wystąpić pobudzenie, halucynacje i urojenia. Ponadto włosie aksamitki jest silnym środkiem drażniącym i może powodować intensywne swędzenie i obrzęk.

Q. Czy Mucuna pruriens dodaje energii?

A. Mucuna pomaga w naturalnej syntezie dopaminy, neuroprzekaźnika. Dopamina podnosi poziom energii. Jest ona w głównej mierze odpowiedzialna za to, jak się czujemy. Wysoki poziom dopaminy sprawia, że jesteśmy energiczni i pozytywnie nastawieni.

Q. Czy Mucuna pruriens pomaga na depresję?

A. Mucuna Pruriens może skutecznie podnosić poziom dopaminy i serotoniny. W rezultacie może kontrolować wahania nastroju i cykle snu. Oba te hormony kontrolują nasz nastrój. Dlatego są skuteczne w terapii antydepresyjnej.

Q. Czy Mucuna pomaga na stany lękowe?

A. Dopamina zawarta w fasoli aksamitka obniża poziom hormonu stresu (kortyzolu) w organizmie. Dlatego fasolka ta może pomóc w zmniejszeniu niepokoju.

Tags: Korzyści zdrowotne wynikające z aksamitnej fasolihealthifymeSkutki uboczne aksamitnej fasoliVelvet Beans

27 marca 2022 Gotowanie