Ciemna czekolada - korzyści, wartość odżywcza, skutki uboczne & więcej

15 stycznia 2022 Gotowanie

Nie ma takiej rzeczy, której nie mogłaby rozwiązać tabliczka starej, dobrej czekolady. Ten słodki przysmak cieszy wszystkich, niezależnie od tego, czy masz 5 czy 50 lat. Sprzedawana głównie w trzech odmianach, białej, mlecznej i ciemnej, z których wszystkie są równie popularne wśród czekolady.

Jednak w tym artykule będziemy badać korzyści zdrowotne ciemnej czekolady i jak stała się ona znaną nazwą w naszym gospodarstwie domowym.

Czekolada pochodzi z rośliny Cacao, występującej głównie w Afryce Zachodniej, Ameryce Południowej i Australii. Fascynujące jest to, że czekolada ma 4000-letnią historię, która rozpoczęła się od Olmeków (starożytna cywilizacja Meksyku) przetwarzających nasiona kakaowca w czekoladę.

Następnie zawędrowała do Hiszpanii, Europy i w końcu została wprowadzona do reszty świata w czasach rewolucji przemysłowej.

Czekolada mleczna zyskała popularność w krajach europejskich, dostępnych jedynie dla elit i rodzin królewskich. Kolejno zaczęto eksperymentować z ciemną czekoladą, dodając do niej cukier, mleko i miód.

Jednak dopiero XX wiek przywrócił panowanie ciemnej czekolady, promując jej liczne walory zdrowotne i odżywcze.

Wartość odżywcza Ciemna czekolada

100 gramów Ciemnej Czekolady o zawartości 70-85% kakao

  • Kalorie: 604
  • Węglowodany: 46.36 g
  • Błonnik: 11.00 g
  • Cukier: 24.23 g
  • Tłuszcz: 43.06 g
  • Białko: 7.87 g
  • Żelazo: 12,02 mg
  • Magnez: 230,00 mg
  • Cynk: 3.34 mg

Fakty żywieniowe ciemnej czekolady

Jest bogata w antyoksydanty i flawonoidy, które mogą zmniejszyć stan zapalny i chronić komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Razem mogą one również zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, a nawet pomagać w leczeniu choroby Alzheimera.

Aby osiągnąć te korzyści zdrowotne, osoba musi spożywać ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70% kakao. Zalecana dawka tego słodkiego przysmaku powinna być ograniczona do 30-40 gramów dziennie.

Spożycie większej ilości może oznaczać zbyt dużą ilość kalorii, a także większe spożycie kofeiny, która może powodować mdłości, przyspieszone bicie serca i bezsenność.

Produkcja ciemnej czekolady

Czekolada pochodzi z nasion znajdujących się wewnątrz owoców drzewa Theobroma Cacao. Podczas zbiorów, nasiona są wydłubywane, a następnie poddawane fermentacji. Następnie rozkłada się je do wyschnięcia na słońcu, po czym praży się je i miele na gruby proszek.

Produkt końcowy, który uważany jest za czekoladę, uzyskuje się poprzez przetworzenie go na likier (dodając cukier lub inne substancje słodzące), ponowne zmielenie i przelanie do form w celu zestalenia i sprzedaży na rynku. Tradycyjnie cały ten proces jest pracochłonny, skomplikowany i bardzo czasochłonny.

Globalny rynek czekolady jest ogromny i osiągnął wartość 137,599 mld USD w 2019 roku. Rośnie w tempie CAGR wynoszącym 4,78% i oczekuje się, że do 2025 roku osiągnie wartość 182,090 mld USD.

Czym różni się ciemna czekolada od innych odmian czekolady?

Proces produkcji tej czekolady różni się nieco od pozostałych. Choć użyte składniki są takie same jak w przypadku innych wariantów, czyli miazgi kakaowej, mleka w proszku i cukru, to ich ilości mogą się różnić.

Ciemna czekolada zawiera zazwyczaj wyższy procent kakao, który może wynosić od 30 do 85%. Jest to podstawowe rozróżnienie pomiędzy ciemną, mleczną i białą czekoladą, co sprawia, że jest to słodko-gorzka mikstura.

7 udowodnionych korzyści zdrowotnych ciemnej czekolady

Teraz, mając słodki ząb może przynieść korzyści w postaci tego słodko-gorzkiego przysmaku. Przeprowadzono wiele badań opartych na dowodach naukowych, które potwierdzają, że ciemna czekolada jest bardzo pożywna i może przynieść korzyści zdrowotne.

Poznajmy jej potencjalne korzyści:

1. Czekolada zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu krążenia (CVD) są główną przyczyną zgonów na świecie. Najczęstszymi czynnikami przyczyniającymi się do rozwoju tej choroby są wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Pewne dowody epidemiologiczne sugerują, że owoce i warzywa są bogate we flawonoidy i świetnie zapobiegają CVD. Podobnie, ogromna zawartość flawonoidów w kakao również przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia CVD.

W ramach Stockholm Heart Epidemiology Program badano długoterminowe skutki spożywania ciemnej czekolady. Badanie wykazało mniejszą śmiertelność z powodu chorób serca u osób spożywających ciemną czekoladę niż u osób, które nigdy wcześniej jej nie jadły. W ten sposób postuluje się, że flawanole w odpowiednich ilościach działają kardioprotekcyjnie, co zapobiega prawdopodobieństwu rozwoju chorób serca.

2. Czekolada obniża ciśnienie krwi

Analiza obserwacyjna przeprowadzona przez Harvard School of Public Study potwierdza związek między ciśnieniem krwi a kakao. Mówi ona o profilu leczniczym (flawonoidy) obecnym w ciemnej czekoladzie (50-70% zawartości kakao), który jest skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi.

Flawonoidy pomagają również w stymulacji śródbłonka (cienka błona wewnątrz serca i naczyń krwionośnych odpowiedzialna za zarządzanie skurczami i rozkurczami naczyń krwionośnych) do produkcji tlenku azotu. Uwolnienie tlenku azotu rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa przepływ krwi, a tym samym obniża ciśnienie krwi. Dlatego też może być niedrogim i skutecznym elementem regulującym ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.

3. Czekolada jest odporna na uszkodzenia komórek

Ciemna czekolada jest bogatym źródłem antyoksydantów. Antyoksydanty te są odpowiedzialne za zapobieganie uszkodzeniom tkanek wywołanym przez konfigurację wolnych rodników. Wolne rodniki to gatunki molekularne tworzone przez organizm, które można nazwać produktem ubocznym metabolizmu, aby pompować więcej krwi w sytuacjach stresowych.

Jednakże, chronicznie zwiększając poziom wolnych rodników może powodować problemy. Antyoksydanty zapobiegają działaniu wolnych rodników i pomagają w obronie przed uszkodzeniem komórek. Jest to również korzystne w leczeniu chorób takich jak rak i choroba Alzheimera.

Krytyczny przegląd wskazuje, że przeciwutleniacze obecne w tej żywności mają właściwości przeciwzapalne, które mogą zapobiegać lub zmniejszać zapalenie naczyń krwionośnych.

4. Czekolada leczy depresję

Poza przyjemnością związaną z jej spożywaniem, ciemna czekolada jest również powiązana z obniżeniem ryzyka depresji. Zauważono, że spożywanie 24 gramów lub mniej ciemnej czekolady dziennie może mieć działanie antydepresyjne.

Może to uwolnić od depresji, dzięki połączonej obecności flawonoidów (znanych z poprawy nastroju), teobrominy (dostarcza energii), N-acylethanolamines (kwas tłuszczowy, który ma działanie euforyczne) i Phenylethylamine (wyzwala dopaminę).

Szczegółowe badanie zostało przeprowadzone przez National Health and Nutrition Examination Survey w latach 2007-08 i 2013-14. Analizowano w nim związek między ciemną czekoladą a depresją z udziałem 13 626 dorosłych osób zamieszkałych w USA.

W wyniku badania stwierdzono, że spożycie ciemnej czekolady może być bezpośrednio związane ze zmniejszonym prawdopodobieństwem wystąpienia klinicznie istotnych objawów depresji.

5. Czekolada działa przeciw cukrzycy

Ciemna czekolada zawiera polifenole, które są naturalnie występującymi związkami o właściwościach przeciwutleniających, które poprawiają odporność na insulinę. To z kolei może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Co więcej, badanie opublikowane w czasopiśmie Appetite ujawnia, że uczestnicy, którzy okazjonalnie spożywali ciemną czekoladę, byli bardziej narażeni na ryzyko rozwoju cukrzycy w ciągu następnych pięciu lat, w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali ciemną czekoladę co najmniej raz w tygodniu.

6. Czekolada chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych

Nie tylko uwalnia hormony szczęścia w organizmie, ale także sprawia, że Twoja skóra jest szczęśliwa. Ciemna czekolada zawiera mnóstwo składników odżywczych i minerałów, takich jak wapń, żelazo, miedź, magnez, selen, mangan, cynk oraz witaminy A, B1, C, D i E.

Wraz

z przeciwutleniaczami chronią one skórę przed promieniami UV, łagodzą wypryski i zaczerwienienia, zwiększają produkcję kolagenu itp. Ponadto, posiada właściwości przeciwzapalne, które łagodzą podrażnienia skóry.

7. Czekolada wspomaga odchudzanie

Jedzenie ciemnej czekolady w umiarkowanych ilościach może pomóc w procesie utraty wagi. Posiada ona jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają metabolizm i szybko spalają kalorie. Ponadto, ciemna czekolada ogranicza łaknienie, jeśli jest spożywana 20 minut przed posiłkiem.

Co ciekawe, magnez i przeciwutleniacze zawarte w ciemnej czekoladzie łagodzą ból i tym samym zachęcają do ćwiczeń. Może to być dodatkowym atutem dla osób zmagających się z utratą wagi.

5 sposobów, w jaki ciemna czekolada może pomóc Ci schudnąć

Przedstawiamy pięć powodów, dla których ciemna czekolada powinna stać się Twoim codziennym deserem:

  1. Poprawia metabolizm:Ciemna czekolada jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), które pomagają przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu szybciej spalasz kalorie. Badania przeprowadzone na Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii wykazały, że czekolada wpływa na sposób, w jaki nasz organizm syntetyzuje kwasy tłuszczowe i zmniejsza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów.
  2. Zapobiega skokowi insuliny:Zdrowe tłuszcze zawarte w gorzkiej czekoladzie spowalniają wchłanianie cukru do krwiobiegu, a tym samym zapobiegają niebezpiecznemu skokowi insuliny, który przenosi cukier prosto do komórek tłuszczowych. Wysoki poziom insuliny zatrzymuje również system spalania tłuszczu w Twoim organizmie i sprawia, że znów jesteś głodny.
  3. Ogranicza łaknienie:Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że ciemna czekolada eliminuje łaknienie na słodkie, słone i tłuste potrawy, ponieważ daje uczucie sytości. Zwolennicy diety "przyjaznej czekoladzie" twierdzą, że jedzenie czekolady 20 minut przed i pięć minut po obiedzie i kolacji zmniejsza apetyt nawet o 50 procent. Eksperci twierdzą, że dietetycy, którzy jedzą czekoladę od czasu do czasu, są w stanie utrzymać spadek wagi, ponieważ nie czują się pozbawieni energii.
  4. Zachęca do ćwiczeń:Czekolada zawiera składniki przeciwzapalne, które w połączeniu z dużą ilością magnezu mogą prowadzić do zmniejszenia bólu. Ćwiczenie wydaje się o wiele bardziej atrakcyjne, gdy czujesz się dobrze. Jeśli po wyczerpującej sesji na siłowni pojawia się ból, schrup na uncję ciemnej czekolady w nocy.
  5. Daje radosny haj:Utrata wagi to nie jedyna zaleta spożywania gorzkiej czekolady. Zwolennicy twierdzą, że ciemna czekolada daje również "radosny haj". Badania wykazały, że regularni konsumenci są mniej zestresowani, lepiej śpią oraz mają niższy poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Ciemna czekolada jest również bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, mogące uszkadzać nasze komórki.

Zanim jednak sięgniesz po czekoladę w lodówce, pamiętaj, że 100-gramowa tabliczka zawiera aż 546 kalorii. Eksperci zalecają nie więcej niż uncję - 28 gramów - ciemnej czekolady dziennie!

Skutki uboczne spożywania ciemnej czekolady

Jednouncjowa porcja ciemnej czekolady o zawartości 70% kakao dostarcza około 20-25 mg kofeiny. Nadmierne spożycie ciemnej czekolady może zwiększyć poziom kofeiny we krwi, powodując przyspieszenie akcji serca, nudności, odwodnienie i bezsenność.

Zalecana ilość do spożycia to około 30-60 gramów ciemnej czekolady dziennie. Ponadto, osoby chore na cukrzycę mogą skonsultować się z lekarzem przed planowanym codziennym spożyciem.

Środki ostrożności

  • Ciąża - Ciemna czekolada może być spożywana z umiarem. Spożywanie nadmiernej ilości ciemnej czekolady może zwiększyć spożycie kofeiny, która może być niebezpieczna dla płodu. Wyższa zawartość kofeiny może powodować różne problemy, takie jak przedwczesny poród, niska waga urodzeniowa, a nawet prowadzić do poronienia. Lepiej jest uważać na ilość spożywanych produktów. Skonsultuj się z lekarzem i przestrzegaj sugerowanej ilości.
  • Karmienie piersią - matki karmiące niemowlęta muszą uważać na spożycie ciemnej czekolady. Kofeina zawarta w ciemnej czekoladzie może przenosić się z matki na karmiące dziecko i powodować bezsenność, niepokój, a nawet wysypkę.
  • Zaburzenia krwawienia - Spożywanie dużej ilości ciemnej czekolady może również prowadzić do ryzyka spowolnienia procesu krzepnięcia krwi. Może to być niebezpieczne dla osób, które cierpią na zaburzenia krwawienia lub hemofilię.
  • Palpitacje - Kakao obecne w ciemnej czekoladzie może zwiększyć puls i podnieść ciśnienie krwi, jeśli jest spożywane w dość dużych ilościach.

Zdrowe przepisy na ciemną czekoladę

Ciemna czekolada jest wszechstronnym elementem, który dobrze łączy się i smakuje zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach. Oto dwa obfite i zdrowe przepisy z wykorzystaniem ciemnej czekolady.

1. Pops z ciemnej czekolady i płatków owsianych

Składniki:

  • ¾ filiżanki płatków owsianych
  • ¼ filiżanki Ciemna czekolada Chips
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki niskotłuszczowego mleka

Metoda:

  1. Podgrzej masło orzechowe, mleko i chipsy z ciemnej czekolady w rondelku na małym ogniu.
  2. Niech chipsy się roztopią, a następnie zdjąć rondel z ognia.
  3. Następnie, dodać płatki owsiane do mieszanki.
  4. Nabierz trochę mieszanki łyżką i umieść ją na blasze do pieczenia.
  5. Włóż blachę do lodówki i pozwól jej odpocząć przez 10 minut.
  6. Twoje pops z ciemnej czekolady i płatków owsianych są gotowe.

2. Zdrowa gorąca czekolada

Składniki

  • 1 filiżanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżka stołowa czystego miodu lub syropu klonowego
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanej ciemnej czekolady lub wiórków czekoladowych
  • 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Metoda

W małym rondelku podgrzać mleko do momentu, aż

zacznie wrzeć.

Wmieszać kakao w proszku, syrop klonowy i sól. Dodać wiórki gorzkiej czekolady i ekstrakt waniliowy. Następnie poczekać, aż ciemna czekolada całkowicie się rozpuści i całkowicie połączy się z mieszaniną. Podawaj na gorąco.

Podsumowanie

Istnieje wiele dowodów wskazujących na to, że ciemna czekolada ma potencjalne właściwości zdrowotne.

Nie oznacza to jednak, że należy przekraczać zalecaną ilość spożycia. Jest to tona składników odżywczych, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana z umiarem. Możesz cieszyć się tym pysznym smakołykiem i czerpać korzyści jednocześnie.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

1. Czy ciemna czekolada jest zdrowa?

Tak, Ciemna czekolada ma mnóstwo składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, cynk, magnez, miedź, witamina A, B1, C, D i K. Te składniki odżywcze są świetne dla zdrowia serca, regulują ciśnienie krwi, pomagają w utracie wagi itp.

2. Która ciemna czekolada jest dla Ciebie najlepsza?

Ciemna czekolada ma również odmiany takie jak słodko-gorzka lub półsłodka. Jednak wybór ciemnej czekolady, która ma wyższy procent kakao, najlepiej 70% i więcej, jest najlepszy pod względem zawartości odżywczej.

3. Czy można jeść ciemną czekoladę codziennie?

Tak, możesz mieć ciemną czekoladę codziennie, jeśli jest spożywana z umiarem. Można spożywać do 20-30 gramów ciemnej czekolady bez obawy o jakiekolwiek skutki uboczne.

4. Jaki procent ciemnej czekolady jest zdrowy?

Wybór ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao 70% i więcej jest uważany za zdrowy w porównaniu do innych.

5. Czy Ciemna Czekolada może obniżyć wagę?

Badania sugerują, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w ciemnej czekoladzie poprawiają metabolizm i pomagają w spalaniu kalorii. Tak więc, tak, Ciemna Czekolada może pomóc w utracie wagi.

6. Czy Ciemna Czekolada jest szkodliwa dla nadciśnienia?

Nie, badania sugerują, że flawonoidy obecne w ciemnej czekoladzie są znane z regulowania ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.

7. Jakie są korzyści z picia ciemnej czekolady?

Ciemna czekolada może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca, utracie wagi, regulacji ciśnienia krwi, leczeniu depresji, zapobieganiu uszkodzeniom skóry itp.

8. Jakie są wady ciemnej czekolady?

Istnieje kilka skutków ubocznych spożywania nadmiaru ciemnej czekolady. Może zwiększyć częstość akcji serca, powodować niepokój i drażliwość, nerwowość, a nawet odwodnienie.

9. Jaka ciemna czekolada jest najzdrowsza?

Każda ciemna czekolada o zawartości 70% i więcej kakao jest uważana za zdrową.

10. Ile ciemnej czekolady można zjeść w ciągu dnia?

20-30 gramów lub 2-3 kostki ciemnej czekolady dziennie to bezpieczna ilość, która może być spożywana przez ludzi.

11. O jakiej porze najlepiej jeść ciemną czekoladę?

Ciemną czekoladę można jeść o każdej porze dnia. Jednakże, jeśli Twoim celem jest utrata wagi, zjedz kawałek ciemnej czekolady 30 minut przed posiłkiem lub jako przekąskę w południe.

12. Czy jedzenie ciemnej czekolady jest szkodliwe?

Nie, jeśli spożywana z umiarem, ciemna czekolada zawiera mnóstwo składników odżywczych i zapewnia różne korzyści zdrowotne.

13. Ile ciemnej czekolady można jeść na diecie?

Jeśli jesteś na ścisłej diecie, możesz jeść do 28 gramów ciemnej czekolady każdego dnia.

14. Czy mogę jeść 100g ciemnej czekolady dziennie?

100 gramów ciemnej czekolady dziennie to dość duża ilość, która będzie miała 604 kalorie i może być wyjątkowo niezdrowa.

15. Dlaczego ciemna czekolada jest bardziej kaloryczna?

Około 65% kalorii w ciemnej czekoladzie pochodzi z tłuszczów, a więc jest bardziej kaloryczna.

16. Czy ciemna czekolada ma mniej kalorii?

Nie, ciemna czekolada jest bogata w kalorie. Każde 100 gramów ciemnej czekolady ma 604 kalorie.

Tagi: ciemna czekoladaatedietzdrowa dietanutrition utrata wagi

15 stycznia 2022 Gotowanie