7 korzyści zdrowotnych wynikających z włączenia jajek do swojej diety

19 lutego 2022 Gotowanie

Jajka są rzeczywiście jednym z najbardziej wszechstronnych artykułów spożywczych dostępnych dla wszystkich. Jajka mogą być gotowane na niezliczone sposoby, a czasami wymagają niewiele wysiłku. Zwykła gotowana lub jajecznica jest nie tylko pyszna, ale również dostarcza człowiekowi wielu korzyści odżywczych.

Jajka mogą być łączone z różnymi warzywami i innymi produktami spożywczymi, stając się najważniejszym elementem dania. Jednym z głównych powodów, dla których jajka znalazły swoich zwolenników, jest to, że są przyjazne dla diety. Jajka są znane z wysokiej zawartości białka, a pokarmy bogate w białko są wymagane przez organizm, aby się naprawiał, rósł w siłę i był zdrowszy. Jajka zawierają śladowe ilości węglowodanów, ale nie na tyle, by zagrozić twojej diecie.

Jeśli jesteś miłośnikiem jajek lub entuzjastą fitnessu, który szuka odpowiedzi na pytanie, jak jajka mogą pomóc w utracie wagi, kontynuuj czytanie tego artykułu, aby poznać różne korzyści, jakie daje skromne jajko.

Korzyści zdrowotne płynące z jaj

1. Żółtka jaj są znane z pobudzania metabolizmu.

Żółtka jaj, czyli żółta część jajka, zawierają pierwiastek zwany choliną. Ten element jest znany jako główne źródło pożywienia dla organizmu. Cholina występuje w ograniczonych ilościach w innych pokarmach, a organizm może syntetyzować tylko niewielką jej ilość za każdym razem.

Jedząc jajka, ładujesz się w cholinę i zapewniasz, że masz odpowiedni jej poziom, aby poczuć efekty działania tego składnika odżywczego. Jedno duże jajko zawiera 145 miligramów choliny, co stanowi ponad jedną czwartą dziennej wartości 550 miligramów.

Co ciekawe, badania wykazały również, że dodanie zalecanej ilości choliny do diety przyczynia się do obniżenia masy ciała u kobiet uprawiających sport i jest znane z tego, że znacznie poprawia wyniki sportowe. Tak więc, nie zapomnij zjeść żółtka, aby zobaczyć ogromne korzyści z gotowanych jaj dla szybszego metabolizmu i utraty wagi.

2. Dobre źródło witaminy D

Żółtko jajka zawiera dużą ilość witaminy D, która jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który przyczynia się do zdrowia kości i odporności. Witamina D nie może być znaleziona naturalnie w żywności, ale żółtko jajka jest wyjątkiem.

Cała witamina D znajdująca się w jajkach pochodzi z żółtka, co sprawia, że żółta część jest bardzo ważna do spożycia. Witamina D zawarta w jajkach nie tylko pomaga w redukcji wagi i spalaniu tłuszczu z brzucha, ale również utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie może pomóc w zapobieganiu objawom lęku i depresji.

3. Dużo białka

Większość ludzi wie, że jajka są dobrym źródłem białka. Dieta, która jest wysoka i bogata w białko może pomóc w znacznej utracie wagi u osób z nadwagą. Jedno duże jajko zawiera około 6 gramów wysokiej jakości białka, co czyni je doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą utrzymać swoją wagę.

Włączenie jajka do diety zwiększy dzienne spożycie białka, które odżywia i naprawia ciało, utrzymując sytość na dłużej. Kontrola wagi jest dodatkowo wspierana, gdy osoba jest świadkiem zwiększonego poziomu energii i wyższego metabolizmu z odpowiednią ilością białka w diecie.

4. Tłuszcz nie jest wrogiem

Być może słyszałeś o dorosłych unikających żółtka jajka, powołując się na wysoką zawartość tłuszczu. To może sprawić, że zaczniesz się zastanawiać, czy jajka są dobre dla utraty wagi? Jedno duże jajko zawiera 5 gramów tłuszczu, co, dla porównania, stanowi mniej niż 10 procent całkowitej ilości tłuszczu potrzebnej każdego dnia.

Ludzie muszą zrozumieć, że tłuszcz nie jest wrogiem. Tłuszcz jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla organizmu do zdrowego rozwoju. Zasada jest taka, aby jeść tłuszcze, które są zdrowe - takie jak jajka, orzechy, ryby i tak dalej, a unikać tłuszczów w postaci fast foodów i potraw smażonych. Czy to gotowane, jajecznica, lub poached, włączenie jaj do codziennego reżimu diety są jednymi z najlepszych sposobów, aby jeść jajka do utraty wagi.

5. Zdrowe zarówno dla mózgu jak i ciała

Jak wspomniano wcześniej, jaja zawierają dobrą ilość choliny, która jest znana jako składnik odżywczy, który jest niezbędny dla rozwoju mózgu. Spodziewających się matki są często zalecane do spożywania jaj jako część ich prenatalnej diety w celu poprawy wchłaniania niezbędnych składników odżywczych. Małe dzieci i ich rozwój mózgu również odniosą ogromne korzyści z choliny zawartej w jajkach.

Innym składnikiem odżywczym znajdującym się w jajkach jest luteina, która jest znana jako bardzo korzystna dla mózgu i ciała. Ten składnik odżywczy jest obecny w mózgu i przypisuje się go zwiększaniu zdolności poznawczych u dorosłych i zdolności umysłowych u dzieci.

Doskonałe funkcjonowanie mózgu jest związane ze zdolnością organizmu do utrzymania zdrowej wagi. Jedzenie diety ubogiej w niezbędne składniki odżywcze może powodować osłabienie funkcji mózgu, a także prowadzić do przybierania na wadze w dłuższej perspektywie.

6. Poprawia funkcjonowanie tarczycy

Jajka zawierają jod i selen, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi wymaganymi przez organizm do syntezy hormonów tarczycy. Tarczyca odgrywa ważną rolę w regulacji wagi ciała poprzez kontrolę metabolizmu. Oba te składniki znajdujące się w jajkach mogą pomóc tarczycy lepiej funkcjonować, a tym samym regulować utratę wagi.

7. Poprawiają nastrój i pozwalają kontrolować wagę

Stres i przyrost masy ciała są ze sobą bardzo ściśle powiązane. Ludzie, którzy cierpią z powodu dolegliwości psychicznych, takich jak lęk i depresja, są bardziej skłonni do zauważenia przyrostu masy ciała i niezdolności do zrzucenia nadmiaru tłuszczu.

Cholina zawarta w jajkach może pomóc w zwiększeniu pamięci, nastroju, kontroli mięśni i innych funkcji mózgu. Oznacza to, że jedzenie jajek może pomóc w regulacji nastroju danej osoby, co z kolei może pobudzić metabolizm i pomóc w utracie wagi.

Podsumowanie

Jeśli szukasz włączyć nowy plan diety, aby poprawić swój codzienny reżim, jaja są najlepsze dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Jednym z najprostszych sposobów na zwiększenie metabolizmu jest spożywanie gotowanych jaj, które z kolei pomagają w utracie wagi.

Najlepszy czas, aby jeść jajka dla utraty wagi jest albo w swoim porannym śniadaniu, jak również po treningu. Jajka są doskonałym sposobem, aby zapewnić, że spełniasz swoje dzienne spożycie białka, jak również ważnych witamin i składników odżywczych.

W tym procesie, będziesz również w stanie cieszyć się niesamowite korzyści utraty wagi dostarczane przez ten power-packed żywności. Bez dalszych ceregieli, włączyć jajka do codziennego planu diety, aby zobaczyć korzyści dla siebie.

Tags: żółtka jaj i metabolizmeggseggs i witaminy Deggs i utrata masy ciałaeggsdobre źródło białkaeggs poprawić funkcjonowanie tarczycyhealth korzyści z jaj

19 lutego 2022 Gotowanie