Mango: Fakty żywieniowe, korzyści i zdrowe przepisy

20 grudnia 2021 Gotowanie

Mango to jeden z najpopularniejszych owoców w Indiach, dostępny w sezonie letnim. Jest soczystym, aromatycznym owocem wiecznie zielonego drzewa Mangifera Indica. Owoc składa się z zewnętrznej skórki i mięsistej, jadalnej części, w której znajduje się pojedyncza pestka. Znane jako "król owoców", soczyste i pyszne mango jest tropikalnym owocem, który niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Słodkie i kremowe mango jest bardzo popularne na całym świecie ze względu na swoje ogromne korzyści zdrowotne, jak również aromatyczny smak. W zależności od kraju lub regionu uprawy, mango znane jest również jako mangou, manga i mangot. Kolor owocu odgrywa ważną rolę w odróżnianiu mango dojrzałego od niedojrzałego. W pełni dojrzałe mango jest lekko miękkie w dotyku i ma słodki, intensywny zapach. Eksperci twierdzą, że wybierając mango w sklepie spożywczym, należy zawsze kierować się dotykiem i aromatem.

Idąc dalej, w tym poście będziemy omawiać korzyści zdrowotne mango, jego wartość odżywczą i fakty, a także najlepsze sposoby spożywania tego tropikalnego owocu.

Wartość odżywcza mango

Mango są bogate w enzymy, które są uważane za korzystne dla nas w dużej mierze. Mango jest bogatym źródłem błonnika i ludzie spożywają je od wieków, aby złagodzić dolegliwości związane z palami, zaparciami i objawami zespołu jelita drażliwego. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, stwierdzono, że przeciwutleniacze, minerały, błonnik pokarmowy i witaminy zawarte w mango mają pozytywny wpływ na eliminację chorób zwyrodnieniowych, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Co więcej, osobom, które wykonują intensywne ćwiczenia, takie jak kulturystyka, trening HIIT lub inne aktywności fizyczne, zaleca się spożywanie mango, ponieważ potas zawarty w owocach pomaga uzupełnić straty w organizmie podczas takich aktywności. Poniżej przedstawiamy składniki odżywcze, które można uzyskać spożywając 1 filiżankę pokrojonego mango (165 gramów)

  • Kalorie - 122 Białko - 1,0 gramów Węglowodany - 27,9 gramów Tłuszcze - 0,7 gramów Błonnik - 3,3 gramów

Korzyści zdrowotne płynące z mango

Spożywanie mango może pomóc wzmocnić i chronić organizm na wiele sposobów. Oto przegląd mango i korzyści zdrowotnych, jakie oferuje.

1. Posiada właściwości antyrakowe

Mango jest bogate w duże ilości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego znanego jako pektyny, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Pektyna jest znana ze swoich właściwości antyrakowych, które wykazały pozytywne wyniki w zapobieganiu rozwojowi raka prostaty. Eksperyment przeprowadzony w The Institute for Food Research wykazał, że pektyny łączą się z galektyną 3, która jest białkiem odgrywającym istotną rolę we wszystkich stadiach raka. Jedno z badań przeprowadzonych przez The European Prospective Investigation of Cancer wykazało również silny związek między tropikalnym owocem a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka prostaty.

2. Pomaga w trawieniu

Błonnik zawarty w mango może pomóc w regulacji trawienia. Enzymy trawienne w mango pomagają bakteriom jelitowym i pozwalają na naturalne i wydajne trawienie. Bioaktywne składniki, takie jak aldehydy, terpeny i estry, obecne w mango przyczyniają się do zwiększenia apetytu, poprawiając jednocześnie funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

3. Promuje zdrowy przyrost masy ciała

Jeśli przyrost masy ciała jest częścią Twojego celu fitness, to spożywanie mango może pomóc Ci w tym procesie. Według ekspertów w dziedzinie zdrowia, spożywanie mango i łączenie go z innymi potrawami, takimi jak sałatki, koktajle, itp. jest jednym z najprostszych sposobów, aby uzyskać zdrową wagę. Filiżanka pokrojonego mango ma ponad 100 kalorii, które mogą być łatwo przyswojone przez organizm. Owoc zawiera skrobię w obfitości, która rozkłada się na cukier, pomagając w przyrost masy ciała.

4. Zdrowe jedzenie w ciąży

Jedną z największych korzyści zdrowotnych płynących z mango jest to, że zawiera żelazo w obfitości, co jest niezbędne dla zdrowia kobiety w ciąży. Mango zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy wymagane dla zdrowej ciąży. Mango działa jako zdrowy i smaczny suplement diety dla kobiet w ciąży. Nie tylko dostarcza niezbędnych składników odżywczych dla matki i nienarodzonego, ale także zapewnia, że brak apetytu kobiet w ciąży jest kickstarted.

5. Pomaga w leczeniu anemii

Ci, którzy cierpią z powodu niedoboru żelaza są podatne na anemię. Kiedy liczba czerwonych krwinek w organizmie jest niska, krew nie przenosi odpowiedniej ilości tlenu do tkanek i innych narządów. To sprawia, że człowiek czuje się zmęczony i wyczerpany przez cały czas. Spożywanie mango regularnie może pomóc zwiększyć zdrowych czerwonych krwinek w organizmie, który ostatecznie pomaga w prowadzeniu tlenu do tkanek i innych części ciała.

6. Właściwości przeciwstarzeniowe

Tropikalny owoc jest bogatym źródłem niezbędnych witamin, takich jak witamina A i C, które odgrywają istotną rolę w produkcji kolagenu. Kolagen jest białkiem, które jest niezbędne do utrzymania zdrowych komórek skóry. Pomaga on chronić tkanki łączne i naczynia krwionośne organizmu, dzięki czemu zwiększa blask skóry, nadaje jej elastyczność i spowalnia naturalny proces starzenia. Jedzenie mango może zwiększyć produkcję białka kolagenowego w organizmie, który daje młodszy wygląd skóry i usunąć wszelkie skazy skórne.

7. Pomaga radzić sobie z cukrzycą

Pomimo wysokiej zawartości cukru, naukowcy ujawnili, że mango może pozytywnie wpływać na ludzi cierpiących na cukrzycę. Według badań opublikowanych w Journal of the Science of Food and Agriculture, stwierdzono, że mango zawiera błonnik pokarmowy, polifenole i karotenoidy, które mogą być terapeutyczne dla osób cierpiących na cukrzycę. Spożywanie kawałka lub dwóch mango dziennie jako przekąski w środku rano może być zdrowszą i bezpieczniejszą opcją. Należy jednak zapytać lekarza przed włączeniem mango do swojej diety, jeśli masz cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że niektóre leki mogą wchodzić w reakcję z tym owocem i powodować problemy.

Najlepsze sposoby na spożycie mango

Cóż, większość ludzi uwielbia jeść mango na surowo. Niektórzy nawet wkładają owoc do lodówki na kilka godzin, zanim pokroją świeże plasterki i wymieszają je z sałatką. Istnieją jednak pewne przepisy - łatwe do wykonania - które przeniosą Twoje doświadczenie jedzenia mango na wyższy poziom. W tej sekcji, powiemy Ci, jak zrobić -

Sałatka z kukurydzy i surowego mango

Ten przepis można łatwo przygotować w domu i cieszyć się nim z przyjaciółmi i rodziną.

Składniki:

  • Surowe mango - 1 (pokrojone w kostkę)Ziarna kukurydzy - 1 filiżankaCebula dymka - 3 łyżki stołowe (posiekane)Cebula - 1 (posiekana)Czerwona papryka - półPomidory czereśniowe - 6 (normalne pomidory są w porządku, jak również)Pietruszka - 1 łyżeczkaCilantro. Liście kolendry - 1 łyżkaSeler - obrany i pokrojony w kostkęPieprz w proszku - 1 łyżeczkaSól czarna - 1/2 łyżeczkiOliwa z oliwek - 1 łyżkaSok z cytryny - 1 łyżkaCzarne oliwki - 7 lub 8Liście bazylii - 4

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę, dodaj do niej trochę soli i zblanszuj w niej kukurydzę. upewnij się, że nie jest rozgotowanaOdcedź ją dokładnie i odłóż na bokWeź wszystkie warzywa i mango i pokrój je w kostkę wielkości kukurydzy lub nieco większąWymieszaj dokładnie zioła, mango i kukurydzę w salaterceDodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny do zawartości i dobrze wymieszajDodaj trochę czarnej soli i białego pieprzu w proszku i ponownie dobrze wymieszajPrzyozdób liśćmi kolendry (opcjonalnie).

Pudding z nasion chia z mango

Składniki

  • Miąższ mango - 1 filiżankaNasiona chia - ½ filiżanki (75g)Mleko kokosowe - 1 filiżankaSiekane mango - ½ filiżanki

Metoda

  • Dodać nasiona chia, mleko kokosowe i puree z mango do miski do mieszania i ubić razem. Następnie dodać pokrojone mango i wymieszać, zachowując kilka kawałków do użycia jako polewa. Wstawić mieszankę do lodówki na 15 minut, a następnie wyjąć ją i zamieszać, po czym ponownie wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Nałożyć łyżką do czterech szklanek, posypać pozostałymi kawałkami pokrojonego mango i podawać.

Podsumowanie

Nie bez powodu mango nazywane jest "królem" owoców. Jest ono pełne składników odżywczych i zapewnia ludziom znaczące korzyści zdrowotne. Jeśli szukasz sposobu na wzmocnienie swojego zdrowia poprzez zdrowe odżywianie, zdecydowanie powinieneś włączyć mango do swojej diety. Mango posiada wszystkie niezbędne składniki odżywcze i minerały potrzebne do utrzymania organizmu w aktywności na co dzień.

20 grudnia 2021 Gotowanie