Witamina B12 Rich Foods - Korzyści, źródła i niedobór witaminy B12

25 stycznia 2022 Gotowanie

Zastrzyki i tabletki z witaminą B12 są popularne wśród osób liczących na szybki środek odchudzający. Niektórzy wierzą nawet, że podniesienie poziomu witaminy B12 pomoże Ci zmniejszyć zmęczenie, zwiększyć energię i przyspieszyć metabolizm. Jednakże, badania nad korzyściami płynącymi z tej witaminy dla utraty wagi przyniosły sprzeczne wyniki.

Witamina B12 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą niezbędną do funkcjonowania mózgu, zdrowia serca, tworzenia czerwonych krwinek i DNA. Niektóre badania stwierdzają, że poziom witaminy B12 we krwi jest związany z mniejszą otyłością u dzieci i dorosłych. Ponadto, badania na zwierzętach pokazują, że może ona wpływać na tkankę tłuszczową i metabolizm.

Niedobór witaminy B12 zmniejsza się poprzez zwiększenie poprzez posiłki lub suplementy. Jednakże, jeśli jesteś coraz wystarczająco dużo witaminy w diecie, w tym przypadku, zwiększenie spożycia witaminy B12 może nie pomóc schudnąć. Nie ma dostępnych badań, które łączyłyby nadmiar witaminy B12 z utratą wagi.

Co to jest witamina B Complex?

Kompleks witaminy B zawiera osiem witamin z grupy B:

  • B1 znana jest również jako tiamina
  • B2 znana jest jako ryboflawina
  • B3 lub niacyna
  • B5 znany jest jako kwas pantotenowy
  • B6 lub pirydoksyna
  • B7 lub biotyna
  • B9 znana jest również jako kwas foliowy
  • B12 jest również nazywana kobalaminą

Każda z tych niezbędnych witamin pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu Twojego organizmu.

Witaminy z grupy B są niezbędne dla zachowania doskonałego zdrowia i szczęścia. Witaminy z grupy B mają bezpośredni wpływ na poziom energii, funkcje poznawcze i metabolizm komórek. Są one zatem budulcem zdrowego organizmu. Ponadto, przyczyniają się do wielu istotnych funkcji naszego organizmu.

Jaka jest rola witaminy B12?

Witamina B12 jest niezbędną witaminą z grupy B. Jest ona niezbędna do utrzymania zdrowia tkanki nerwowej, funkcji mózgu i czerwonych krwinek. Witamina B12 jest również znana jako kobalamina. Gdy poziom tej witaminy jest zbyt niski, może wystąpić jej niedobór. Dodatkowo, niedobór witaminy B12 może skutkować trwałymi problemami neurologicznymi.

Witamina B12, podobnie jak inne witaminy z grupy B, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Może rozpuszczać się w wodzie i przenikać przez krwiobieg. W ten sposób rezerwy witaminy B12 pozostają w organizmie człowieka przez cztery lata. Po tym czasie mocz wydala nadmiar witaminy B12. Witamina B12 jest najbardziej masywną i fizycznie złożoną ze wszystkich witamin, które spożywamy. Może być produkowana tylko przemysłowo poprzez syntezę fermentacji bakteryjnej i występuje naturalnie w produktach zwierzęcych.

Potencjalne źródła witaminy B12 w żywności

Różne produkty zwierzęce, w tym ryby, mięso, jaja i nabiał, są bogate w witaminę B12. Źródła roślinne są stosunkowo rzadkie. Godne uwagi są pokarmy bogate w witaminę B12:

  • Mleko
  • Ser
  • Jogurt
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Szynka
  • Drób
  • Jagnięcina
  • Ryby, takie jak łupacz i tuńczyk
  • Kilka pożywnych produktów drożdżowych
  • Jajka
  • Kilka odmian mleka sojowego i porannych płatków śniadaniowych.

Suplementy witaminy B12 są dostępne w postaci tabletek, kapsułek, płynów i tabletek. Często znajduje się ona również w produktach multiwitaminowych. Osoby, które nie spożywają codziennie produktów zwierzęcych bogatych w witaminę B12, mogą pomyśleć o wzbogaceniu swojego menu o wzbogaconą żywność. Mogą też przyjmować suplementy, aby zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe.

Bogate źródła żywności dla witaminy B12

1. Małże

Małże są jednym z najdoskonalszych źródeł witaminy B12, czy to gotowane na parze, czy jedzone na surowo w połówkach muszli z dodatkiem soku z cytryny.

Są one również bogate w białko, mają niską zawartość tłuszczu, są dobrym źródłem żelaza i innych witamin z grupy B.

2. Grzyby Shiitake

Grzyby shiitake są bogate w tę witaminę. Jednak, aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę B12, potrzebujesz 50-60 gramów suszonych grzybów dziennie.

Grzyby i inne wegetariańskie opcje, takie jak serwatka w proszku i paneer mogą działać jako doskonałe połączenie, aby spełnić swój cel.

3. Zboża śniadaniowe (wzbogacone)

Płatki śniadaniowe są świetnym źródłem witaminy B12 dla wegan. W zależności od marki, mogą one występować w różnych ilościach. Szukaj takich, które dostarczają 100% dziennej wartości w jednej porcji.

4. Łosoś

Zalety odżywcze tej tłustej ryby są wyjątkowe.

Oprócz tego, że jest źródłem tej witaminy, łosoś jest również bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są doskonałe dla naszego organizmu.

5. Pstrąg

Pstrąg to ryba bogata w składniki odżywcze. Typowy filet dostarcza ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12.

Pstrąg zawiera również dużo białka, innych witamin z grupy B oraz minerałów.

6. Mleko

Filiżanka mleka jest doskonałym źródłem witaminy B12. Ponadto, jest dobrym źródłem wapnia i witaminy D, niezbędnych składników odżywczych dla funkcjonowania naszego organizmu.

Trzymaj się niskotłuszczowych lub odtłuszczonych produktów mlecznych, jeśli próbujesz ograniczyć ilość kalorii i tłuszczu.

7. Jogurt

Jeśli będziesz spożywać kubek jogurtu każdego dnia, otrzymasz witaminę B12, wapń, witaminę D i zdrowe bakterie.

Wybieraj te rodzaje, które nie zawierają dodatku cukru.

8. Szynka

Szynka zawiera wszystkie witaminy z grupy B z wyjątkiem folianów.

W rezultacie ma mniej kalorii, tłuszczu i cholesterolu niż wiele innych rodzajów mięsa, ale ma dużo więcej soli.

9. Jajka

Chociaż jajka nie zawierają tyle witaminy B12, co mięso i ryby, nadal są jej dobrym źródłem.

Są one również dobrym źródłem białka. Przed jajecznicą, wymieszaj je z niskotłuszczowym mlekiem dla dodatkowej dawki witaminy B12.

10. Pierś z kurczaka

Kurczak jest prosty do zdobycia, tani i łatwy w przygotowaniu.

Zawiera również witaminę B12 i jest bogaty w niacynę, witaminę B znaną z tego, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Korzyści z wprowadzenia witaminy B12 do swojej diety

Witamina B12 jest niezbędna dla mózgu i funkcji neurologicznych. Pomaga również w tworzeniu i regulacji DNA. Ponadto, bierze udział w rozwoju czerwonych krwinek. Ponadto, witamina B12 jest niezbędna dla metabolizmu wszystkich komórek. Pomaga w syntezie kwasów tłuszczowych i wytwarzaniu energii.

Na przykład, pomagając organizmowi ludzkiemu we wchłanianiu kwasu foliowego, witamina B12 umożliwia uwalnianie energii.

W każdej minucie ludzkie ciało wytwarza miliony czerwonych krwinek. Bez witaminy B12, komórki te nie będą w stanie się zwiększyć. Gdy poziom witaminy B12 jest zbyt niski, cierpi na tym tworzenie czerwonych krwinek. Jeśli liczba czerwonych krwinek spadnie zbyt nisko, może dojść do anemii.

1. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i zapobieganiu anemii:

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek w Twoim organizmie. Niedobór witaminy B12 hamuje wytwarzanie czerwonych krwinek i uniemożliwia ich prawidłowy wzrost.

Ponadto, niedobór witaminy B12 powoduje, że czerwone krwinki stają się większe i owalne. W przeciwieństwie do nich, zdrowe krwinki czerwone są małe i okrągłe.

Anemia megaloblastyczna występuje, gdy czerwone krwinki nie mogą migrować ze szpiku kostnego. Ze względu na ich większą i nieregularną strukturę, nie mogą one krążyć w przeciętnym tempie.

W rezultacie Twój organizm nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek, które mogłyby przenosić tlen do ważnych narządów. W związku z tym dochodzi do anemii. Może to powodować zmęczenie i osłabienie.

2. Może zapobiec znacznej niepełnosprawności wrodzonej:

Poziom witaminy B12 musi być wystarczający dla zdrowej ciąży. Według badań, mózg i układ nerwowy płodu wymagają do rozwoju wystarczającej ilości witaminy B12 pochodzącej od matki.

Dlatego też niedobór witaminy B12 w pierwszym trymestrze ciąży może zwiększyć szanse na wystąpienie nieprawidłowości przy porodzie. Takich jak wady cewy nerwowej. Co więcej, brak witaminy B12 u matki może skutkować przedwczesnym porodem lub poronieniem.

Według badań, kobiety z poziomem witaminy B12 poniżej 250 mg/dl są trzykrotnie bardziej narażone na urodzenie dziecka z nieprawidłowościami wrodzonymi.

Natomiast u kobiet z niedoborem witaminy B12 na poziomie poniżej 150 mg/dl ryzyko to jest pięciokrotnie wyższe.

3. Może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i wspierać zdrowie kości:

Niedobór witaminy B12 może zaszkodzić Twoim kościom. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać jej poziom na wysokim poziomie. Badanie przeprowadzone na prawie 2500 dorosłych wykazało, że osoby z niedoborem witaminy B12 mają niższą od przeciętnej gęstość mineralną kości.

Zmniejszona gęstość mineralna w kościach może spowodować, że z czasem staną się one kruche i łamliwe. W związku z tym wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ponadto, według badań, niski poziom witaminy B12 prowadzi do słabego zdrowia kości i osteoporozy, szczególnie u kobiet.

4. Witamina B12 zmniejsza szanse na zwyrodnienie plamki żółtej:

Zwyrodnienie plamki żółtej to utrata wzroku, która dotyczy głównie widzenia centralnego. Niedobór witaminy B12 może przyczynić się do zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Zgodnie z badaniami, suplementacja witaminą B12, aminokwasem obecnym w osoczu, może obniżyć poziom homocysteiny. Ponadto, poziom homocysteiny powyżej pewnego poziomu może zwiększać ryzyko.

Według badań przeprowadzonych na 5 000 kobiet w wieku 40 lat i starszych, witamina B12, kwas foliowy i witamina B6 mogą zmniejszyć to ryzyko.

W przeciwieństwie do grupy placebo, która przyjmowała te suplementy przez siedem lat. Miały one mniej przypadków zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto, zmniejszyło to możliwość wystąpienia jakiejkolwiek formy choroby o 34%. Dodatkowo zmniejszyło ryzyko rozwoju poważniejszych schorzeń o 41%.

Jednakże potrzeba więcej badań, aby całkowicie zrozumieć znaczenie witaminy B12 we wspieraniu zdrowia oczu i unikaniu zwyrodnienia plamki żółtej.

5. Może pomóc w łagodzeniuobjawów depresji i poprawianiu nastroju:

Witamina B12 może pomóc Ci poczuć się lepiej. Wpływ witaminy B12 na nastrój jest nadal tajemnicą. Z drugiej strony, witamina ta jest niezbędna do produkcji i metabolizmu serotoniny, neuroprzekaźnika, który reguluje nastrój.

W związku z tym niedobór witaminy B12 może zmniejszyć syntezę serotoniny. W rezultacie może dojść do depresji. Suplementy witaminy B12 może poprawić objawy depresji w tych niskich w witaminy.

Osoby z depresją i niskim poziomem witaminy B12 przyjmują razem leki przeciwdepresyjne i suplementy witaminy B12. W rezultacie, są one bardziej prawdopodobne, aby doświadczyć zmniejszenia objawów depresji.

Z drugiej strony, tylko leki przeciwdepresyjne wykazują niewielką poprawę, jak widać w jednym z badań. W innym badaniu stwierdzono, że niedobór witaminy B12 ma powiązania z dwukrotnym wzrostem ryzyka ciężkiej depresji.

Co więcej, wysoki poziom witaminy B12 wiąże się z lepszymi wynikami leczenia. Wyzdrowienie jest bardziej prawdopodobne. Tak więc, suplementy witaminy B12 mogą pomóc pacjentom z niedoborami poprawiającymi nastrój i smutek. Nie ma jednak dowodów na to, że mają one wpływ na osoby z regularnym poziomem witaminy B12.

6. Witamina B12 może pomóc Twojemu mózgowi poprzez zapobieganie degeneracji neuronów:

Utrata pamięci może być skutkiem niedoboru witaminy B12, szczególnie u osób starszych. Ponadto, witamina ta może pomóc w zapobieganiu atrofii mózgu, która polega na utracie neuronów w mózgu. Może to prowadzić do utraty pamięci lub wczesnego pojawienia się demencji.

Według jednego z badań, połączenie tej witaminy i suplementów kwasów tłuszczowych omega-3 opóźniło pogorszenie się stanu psychicznego u dorosłych z wczesnym stadium demencji. Jednak w innym badaniu odkryto, że nawet niski poziom witaminy B12 może upośledzać funkcje pamięci.

W związku z tym przyjmowanie tej witaminy może wspomóc pamięć, nawet jeśli nie masz klinicznie rozpoznanego deficytu. Potrzeba jednak więcej badań, aby wyciągnąć solidne wnioski na temat wpływu suplementów z witaminą B12 na pamięć i funkcje poznawcze.

7. Może dać ci zastrzyk energii:

Jak wynika z niektórych materiałów promocyjnych, suplementy zawierające witaminę B12 są idealnym rozwiązaniem na przypływ energii. Jednak same w sobie nie zawsze dodają energii. Wszystkie witaminy z grupy B pełnią kluczową funkcję w procesie wytwarzania energii w organizmie.

Jednakże, wyczerpanie lub brak energii jest jednym z najbardziej powszechnych wczesnych wskaźników niedoboru witaminy B12.

8. Zmniejszony poziom homocysteiny może poprawić zdrowie serca:

Homocysteina, aminokwas dominujący we krwi, może zwiększać ryzyko chorób serca.

Kiedy brakuje Ci witaminy B12, poziom homocysteiny wzrasta. W badaniach wykazano, że witamina B12 pomaga obniżyć poziom homocysteiny. Co z kolei może obniżyć ryzyko chorób serca.

Nie ma jednak zwięzłych danych naukowych na poparcie tego twierdzenia. W rezultacie, dalsze badania muszą zrozumieć związek pomiędzy witaminą B12 a zdrowiem serca.

9. Pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, skóry i paznokci:

Rola witaminy B12 w produkcji komórek wymaga odpowiedniego poziomu, aby promować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

W rzeczywistości, niewystarczający poziom witaminy B12 może powodować wiele objawów dermatologicznych. Hiperpigmentacja, przebarwienia paznokci, zmiany we włosach, bielactwo i kanciaste zapalenie jamy ustnej.

Stwierdzono, że suplementacja witaminą B12 pomaga osobom z jej niedoborem. Poprawia to ich objawy dermatologiczne. Ale z drugiej strony, przyjmowanie suplementu raczej nie pomoże twojej skórze, wytrzymałości paznokci czy zdrowiu włosów, jeśli jesteś dobrze odżywiony i nie masz niedoboru tej witaminy.

Objawy niedoboru witaminy B12

  • Może to spowodować nieodwracalne i poważne szkody w czasie, szczególnie dla układu neurologicznego i mózgu.
  • Objawy niedoboru, takie jak smutek, dezorientacja, problemy z pamięcią i zmęczenie, są symptomami nieco niższego niż normalny poziomu witaminy B12. Objawy te są jednak niewystarczające do rozpoznania niedoboru B12.
  • Zaparcia, brak apetytu i utrata wagi są kolejnymi objawami niedoboru witaminy B12.
  • Mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne, takie jak drętwienie i mrowienie w kończynach.
  • Ponadto, niektórzy ludzie mogą mieć problemy z utrzymaniem równowagi.
  • Niemowlęta z niedoborem witaminy B12 mogą wykazywać dziwne ruchy, takie jak drżenie twarzy i problemy z odruchami, trudności z karmieniem, drażliwość i problemy z rozwojem.
  • Niedobór witaminy B12 naraża Twoje nerwy i mózg na poważne uszkodzenia.
  • Ludzie, którzy nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy B12 są bardziej narażeni na rozwój psychozy, manii i demencji.
  • Niedokrwistość jest kolejnym objawem, który może być spowodowany brakiem witaminy B12.
  • Zmęczenie, duszności i nieregularne bicie serca to najczęstsze objawy anemii.
  • Bolesne usta lub język, utrata wagi, blada lub żółtawa skóra, biegunka i problemy z miesiączkowaniem to również objawy anemii.
  • Ponadto, niedobór witaminy B12 sprawia, że ludzie są bardziej podatni na choroby.

Witamina B12 i jej wpływ na metabolizm

Chociaż badania na ludziach są ograniczone, kilka badań pokazuje, że witamina B12 może wpływać na tkankę tłuszczową i metabolizm.

Na przykład, zgodnie z jednym z badań, witamina B12 pełni istotną funkcję w metabolizmie tłuszczów. Dlatego jej niedobór może prowadzić do zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej i otyłości. W innym badaniu na zwierzętach, ostry niedobór witaminy B12 u ciężarnych myszy spowodował znaczny wzrost procentowej zawartości tłuszczu w organizmie i poziomu cholesterolu.

Ponadto, dostarczanie witamin z grupy B szczurom na diecie wysokotłuszczowej zmniejszyło wzrost masy ciała. Jak wynika z jednego z badań, zwiększył on poziom enzymów, które wpływają na metabolizm. Jednak informacje na ten temat są niewystarczające. Potrzeba więcej wysokiej jakości badań, aby dokładnie określić, w jaki sposób witamina B12 wpływa na metabolizm.

Niski poziom witaminy B12 ma związek z otyłością.

Co ciekawe, posiadanie wystarczającego poziomu witaminy B12 zostało powiązane z mniejszym przyrostem wagi i ryzykiem otyłości. Wyższy poziom witaminy B12 we krwi może zmniejszyć otyłość, jak wynika z jednego studium przypadku. W badaniu wzięło udział 9 075 dorosłych. Jednak inne badanie z udziałem 976 dorosłych wykazało, że niski poziom witaminy B12 może zwiększyć szanse na nadwagę lub otyłość.

Co więcej, badanie 256 dzieci wykazało, że te z niższym poziomem witaminy B12 miały wyższy wskaźnik masy ciała (BMI). BMI jest miarą wielkości ciała opartą na wzroście i wadze. Należy również pamiętać, że chociaż badania te wykazują związek pomiędzy statusem witaminy B12 a masą ciała, nie uwzględniają one innych możliwych czynników. W rezultacie niemożliwe jest ustalenie, że witamina B12 powoduje redukcję masy ciała. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić, czy witamina B12 ma bezpośredni wpływ na masę ciała lub BMI.

PodsumowanieWitamina

B12

jest rozpuszczalną w wodzie witaminą kompleksu B, występującą w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby i nabiał. Witaminę B12 można przyjmować doustnie. Zastrzyki mogą leczyć anemię poporodową i niedobór witaminy B12. Ponadto, kilka klinik odchudzania zawiera witaminę B12 jako część ich schematów odchudzania. Zastrzyki z witaminy B12, z drugiej strony, nie są prawdopodobne, aby zapewnić Ci zastrzyk energii, chyba że masz niedobór witaminy B12.

Metformina jest lekiem, który może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 w utracie wagi. Jednakże, lek ten może powodować niedobór witaminy B12 jako efekt uboczny. Jeśli przyjmujesz metforminę, porozmawiaj z lekarzem o sposobach utrzymania stabilnego poziomu witaminy B12.

Otrzymywanie znacznych dawek witaminy B12 w zastrzykach prawdopodobnie nie będzie szkodliwe. Jednakże, witamina B12 może zakłócać skuteczność niektórych leków. Dlatego poinformuj swojego lekarza, jeśli otrzymujesz zastrzyki z witaminą B12.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q1. Do czego przydaje się witamina B12?

A. Witamina B12 jest składnikiem odżywczym, który pomaga w utrzymaniu silnych komórek krwi i nerwowych organizmu oraz pomaga w tworzeniu DNA. Witamina B12 pomaga również w zapobieganiu anemii megaloblastycznej. Ponadto, może ona zmniejszyć szanse na otyłość u dzieci i dorosłych.

Q2. Które owoce są bogate w witaminę B12?

A. Banany, pomarańcze i brzoskwinie są doskonałym źródłem witaminy B12. Oprócz tego dostarczają one również innych niezbędnych witamin i minerałów i są świetne jako przekąska w ciągu dnia.

Q3. Jak mogę szybko podnieść swój poziom witaminy B12?

A. Zwiększ ilość witaminy B12 w diecie poprzez spożywanie pokarmów bogatych w witaminę B12, takich jak kurczak, ryby i jajka. Jeśli jesteś wegetarianinem, dodaj do swojej diety niskotłuszczowe mleko, wzbogacone płatki śniadaniowe i niskotłuszczowy jogurt.

Q4. Co się stanie, jeśli poziom witaminy B12 będzie zbyt wysoki?

A. Nadmierny poziom tej witaminy może mieć pewne niekorzystne skutki uboczne. Na przykład, wysokie spożycie witaminy może powodować wybuchy trądziku i trądziku różowatego, dolegliwości skórnej, która tworzy zaczerwienienia i ropne obrzęki na twarzy.

Q5. Ile B12 potrzebujesz dziennie?

A. Dorośli w wieku od 19 do 64 lat potrzebują około 1,5 mcg witaminy B12 dziennie. Maluchy w wieku od 1 do 3 lat potrzebują 0,9 mcg witaminy B12 dziennie. Dzieci w wieku od 4 do 8 lat potrzebują 1,2 mcg witaminy B12 dziennie. Dzieci w wieku od 9 do 13 lat potrzebują 1,8 mcg B12 dziennie. A te w wieku od 14 do 19 lat potrzebują 2,4 mcg/dzień.

Q6. Który lek jest najlepszy dla B12?

A. Istnieje wiele leków, które pomogą Ci w walce z niedoborem witaminy B12. Jak każdy inny lek, również suplementy tej witaminy powinny być spożywane po konsultacji z lekarzem.

Q7. Co się stanie, jeśli poziom B12 jest niski?

A. Brak wystarczającej ilości B12 w organizmie może powodować anemię, która oznacza, że organizm nie posiada wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Może to powodować osłabienie i zmęczenie. Ponadto niedobór witaminy B12 może powodować uszkodzenie tkanek nerwowych oraz upośledzenie pamięci i myślenia.

Q8. Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?

A. Osłabienie, dezorientacja, problemy z pamięcią, zaparcia i brak apetytu to najczęstsze objawy. Niedobór B12 może również powodować anemię, co prowadzi do zmęczenia, duszności, nieregularnego bicia serca, bladej lub żółtawej skóry, biegunki i problemów z miesiączką. Ponadto, może predysponować do manii, psychozy i demencji.

Q9. Jak poważny jest niedobór witaminy B12?

A. Niedobór witaminy B12 jest dość poważny. Im dłużej pozostawiasz go nieleczonym, tym gorsze stają się jego objawy. Może prowadzić do anemii, psychozy, demencji, uszkodzenia nerwów i mózgu oraz utraty pamięci.

Q10. Które warzywo jest bogate w witaminę B12?

A. Zwykle prawie wszystkie warzywa zawierają pewną ilość witaminy B12. Jednak warzywa takie jak szpinak, buraki, ziemniaki i grzyby zawierają wyjątkowo dużo witaminy B12.

Q11. Czy migdały zawierają witaminę B12?

A. Chociaż migdały nie zawierają naturalnie witaminy B12, są one wzbogacone w tę witaminę, co czyni je doskonałym źródłem witaminy B12.

Q12. Czy twaróg jest bogaty w witaminę B12?

A. Tak, twaróg jest bogatym źródłem witaminy B12. Na przykład, 3/4 kubka jogurtu greckiego daje 0,6 mcg witaminy B12, podczas gdy ta sama ilość zwykłego jogurtu daje 0,5 mcg witaminy B12.

Q13. Czy paneer ma witaminę B12?

A. Tak, paneer jest doskonałym źródłem witaminy B12, szczególnie dla wegetarian. Filiżanka sera paneer dostarcza aż 1,1 mcg witaminy B12 wraz z wapniem i białkiem.

Q14. Ile jajek wystarczy, by dostarczyć B12?

A. 2 duże jajka zawierają 1,1 mcg witaminy B12, co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania. Jeśli więc twoim jedynym źródłem B12 są jajka, to cztery jajka wystarczą.

Q15. Które indyjskie produkty spożywcze są bogate w witaminę B12?

A. Paneer, wzmocnione poha i shrikhand, wykonane z zagęszczonego jogurtu, są pełne witaminy B12. Są to dobre opcje dla wegetarian.

Tagi: niedobór witaminy B12healthifymevitamina B12 utrata wagi

25 stycznia 2022 Gotowanie