Granat - korzyści, wartość odżywcza, zastosowania i więcej

27 stycznia 2022 Gotowanie

Owoc granatu pochodzi z krzewu liściastego. Jego botaniczna nazwa to Punica Granatum.

Krzewy te rosną głównie na Bliskim Wschodzie, na subkontynencie indyjskim, w Afryce Północnej i w basenie Morza Śródziemnego.

Granat zaliczany jest do owoców jagodowych i ma łodygę w kształcie kwiatu. Jego jaskrawoczerwony kolor i cierpki smak to niektóre z jego atrakcyjnych cech. pH granatu wynosi około 4,4, co tłumaczy jego słodko-kwaśny smak.

Struktura fizyczna granatu

Krzew granatu jest uprawiany zarówno dla celów ozdobnych, jak i dla owoców. Kwiaty tej rośliny są również jaskrawoczerwone. Struktura granatu jest odmienna od innych owoców z miąższem i rdzeniem.

Najbardziej zewnętrzna czerwona warstwa jest twardą i niejadalną skorupą. Jadalną częścią owocu są nasiona i pestki.

Pestki są słodką, soczystą i chrupiącą okrywą pestek. Biała, gąbczasta warstwa służy jako wyściółka dla tych pestek i pokrywa pozostałą przestrzeń. Liczba nasion waha się od 200 do 1400 w zależności od granatu.

Sok z pestek ma czerwoną pigmentację, która może plamić ubrania. Wynika to głównie z obecności antocyjanów i elagitannin w owocach.

Zastosowanie granatu

System leczniczy Ayurveda wysoko ocenia granaty jako środek domowy. Jego zastosowanie kulinarne jest ogromne. Jego smak dobrze komponuje się z wypiekami, syropami, dodatkami do potraw i zimnymi napojami.

Suszone nasiona są przyprawą w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Kuchnia turecka używa granatów do marynowania mięsa i przyprawiania sałatek. W krajach Bliskiego Wschodu sok z owoców stosuje się jako glazurę do kebabów jagnięcych.

Oprócz współczesnych zastosowań, granat znajduje swoje znaczenie w symbolice i sztuce. Wiele starożytnych motywów przedstawia granaty na mozaikach i murach. Owoc ten jest często synonimem dobrobytu, ambicji i płodności.

Wartość odżywcza granatu

100 gramów pestek granatu zawiera następujące składniki odżywcze.

  • Kalorie: 83 kcal
  • Węglowodany: 18.7 g
  • Cukier: 13.67 g
  • Błonnik: 4 g
  • Białko: 1.67 g
  • Tłuszcz: 1.17 g

Wartości odżywcze granatu

  • 78% składu granatu stanowi woda. Zawiera około 19 g węglowodanów, z czego błonnik pokarmowy stanowi 4 g. Zawartość błonnika jest nienaruszona w nasionach i stanowi 20% dziennej wartości. Ma przyzwoite 83 kalorii dla 10-gramowej porcji.
  • Granaty obfitują w fitochemikalia, takie jak polifenole. Przetwarzanie i pasteryzacja owoców zmniejsza ich aktywność fenolową.
  • Granaty są bogate w elagotaniny, znane również jako punicalagin. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które sprawiają, że owoc ten wyróżnia się na tle innych. Granat zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata i czerwone wino.
  • Ekstrakty ze skórki granatu są ważnymi suplementami diety i konserwantami. Zawierają duże ilości polifenoli, katechin i skondensowanych tanin.
  • Z pestek owocu otrzymuje się olej, który jest bogaty w kwas punicynowy. Jest to rodzaj dobrego tłuszczu, który stanowi około 65% składu oleju. Tłuszcze te mają wiele korzyści dla zdrowia.
  • Wysoka zawartość witaminy K, C i folianu (B9) przyczynia się do jego profilu witaminowego. Witamina K stanowi 16% dziennej wartości, a witamina C 12%. Obecne są również znaczne ilości witaminy E, ryboflawiny, tiaminy i kwasu pantotenowego.
  • Zawartość minerałów w granatach jest bogata w mangan, fosfor, potas i cynk. Mniejsze ilości żelaza i wapnia również znajdują się na tej liście.

10 udowodnionych korzyści zdrowotnych granatu

1. Granat obniża ciśnienie krwi

Badania wykazały, że regularne spożywanie soku z granatu zmniejsza nadciśnienie. Szczególnie znany jest z tego, że reguluje skurczowe ciśnienie krwi.

2. Granat ma właściwości zapobiegające nowotworom

Wstępne wyniki niektórych badań wskazują, że granat może zmniejszać wzrost komórek nowotworowych.

Jego właściwości hamują wzrost komórek raka prostaty i piersi. Chociaż nie ma jeszcze poważnych badań z dowodami, nie ma żadnej straty w spożywaniu granatów.

3. Zawiera właściwości przeciwzapalne

Przewlekły stan zapalny może prowadzić do chorób serca, cukrzycy i otyłości.

Punkalagina w granatach jest silnym przeciwutleniaczem. Wszystkie antyoksydanty mają silne właściwości przeciwzapalne. Według badań, pomagają one zmniejszyć stan zapalny w przewodzie pokarmowym w szczególności.

4. Pomaga przy zapaleniu stawów

Obrzęk stawów jest powszechne u tych, którzy cierpią na zapalenie stawów.

Właściwości przeciwzapalne granatów pomagają uspokoić wszelkie stany zapalne. Badania pokazują również, że granaty są skuteczne w hamowaniu enzymów, które powodują uszkodzenia stawów. To może pomóc w skutecznym leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.

5. Wspomaga zdrowe funkcjonowanie serca

Granaty są jednym z najlepszych owoców przyjaznych sercu.

Dobry składnik tłuszczowy granatu nosi nazwę kwasu punicynowy. Pomaga on chronić serce przed kilkoma etapami chorób serca. Granaty obniżają wysokie ciśnienie krwi, które może być jednym z głównych czynników przyczyniających się do dolegliwości serca.

6. Granat obniża poziom cholesterolu

Niektóre badania dowodzą, że granat obniża poziom złego cholesterolu w organizmie.

Mówi się również, że chroni on ten cholesterol przed utlenianiem. Jest to niezwykle istotne, ponieważ etap utleniania jest jedną z głównych przyczyn chorób serca.

7. Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze

Według badań, granat może zwalczać niektóre rodzaje szkodliwych bakterii i drożdży o nazwie Candida albicans.

Silne związki roślinne w granatach mogą zwalczać niebezpieczne mikroorganizmy. Właściwości te mogą zapobiegać infekcjom jamy ustnej, takim jak zapalenie dziąseł i zapalenie jamy ustnej.

8. Pomegranate Może leczyć zaburzenia erekcji

Granat zwiększa przepływ krwi w całym organizmie. Badania przeprowadzone na królikach wykazały wzrost erekcji po spożyciu granatów. Jego wpływ na ludzi jest mniejszy w statystykach.

9. Granat Poprawia pamięć

Istnieją pewne dowody na powiązanie granatu z poprawą zdolności zapamiętywania.

Regularne spożywanie tego owocu zmniejsza pooperacyjny deficyt pamięci. Starsi dorośli z problemami z pamięcią mogą regularnie pić sok z granatu. Badanie przeprowadzone na podobnych osobach wykazało poprawę ich pamięci wzrokowej i werbalnej.

10. Granat Zwiększa wydolność fizyczną

Podobnie jak buraki, granaty sprzyjają lepszej sprawności fizycznej.

Pomaga opóźnić zmęczenie po ćwiczeniach. Badania grupy sportowców nad wydolnością powysiłkową wykazały ten efekt działania granatu. Spożycie jednego grama ekstraktu z granatu wykazało znaczny wzrost wydajności ćwiczeń.

Sposoby na spożycie granatu

Prostym i zdrowym sposobem na włączenie granatu do diety jest spożywanie go na surowo. Owoce granatu same w sobie smakują wyśmienicie. Usunięcie ich z zewnętrznej warstwy może okazać się kłopotliwe. Przetnij owoc na pół. Przytrzymaj kawałek nad miską w taki sposób, aby arilie były skierowane w stronę miski.

Stuknij kilka razy mocno w owoc, aż arilie wpadną do miski. Inną skuteczną metodą jest nacinanie owoców nożem.

  • Dodawaj granaty do sałatek. Ich chrupiące i słodkie pestki nadają ciekawego smaku. Połącz je z serem feta, warzywami i orzechami. Możesz też dodać je do sałatek owocowych, aby uzyskać zdrową opcję deserową.
  • Służy jako dekoracja deserów. Dodaj do jogurtu lub parfait trochę pestek granatu, aby podkręcić smak. Doskonale sprawdzają się również jako polewa do lodów.
  • Sok z granatu jest bardzo popularnym sposobem spożywania owocu. Ci, którzy nie preferują smaku pestek, mogą zmielić je na sok. Dodaj trochę mleka, aby uzyskać konsystencję typu smoothie. Zawsze wybieraj świeży sok z granatów. Przetworzona wersja obniża jego wartość odżywczą.
  • Zrób z niego sos do maczania. Zredukuj sok z granatu na ogniu, dodaj przyprawy i dodatkowy cukier. Zagęszczony sos służy jako dip do mięs i krewetek.
  • Sok znajduje swoje zastosowanie również jako marynata. Słodko-kwaśny smak granatu podkreśla smak mięs.
  • Poranek warto rozpocząć od filiżanki płatków owsianych lub zbożowych z dodatkiem pestek granatu. Połączenie miękkich płatków owsianych i chrupiących pestek jest przepyszne.
  • Używaj granatów jako dodatku do pizzy. Nadadzą jej niepowtarzalny smak.

Zdrowe przepisy z granatem

1. Raita z granatów i mięty

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Serwuje: 2 osoby

Ta raita może być spożywana jako dodatek do pulao lub paratha.

Składniki:

  • 1 filiżanka nasion granatu
  • ¼ filiżanki posiekanych liści mięty
  • 1 filiżanka świeżego jogurtu
  • 1 łyżeczka prażonego kminku w proszku
  • ½ łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka wody

Wskazówki:

  • Umieść jogurt w misce i dobrze go ubij.
  • Dodaj wodę, sól i czerwone chili w proszku.
  • Wmieszaj liście mięty i nasiona granatu.
  • Dodaj odrobinę kminku w proszku i dobrze wymieszaj.
  • Wlać raitę do miski i posypać resztą sproszkowanego kminku.

2. Herbata detoksykacyjna z granatu

  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Serwuje się: 2 osoby

Składniki:

  • 1 filiżanka nasion granatu
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka organicznego miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 filiżanki zielonej herbaty (parzonej)

Procedura:

  • W rondelku dodaj wodę, nasiona granatu i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  • Lekko ostudzić i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedzić mieszankę, aby uniknąć dużych grudek.
  • Wymieszaj zaparzoną zieloną herbatę, sok z cytryny, miód organiczny i podawaj natychmiast.

*Może być podawana na ciepło i może być również podawana schłodzona.

3. Letnia breja z granatów

  • Czas przygotowania: 6 godzin
  • Serwuje: 2 osoby

Składniki:

  • 2 filiżanki nasion granatu
  • 0,25 łyżki - różowa sól
  • 0,25 łyżki - prażone nasiona kminku w proszku
  • 1 łyżka - organiczny miód / syrop klonowy

Sposób postępowania:

  • Zachowaj 1-2 łyżki nasion na bok, a resztę zmiksuj w mikserze na gładką masę.
  • Odcedź mieszankę, jeśli nie lubisz papkowatej brei.
  • W misce dodaj mieszankę z granatów, różową sól, kminek w proszku i organiczny miód lub syrop klonowy.
  • Dobrze wymieszaj i przelej mieszankę do płytkiego pojemnika. Zamrażaj przez 6 godzin.
  • Wyjmij z zamrażarki i odstaw na 5-7 minut.
  • Zeskrobać łyżką i podawać w szklankach udekorowanych pestkami granatu.

Podsumowanie

Granaty są super owocem. Jest na bazie wody i zawiera minimalną ilość kalorii. Skórki i jadalna część zwana arils są bogate w składniki odżywcze i związki roślinne. Jest to popularny owoc w medycynie Ayurveda. Granaty mają również swoje znaczenie w starożytnej sztuce i symbolice.

Regularne spożywanie granatów może leczyć wiele chorób. Cholesterol, wysokie ciśnienie krwi, otyłość i dolegliwości serca to tylko niektóre z nich. Niektóre badania mówią, że granaty mają moc redukowania komórek rakowych. Jednak więcej dowodów naukowych jest konieczne, aby wesprzeć to twierdzenie.

Powodem jego wielu korzyści są dwa z jego specjalnych składników; Punicalagins i kwas punicic. Punkalaginy są silnymi przeciwutleniaczami, a ten ostatni jest formą dobrego tłuszczu.

Jej słodki i lekko kwaśny smak doskonale łączy się z sałatkami i mięsem. Działa jak aromatyczna polewa, która pasuje do prawie każdego produktu spożywczego.

Co więcej, jego właściwości poprawiające pamięć i przeciwzapalne czynią go optymalnym dodatkiem do Twojej diety. Jedz pestki granatu na surowo lub pij jego naturalny sok, aby uzyskać wiele korzyści.

Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy granat pomaga w utracie wagi?

A. Granaty mają wiele właściwości, które sprawiają, że są dobrym wyborem owoców na odchudzanie. 100 gramów pestek granatu zawiera tylko 83 kalorie. Te ograniczone ilości kalorii pomogą utrzymać Twój dzienny limit kalorii pod kontrolą.

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jesteś syty przez dłuższy czas. Zapobiega to przejadaniu się. Polifenole zawarte w granatach mają związek z byciem naturalnymi spalaczami tłuszczu. Ogólnie rzecz biorąc, włączenie granatów do diety pomoże w utracie wagi.

Q. Czy granat może pomóc w zwiększeniu ilości krwi w organizmie?

A. Granaty to jedne z najlepszych owoców zwiększających poziom cukru we krwi. To jest pakowane z składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy A, C i E. Granaty zawierają kwas askorbinowy. Kwas ten dodatkowo zwiększa zawartość żelaza w organizmie.

Znacząco zwiększa poziom hemoglobiny. Spożywać sok z granatów codziennie, aby zobaczyć optymalne korzyści.

Q. Czy granat może leczyć choroby skóry?

A. Granaty są bogate w witaminę C. Witamina ta zwalcza wiele problemów skórnych, takich jak szorstkość, pigmentacja i matowość. Jej właściwości przeciwzapalne pomagają leczyć trądzik i zits. Granaty zwalczają infekcje grzybicze i bakteryjne na skórze dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, które mogą prowadzić do różnych chorób skóry. Antyoksydanty w granatach zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym komórek.

Q. Czy pacjenci z cukrzycą mogą spożywać granat?

A. Granaty są znane z tego, że zwiększają wrażliwość na insulinę. Jego bogata zawartość przeciwutleniaczy może leczyć przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca. Regularne spożywanie granatów obniża poziom złego cholesterolu u pacjentów z cukrzycą.

Jego niska zawartość węglowodanów zapewni, że nie dojdzie do nagłego skoku poziomu cukru we krwi. Dlatego też granaty są bezpieczne i korzystne dla pacjentów z cukrzycą.

Q. Czy sok z granatu może być spożywany na pusty żołądek?

A. Picie soku z granatu na pusty żołądek jest całkowicie bezpieczne. Jest to owoc na bazie wody, który zawiera również elektrolity. Dlatego sok z granatów może nawadniać organizm z samego rana.

Wiele z jego składników odżywczych i korzyści zdrowotnych jest najlepiej wchłanianych na pusty żołądek. Idealnie jest pić sok z granatów na pusty żołądek, a nie o innej porze dnia.

Tagi: 10 korzyści zdrowotnych płynących z granatuZdrowe korzyści z granatuZalety odżywcze granatuFakty odżywcze granatuPomegranateways to consume pomegranate

27 stycznia 2022 Gotowanie