#1 Pikantna MakhanaTo
szybki i błyskawiczny przepis na zaspokojenie nagłego głodu. Wszystkie składniki tego przepisu są łatwo dostępne w naszych domach przez cały czas. Jest to świetna propozycja na wieczorną przekąskę do podwieczorku. Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Danie Przekąska Porcje 3 LudzieSkładniki
- 3 filiżanki Makhanas
- 1 łyżka Kurkuma w proszku
- 1 łyżka Czerwone chili w proszku
- do smaku Sól
- 1 łyżka Chaat Masala
- 1/2 łyżka pieprz czarny
- 1 łyżka Ghee
Instrukcje
- Rozgrzać ghee i prażyć orzechy przez ok. 10-12 minut na małym ogniu. Cały czas mieszać.
- Dodać wszystkie przyprawy. Wyłączyć płomień.
- W razie potrzeby dodać więcej Chaat Masala. Dobrze wymieszać.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku.
#2 Makhana TikkiMakhany
smakują wyśmienicie ze wszystkim. Jest to doskonały przepis na podanie ich gościom. Stanowi on doskonałe urozmaicenie tradycyjnego aloo tikki i jest znacznie zdrowszy. Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Danie PrzekąskaSkładniki
- 2 ugotowane i rozgniecione średnie ziemniaki
- 1 filiżanka Orzechy lisie
- 2 Papryka zielona
- 2 łyżka Prażone orzeszki ziemne
- garść Liście kolendry
- 1 łyżka sproszkowane nasiona kopru włoskiego
- 1 łyżka Proszek Garam Masala
- 1 łyżka Chaat Masala
- 2 łyżka olej do gotowania
- do smaku Sól
Instrukcje
- Upraż na sucho w ghee orzechy lisie, aż staną się chrupiące. Następnie zmiel je grubo.
- Włóż grubo zmielone makhany, puree ziemniaczane i resztę składników do miski.
- Dobrze wymieszać. Sól i przyprawy dostosować do własnego smaku.
- Uformować okrągłe lub owalne placki. Smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką lub piec w piekarniku, aż obie strony będą złotobrązowe.
- Podawać z ketchupem lub chutneyem pudina.
#3 Zdrowe Makhana ChaatJest to zdrowa
wersja chaatu bez oleju. Jest to szybki i łatwy przepis, który można przygotować w ciągu zaledwie 15 minut. Eksperymentuj z wybranymi składnikami i stwórz własną wersję tego przepisu. Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Czas przygotowania 15 mins DaniePrzekąskaKuchniaindyjska Porcje 1 LudzieSkładniki
- Makhanas
- 1 posiekana Cebula
- 1 filiżanka Zwykły jogurt
- 1/2 filiżanka Nasiona granatu
- 1/2 łyżka Czarny pieprz w proszku
- garść Rodzynki
- 1 łyżka Prażony kminek w proszku
- garść Liście kolendry
- 1 łyżka Sok z cytryny
- Sól do smaku
Instrukcje
- Namoczyć makhanę w wodzie na 5-10 minut.
- Odcisnąć wodę i przełożyć do miski.
- Dodać wszystkie składniki do miski.
- Dobrze wymieszać.
- Na końcu dodać rodzynki.
Nie przegap nowych informacji od nas
Otrzymasz informacje na temat korzyści zdrowotnych, faktów żywieniowych, porad zdrowotnych, przepisów i wiele innych.
Twoja prywatność jest dla nas ważna
Gratulacje! Udało Ci się zapisać!
Tagi: makhanamakhana chatmakhana tikkispicy makhana