uniknąć monotonnego spożywania sera paneer, możesz przygotować różne przepisy, które są smaczne i nie zmieniają ich wartości odżywczych. Niektóre z najlepszych zdrowych przepisów na paneer to:
#1 Paneer tikkaPaneer
tikka jest jedną z najzdrowszych przystawek. Oprócz przystawek, może znaleźć swoje miejsce w kanapkach, pizzy i wrapach Drukuj Przepis Przepis na pinezki Danie PrzystawkaSkładniki
- 200 gms paneer
- 1 Cebula
- 1 Papryka
- 6 łyżka Gęsty twaróg
- 1 łyżka Czerwone chili w proszku
- 1 łyżka Garam masala
- 1 łyżka Chat masala
- Sól do smaku
- 1 łyżka Kolendra w proszku
- 1 łyżka Kurkuma w proszku
- 1 łyżka Pasta czosnkowa
- 1 łyżka Nasiona adżwainu
- 1 łyżka Suszone, rozgniecione liście kozieradki
- 1 łyżka Olej musztardowy
Instrukcje
- Pokrój paneer na dziewięć kwadratów.
- Posiekaj jedną dużą cebulę i paprykę. Wielkość posiekanej cebuli i papryki powinna być podobna do kostek panera.
- W misce do mieszania dodać gęsty twaróg, czerwone chili w proszku, garam masalę, chat masalę, sól, kolendrę w proszku i kurkumę w proszku.
- Do tej samej miski dodać pastę czosnkową, nasiona ajwainu, suszone liście kozieradki i olej musztardowy.
- Następnie dodać cebulę i paprykę do marynaty i dokładnie je obtoczyć.
- Dodać kostki paneera do marynaty i wymieszać.
- Przykryć i wstawić miskę do lodówki na godzinę.
- Po wyjęciu masy, nawlec paneer, cebulę i paprykę na szpikulec.
- Spryskać rozgrzaną tawę odrobiną oleju. Umieścić szaszłyki na środku i grillować je na średnim ogniu.
- Stale obracać szaszłyki, aby równomiernie zgrillować składniki. Grillować, aż nabiorą złocistożółtego koloru.
- Ułożyć szaszłyki na talerzu i podawać z zielonym chutney.
#2 Stir fry paneer z brokułamiSmażone
warzywa z paneerem to doskonała, nisko węglowodanowa, zdrowa propozycja na lekki posiłek lub dla osób db ających o linię. Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Przystawka Porcje 2 OsobySkładniki
- 1 główka brokułów pokrojonych na różyczki
- 1 filiżanka Liście szpinaku
- 200 gms Paneer
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 3 posiekane Ząbki czosnku
- 1/2 łyżka Płatki chili
- 1/2 łyżka suszone oregano
- Sól do smaku
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżka Garam masala
Instrukcje
- Pokroić paneer w jednocalową kostkę.
- Płaty brokuła gotować w wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać czosnek i podsmażyć.
- Dodać paneer pokrojony w kostkę i smażyć przez minutę.
- Dodać brokuły i przyprawy, a następnie smażyć przez dwie minuty.
- Na koniec dodać szpinak, gotować, aż zwiędnie i wyłączyć ogień.
- Dodać sok z cytryny i podawać na gorąco.
#3 T
osty z paneeremTosty z paneerem tozdrowe śniadanie, które dostarczy ci energii na cały dzień. Przygotowanie tostów z paneerem jest bardzo proste. Drukuj Przepis Pin Przepis Danie ŚniadanieKuchniaindyjska Porcje 1 OsobySkładniki
- Plasterek paneeru
- Ghee/masło
- 1 Cebula
- 1 Pomidor
- 2 Kromki chleba
- Liście mięty i kolendry
- 2 łyżka Sól
Instrukcje
- Wlej trochę ghee lub masła na patelnię. Dodać cebulę i pomidory i smażyć je na średnim ogniu.
- Rozdrobnić paneer, dodać na patelnię wraz z solą i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do miski.
- Na innej patelni dodać trochę ghee lub masła. Następnie połóż na patelni dwie kromki chleba.
- Rozłóż paneer równomiernie na chlebie. Posypać drobno posiekaną miętą i liśćmi kolendry.
- Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty. Twój tost z serem paneer jest gotowy.
Nie przegap naszych nowych aktualizacji
Otrzymasz informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i nie tylko.
Twoja prywatność jest dla nas ważna.
Gratulacje! Pomyślnie zasubskrybowałeś ten przepis!
Tags: zdrowe przepisy na paneerPaneer tikkaPaneer tostowyStir fry paneer z brokułami