Imbir - korzyści, wartości odżywcze i sposoby spożywania imbiru

12 stycznia 2022 Gotowanie

Znana ze swojego ostrego smaku łodyga imbiru znajduje się w prawie każdym domu w granicach Indii i Chin. Może on podnieść cały profil smakowy potrawy, zapewniając jednocześnie szereg korzyści zdrowotnych.

Podczas gdy wykorzystanie imbiru w kuchni indyjskiej i chińskiej sięga dawnych czasów, to dopiero w I wieku naszej ery przyprawa ta wkroczyła do innych kuchni, począwszy od śródziemnomorskiej.

Ciekawostką na temat imbiru jest fakt, że większość ludzi określa cebulkę jako korzeń, podczas gdy w rzeczywistości to łodyga rośliny jest zazwyczaj dodawana do potraw indyjskich. Obecnie Indie są jednym z największych producentów imbiru na świecie i produkują około 385,33 tys. ton rocznie.

Spis treści

  • Wartość odżywcza imbiru
  • 7 korzyści zdrowotnych imbiru
  • Zdrowe sposoby na dodanie imbiru do diety
    • Herbata imbirowa
    • Paneer w słodkim sosie imbirowym
  • Podsumowanie
  • Najczęściej zadawane pytania

Wartość odżywcza imbiru

Dla lepszego zrozumienia wartości odżywczych, jakie zawiera imbir, poniżej podajemy tabelę wartości odżywczych 1 łyżki stołowej/1 calowego kawałka

imbiru:
  • Kalorie - 4,8
  • Węglowodany - 1.07 gramów
  • Białka - 0.11 gramów
  • Błonnik - 0.12 gramów
  • Tłuszcz - 0,5 gramów

Oprócz powyższego podziału, imbir jest również czczony ze względu na liczbę witamin i minerałów, które zawiera. Należą do nich:

  • Żelazo
  • Witamina C
  • Fosfor
  • Folian
  • Niacyna
  • Witamina B3
  • Witamina B6
  • Potas
  • Magnez
  • Cynk
  • Ryboflawina

7 udowodnionych korzyści zdrowotnych imbiru

Od czasów starożytnych Indianie używali imbiru do leczenia kilku schorzeń, począwszy od przeziębienia po ból gardła i skurcze żołądka.

Obecnie setki badań dowiodły, że korzyści zdrowotne imbiru wykraczają poza podstawowe dolegliwości. Niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych imbiru obejmują:

1. Łagodzi dolegliwości żołądkowe

Podczas gdy imbir zawsze był używany do leczenia osób z problemami trawiennymi i bólem brzucha, nie ma badań medycznych, które wspierałyby jego właściwości lecznicze. Prawdę mówiąc, bóle brzucha są najmniejszym z tego, co imbir może pomóc.

Można go również stosować w celu złagodzenia nudności i zmniejszenia wymiotów, które zwykle występują w czasie ciąży i po zabiegach medycznych, takich jak operacje i chemioterapia.

Co więcej, może on również łagodzić bóle miesiączkowe, a dziś lekarze przepisują go obok podstawowych leków uśmierzających ból miesiączkowy, takich jak Advil. Aby to potwierdzić, Giti Ozgoli przeprowadził badania kliniczne.

Pod koniec tego badania udowodniono, że kobiety, które przyjmowały kapsułki z imbirem cztery razy dziennie, miały taki sam poziom ulgi, jak kobiety, które przyjmowały leki cztery razy dziennie.

2. Imbir leczy przeziębienie

Imbir zawsze był numerem jeden wśród domowych środków na przeziębienie, a badanie przeprowadzone w 2013 roku przez Jung San Chang i zespół, potwierdziło jego zdolności terapeutyczne.

Dzięki temu badaniu stwierdzono, że spożywanie świeżego imbiru może wzmocnić układ oddechowy jednostki i chronić ją przed wirusami oddechowymi, takimi jak przeziębienie.

3. Imbir poprawia higienę jamy ustnej

Gingerole, aktywny związek obecny w imbirze, jest znany z tego, że chroni jamę ustną i zapobiega rozwojowi bakterii jamy ustnej.

Wzrost i rozprzestrzenianie się tych bakterii w jamie ustnej może spowodować rozwój choroby przyzębia, która jest poważną chorobą dziąseł. Imbir nie tylko zwalcza bakterie, ale również rozjaśnia zęby.

4. Imbir zwalcza stany zapalne

Olejki eteryczne obecne w imbirze działają jako środki przeciwzapalne i zwalczają infekcje, które powodują zapalenie żołądka.

To sprawia, że jest to świetny zamiennik dla różnych leków, które mogłyby powodować kilka skutków ubocznych.

5. Imbir obniża poziom cukru we krwi

W badaniu opublikowanym w 2014 roku udowodniono, że osoby z cukrzycą typu 2, które przyjmowały 1600 mg sproszkowanego imbiru dziennie przez 12 tygodni, odnotowały spadek poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, jednocześnie poprawiając wrażliwość na insulinę.

Oznacza to, że imbir nie tylko obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ale także przyczynia się do lepszego zarządzania cukrzycą typu 2.

6. Imbir pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Imbir jest uważany za moc przeciwutleniaczy, a różne badania dowiodły, że dodanie imbiru do diety może skutecznie zmniejszyć stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny występuje wtedy, gdy w organizmie gromadzą się wolne rodniki.

Wolne rodniki są substancjami toksycznymi, które powstają w wyniku metabolizmu organizmu, wraz z różnymi czynnikami. Jeśli nie zostaną wyeliminowane, ich nagromadzenie może spowodować uszkodzenie komórek, co z kolei może prowadzić do rozwoju raka.

Kiedy imbir jest wprowadzony do diety danej osoby, pomaga wyeliminować to nagromadzenie, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka.

7. Imbir pomaga ukoić obolałe i zmęczone mięśnie

Podczas gdy imbir nie działa jak cudowny lek na zmęczone mięśnie, działa on w kierunku łagodzenia bólu na dłuższą metę. Badania wykazały, że osoby, które włączały imbir do swojej codziennej diety, rzadziej odczuwały zmęczenie mięśni następnego dnia w porównaniu z osobami, które nie stosowały imbiru w swojej diecie.

Zdrowe sposoby na dodanie imbiru do swojej diety

Jak widzisz, masz wszystko do zyskania i nic do stracenia, jeśli chodzi o dodanie imbiru do codziennej rutyny posiłków, a żeby Ci pomóc, oto dwa zdrowe sposoby na dodanie imbiru do codziennej diety:

1. Herbata imbirowa

Składniki:

  • Kawałek imbiru pokrojonego na 1/4 cala kawałki
  • 1 filiżanka wody
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka herbaty sypanej

Metoda:

  • Dodaj imbir, wodę, herbatę i świeżą miętę do rondla ustawionego na dużym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować jeszcze przez 5 minut (jeśli chcesz uzyskać mocny smak, gotuj wodę przez 10 minut).
  • Kiedy herbata skończy się gotować, zdejmij garnek z ognia i przecedź herbatę przez sitko.
  • Wlać żądaną ilość do kubka i wymieszać z łyżeczką miodu i podawać.

2. Paneer w słodkim sosie imbirowym

Składniki:

  • 250 gm świeżego paneer, pokroić w 1-calowe kwadraty
  • 1 cm kawałek imbiru pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 filiżanka liści szpinaku
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • Gotowany ryż (do podania)

Marynata

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób:

  • Za pomocą wykałaczki zrobić kilka otworów w serze paneer i pokroić go w kostkę.
  • W misce, dodać wszystkie składniki potrzebne do marynowania i wymieszać.
  • Dodaj paneer do marynaty i odstaw na 10 do 15 minut.
  • Na dużym ogniu, dodaj połowę oleju na patelnię i podgrzewaj, aż zacznie dymić. Kiedy to nastąpi, dodaj imbir i mieszaj przez kilka sekund. Do tego dodaj liście szpinaku i gotuj przez 1 do 2 minut.
  • Dodaj odrobinę wody do tej mieszanki i gotuj przez kolejne 2 minuty. Gdy liście zwiędną, a łodygi lekko się ugotują (powinny nadal być lekko chrupiące), dodaj odrobinę soli i pieprzu i przełóż na talerz.
  • Dodaj resztę oleju na patelnię. Kiedy olej zacznie dymić, dodać zamarynowane kawałki paner i smażyć do równomiernego zrumienienia. Dodać pozostałą marynatę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozwolić sosowi gotować się i zredukować. Posyp płatkami chili i szpinakiem, a następnie wymieszaj.
  • Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym na parze.

PodsumowanieImbir

jest dosłownie przyprawą życia i może nie tylko wzmocnić smak Twoich potraw, ale także poprawić Twoją odporność. Od leczenia bólu mięśni i stawów, objawów przeziębienia i grypy, bólu brzucha, skurczów menstruacyjnych, po oparzenia skóry, imbir jest jednym ze składników, który jest korzystny w leczeniu większości dolegliwości.

Dodawanie imbiru do codziennych posiłków nigdy nie będzie rozczarowaniem, jeśli chodzi o trzymanie chorób na dystans, wzmacnianie odporności i utrzymywanie ogólnego dobrego samopoczucia.

Często zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy imbir może pomóc w spożywaniu pokarmów?

A. Tak, imbir stymuluje wydzielanie śliny i pomaga w trawieniu.

Q. Czy jedzenie imbiru w ciąży jest bezpieczne?

A. Tak, w bardzo małych dawkach (1 gram/dzień) i naturalnej postaci, imbir jest bezpieczny do spożycia w ciąży.

Q. Czy dodanie imbiru do koktajlu śniadaniowego wystarczy, aby zapewnić sobie dzienne spożycie?

A. Tak, ale to też zależy od tego jakich korzyści szukamy, ogólnie zalecane spożycie imbiru w naturalnej postaci to około 4 gramy.

Tags: gingerginger zawiera, które odżywianie witaminyginginger herbataZdrowe korzyści z imbiruZdrowe przepisy z imbiruFakty żywieniowe z imbiruPaneer z sosem słodkim imbiru

12 stycznia 2022 Gotowanie