znasz zalety liści bazylii, dlaczego nie sprawdzić, jak można przyrządzić pyszne indyjskie przepisy z wykorzystaniem tego zioła? Wrzuć więc swój kulinarny bieg i wzbogać swoją dietę o smak bazylii!
1. Daal z liśćmi bazyliiZachwyć
swoje kubki smakowe tym pysznym i zdrowym daal!Oto, jak go przyrządzić! Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Danie PrzekąskaSkładniki
- 0.5 filiżanka Moong lub Toor Dal
- 1.5 filiżanka Woda
- 0.5 łyżka Kurkuma w proszku
- 2 Zielone chili
- 0.5 łyżka Nasiona kminu rzymskiego
- 0.5 łyżka Nasiona gorczycy
- 1 łyżka Pasta imbirowo-czosnkowa
- 0.25 filiżanka Liście bazylii
- 0.25 filiżanka Cebula pokrojona w plasterki
- 1 łyżka Sól
- 1 łyżka Olej/Ghee
Instrukcje
- Umyć i namoczyć dal przez 30-40 minut.
- Odcedź wodę i gotuj pod ciśnieniem z dodatkiem świeżej wody, kurkumy w proszku i szczypty soli przez 3-4 gwizdki
- Pozwól, aby ciśnienie spadło w sposób naturalny
- Na patelni rozgrzać olej/ghee. Gdy będzie gorący, dodać nasiona gorczycy i kminu rzymskiego i pozwolić im się rozprysnąć
- Dodaj drobno pokrojone zielone chili, cebulę, imbir i pastę czosnkową i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy cebula lekko zbrązowieje
- Następnie dodaj kurkumę w proszku, sól, grubo posiekane liście bazylii, ugotowaną dal i dobrze wymieszaj.
- W razie potrzeby dodaj ciepłej wody, aby dostosować konsystencję, i doprowadź do wrzenia
- Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut i zdjąć z ognia.
UwagiRozkoszuj się
tym pysznym przepisem z brązowym ryżem, ryżem jeera lub rotis! Słowo kluczowe liście bazylii, soczewica, masoor dal2. Pikantny ryż pomidorowy z dodatkiem bazyliiKiedy
ten piękny ryż trafi do twoich ust, twoje kubki smakowe będą ci wdzięczne. Sprawdź przepis! Przepis do wydrukowania Przepis do przypięcia Danie główne Porcje 2 OsobySkładniki
- 2 średniej wielkości Pomidor
- 1 filiżanka Ryż gotowany
- 0.25 filiżanka Liście bazylii
- 2 drobno posiekane Zielone chili
- 1 łyżka Pasta czosnkowo-imbirowa
- 1 łyżka olej/ghee
- szczypta Czarny pieprz w proszku
- 0.5 łyżka Sól
- 2 sprężyny, posiekane Liście kolendry
Instrukcje
- Weź pomidory i gotuj, aż skórka zacznie się obierać
- Obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki
- Na patelni rozgrzać olej/ghee. Gdy będzie gorący, dodać zielone chili, pastę imbirowo-czosnkową i smażyć przez minutę.
- Dodać pomidory, liście bazylii i smażyć przez 2-3 minuty.
- Dodać ugotowany ryż, czarny pieprz w proszku, sól i dobrze wymieszać.
- Gotować przez kilka minut i zdjąć z ognia
- Udekorować liśćmi kolendry i podawać na gorąco.
3. Herbata
bazyliowaZdrowa i orzeźwiająca herbata,która poprawi ci nastrój i doda dodatkowych korzyści zdrowotnych. Drukuj Przepis Przypnij Przepis Napoje Porcje 1 OsobySkładniki
- 7-8 Liście bazylii
- 1 filiżanka Woda
- 0.25 łyżka miód organiczny
- szczypta Kardamon w proszku
Instrukcje
- Podgrzej patelnię, dodaj wodę wraz z liśćmi bazylii i sproszkowanym kardamonem.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty lub do momentu, aż napar stanie się aromatyczny
- Zdejmij z ognia i przelej do kubka
- Wymieszaj z miodem i podawaj na ciepło.
Nie przegap nowych aktualizacji od nas
Otrzymasz informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i wiele innych.
Twoja prywatność jest dla nas ważna
Gratulacje! Pomyślnie zakończyła się Twoja subskrypcja!
Tags: liście bazyliiBasil teadaalTaniczny ryż z pomidorami i bazylią