Spirulina: Fakty żywieniowe, korzyści zdrowotne, rodzaje i skutki uboczne

19 grudnia 2021 Gotowanie

Z boomu branży suplementów w ostatnich latach, istnieje obecnie ogromny zakres suplementów, które są łatwo dostępne do konsumpcji. Jednak wraz ze znacznym wzrostem przemysłu suplementów, może być wyzwaniem, aby odróżnić suplementy, które są naprawdę skuteczne i suplementy, które są niczym więcej niż eksperymentem. Spirulina jest powszechnie stosowanym suplementem, który według wielu może mieć znaczący pozytywny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawimy przegląd potencjalnych korzyści płynących z przyjmowania spiruliny.

Co to jest Spirulina?

Spirulina jest cyjanobakterią lub "niebiesko-zieloną algą", która jest bezpieczna do spożycia przez ludzi. Chociaż może być spożywana w postaci proszku jako pełnowartościowe pożywienie, jest powszechnie stosowana w postaci tabletek. Spirulina zazwyczaj rośnie w jeziorach i może rosnąć nawet w warunkach, które byłyby zbyt ekstremalne dla innych organizmów. Jeśli chodzi o produkcję, spirulina jest zbierana, liofilizowana, a następnie sprzedawana w postaci proszku, dodawana do określonych napojów i żywności lub stosowana w suplementach. Uważa się, że spirulina była wykorzystywana jako źródło pożywienia już od XVI wieku i wiąże się z nią szereg korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszenie stanów zapalnych, obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie funkcji odpornościowych.

Wartość odżywcza

Spirulina zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, z których wszystkie są kluczowe dla promowania zdrowia. Jedna czubata łyżeczka (7 gramów) spiruliny zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Kalorie ogółem - 20 Białko - 4,02 gramów Węglowodany - 1,7 gramów Tłuszcz - 0,54 gramów Błonnik - 0,3 gramów

Jak wykazano, spirulina ma wysoką zawartość białka 60% - 65%, która jest znacznie większa niż w większości warzyw. Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym dla regeneracji i wzrostu i istnieje wiele badań, które sugerują stosowanie diety wysokobiałkowej. Dlatego dla tych, którzy zmagają się z problemem spożywania wystarczającej ilości białka każdego dnia, przyjmowanie spiruliny lub dodawanie jej do żywności i napojów może być szybką i łatwą metodą zwiększenia dziennego spożycia białka.Wszystkie powyższe składniki odżywcze odgrywają niezwykle pomocną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Regularne przyjmowanie spiruliny zapewni, że spożywasz szeroką gamę składników odżywczych w dużych ilościach, co znacząco wpłynie na Twoje zdrowie.

Korzyści zdrowotne wynikające z zażywania Spiruliny

W tej części przeanalizujemy literaturę naukową, która została opublikowana na temat spiruliny i wpływu, jaki suplementacja ma na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Chociaż istnieją pewne badania, które zostały zakończone na spirulinie, ich liczba jest ograniczona, a zatem wielu z tych ustaleń brakuje wagi i konieczne są dalsze badania, aby poprzeć wiele z tych proponowanych korzyści.

1. Doskonały profil odżywczy

Trzy mikroskładniki odżywcze, które występują w największych ilościach w spirulinie to potas, sód i witamina A. Zarówno potas jak i sód przyczyniają się do regulacji równowagi płynów, skurczu mięśni i impulsów nerwowych. Witamina A odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia narządów (serce, płuca, nerki, wątroba, itp.). Ponadto, jest ona również niezbędna do prawidłowego widzenia, rozmnażania i zdrowego układu odpornościowego. Inne godne uwagi składniki odżywcze, które można znaleźć w spirulinie, które znacząco przyczyniają się do zdrowia to wapń i magnez, które pomagają utrzymać mocne i zdrowe kości, regulują pracę serca i przyczyniają się do silnego układu odpornościowego.

2. Poprawa zdrowia serca

Sugeruje się, że spirulina może mieć pozytywny wpływ na serce poprzez zmniejszenie ilości złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Jedno z ostatnich małych badań badało wpływ suplementacji spiruliną na poziom LDL i wykazało, że biorąc tylko 1 gram spiruliny dziennie przez okres 3 miesięcy, poziom LDL uczestników spadł o 10%. Istnieje jeszcze kilka innych badań, które badały wpływ spiruliny na poziom cholesterolu przy użyciu różnych dawek. Wyniki sugerują, że spirulina może rzeczywiście obniżyć poziom LDL.

3. Właściwości przeciwzapalne

Antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Spirulina zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a jej regularne spożywanie może pomóc w zmniejszeniu wpływu stresu oksydacyjnego, zmniejszając tym samym stan zapalny i ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Głównym antyoksydantem w spirulinie jest znana jako fikocyjanina, która jest substancją nadającą spirulinie jej zielono-niebieski kolor. Phycocyanin okazał się być szczególnie skuteczny w hamowaniu odpowiedzi zapalnej.

4. Poprawa wydajności

Suplementacja spiruliną może być również przydatna w treningu fizycznym. Stres oksydacyjny jest produktem ubocznym ćwiczeń i dlatego spożywanie dużej ilości antyoksydantów może zmniejszyć ilość stresu doświadczanego podczas ćwiczeń. Niewielka liczba badań wskazuje, że spirulina może rzeczywiście poprawić zarówno siłę, jak i wytrzymałość, poprawiając w ten sposób wydajność ćwiczeń.

5. Wpływ na warunki medyczne

Chociaż potrzeba więcej badań, aby potwierdzić wyniki, wstępne badania sugerują, że spirulina może mieć pozytywny wpływ na określone warunki medyczne. Jedno z ostatnich badań wykazało, że spirulina jest skuteczna w zmniejszaniu szeregu objawów związanych z alergicznym nieżytem nosa. Ponadto, istnieją dowody sugerujące, że spirulina może również pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2 i nadciśnienia.

Najlepsze sposoby przyjmowania spiruliny

Jak widać, dwie najczęstsze metody przyjmowania spiruliny to:

Forma tabletek

Jeśli rutynowo przyjmujesz suplementy, takie jak multiwitaminy i oleje rybne, po prostu dodaj tabletki spiruliny do swojej rutyny. Liczba tabletek, które bierzesz każdego dnia jest całkowicie zależna od dawki spiruliny, którą chcesz osiągnąć. Ogólnie rzecz biorąc, dawka między 1-8 gramów dziennie ma wpływ na zdrowie.

Forma proszku

Istnieje wiele różnych pokarmów i napojów, do których można dodać spirulinę w postaci proszku. Najbardziej podstawową metodą dodawania spiruliny jest zmieszanie proszku z wodą, wymieszanie go i wypicie. Należy jednak mieć świadomość, że spirulina jest typowym smakiem nabytym i przyzwyczajenie się do niej może zająć trochę czasu.

Jeśli uważasz, że smak spiruliny jest przytłaczający lub trudny do wypicia, rozważ dodanie jej do smoothie lub soków owocowych. Nie tylko napój stanie się o wiele bardziej smaczny, ale poprzez dodanie owoców zwiększy się zawartość mikroskładników odżywczych, co zwiększy potencjalne korzyści zdrowotne. Spirulina może być również dodawana do wielu produktów spożywczych, w tym sałatek, zapasów, zup, gulaszu, pesto, hummusu, omletów i kulek energetycznych.

Czy Spirulina jest dobra dla Ciebie?

Biorąc pod uwagę, że spirulina odżywia organizm szeregiem niezbędnych mikroelementów w dużych ilościach, można jednoznacznie stwierdzić, że spirulina może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Jak podkreślono w poprzednich rozdziałach, badania wykazały, że spirulina może mieć znaczące korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Może być również stosowany przez tych, którzy mają przewlekłe warunki medyczne, takie jak cukrzyca, anemia i nadciśnienie, jednak więcej badań jest wymagane, aby to potwierdzić.

Skutki uboczne stosowania Spiruliny

Należy zauważyć, że kilku użytkowników spiruliny zgłosiło niewielką liczbę niekorzystnych skutków ubocznych, w tym bóle głowy, bóle, nudności, reakcje alergiczne i bezsenność.Ci, którzy cierpią na chorobę znaną jako fenyloketonuria (lub PKU), nie powinni przyjmować spiruliny, ponieważ zawiera ona aminokwas znany jako fenyloalanina, którego nie mogą rozłożyć. Dodatkowo, ci, którzy cierpią na choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń lub reumatoidalne zapalenie stawów powinny również unikać spożywania spiruliny.Wreszcie, spirulina może kolidować z lekami i dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem specjalistą przed rozpoczęciem uzupełniania spiruliny.

Podsumowanie

Chociaż więcej badań musi być przeprowadzona na spirulina, aby potwierdzić skutki, że uzupełnianie go ma na zdrowie, nie wydaje się być wiele korzyści związanych z spirulina. W związku z tym należy ją uzupełniać z zachowaniem ostrożności, a osoby cierpiące na schorzenia medyczne muszą skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem spiruliny.

19 grudnia 2021 Gotowanie

0 Komentarze