Plan zdrowej diety dla serca: Co należy jeść?

24 maja 2022 Gotowanie

Jesteś tym, co jesz! To słynne powiedzenie ma w sobie trochę prawdy, ponieważ dieta wpływa na zdrowie na wiele sposobów. Zrównoważona dieta pozytywnie wpływa na prawie wszystkie funkcje organizmu. Na przykład zbilansowana dieta zdrowa dla serca może zapobiec wielu schorzeniom serca. Serce jest bardzo ważnym organem organizmu. Dlatego dbałość o zdrowie serca jest jak inwestycja w zdrową przyszłość. Zdrowe serce chroni przed wieloma chorobami zwyrodnieniowymi oraz zapobiega ryzyku nagłych zawałów serca i udarów mózgu. Krótko mówiąc, zapewnia długie i zdrowe życie. W tym artykule omówiono pokarmy, diety i wiele innych zagadnień związanych ze zdrowym sercem.

Żywność a zdrowie serca

Istnieje bezpośredni związek między dietą a zdrowiem. Z czasem pojawiło się wiele nowych rodzajów diet, które zyskały rozgłos. Choć te współczesne diety mogą mieć pewne zalety, zrównoważona dieta nigdy się nie starzeje. Zbilansowana dieta zawiera wszystkie składniki odżywcze i grupy żywności w zrównoważony sposób. Nie ma ona żadnych szkodliwych skutków, jak niektóre modne diety.

Zrównoważona dieta jest optymalną i najbardziej niezawodną dietą, jaką można stosować dla dobrego zdrowia serca. 65% energii powinno pochodzić ze źródeł węglowodanów złożonych. Jednocześnie 10-13% powinno pochodzić z dobrych źródeł białka, a reszta z dobrych tłuszczów. Oto jak można to zaplanować:

  • Przygotuj mąkę z węglowodanów złożonych, takich jak pełne ziarna zbóż i prosa. Używaj tej mąki zamiast mąki rafinowanej do wypieku zwykłego chleba, roti itp.
  • Spożywaj białko o wysokiej wartości biologicznej pochodzące z jaj, kurczaka, ryb itp. oraz innych źródeł chudego mięsa.
  • Spożywaj tłuszcze z dobrych źródeł, takich jak orzechy, nasiona oleiste, tłuste ryby itp. Przykładami są tuńczyk, łosoś, makrela itp.
  • Odpowiednią ilość witamin i minerałów powinieneś czerpać z kolorowych owoców i warzyw. Dostarczą one także sporej ilości błonnika. Ponadto, te produkty pomogą utrzymać zdrowe serce.

Grupy żywności dla zdrowego serca

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone to pełne ziarna zbóż i prosa, takie jak pszenica, owies, Jowar, Bajra, ragi itp. Zawierają one dużo błonnika, który pomaga osiągnąć wczesną sytość. Jednak aby uzyskać wystarczającą ilość błonnika, węglowodany złożone należy spożywać z otrębami zbożowymi. Ziarna te są korzystne, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, w tym witaminy, minerały, kwasy fenolowe, fitoestrogeny itp. Pomagają one zmniejszyć stan zapalny w sercu, a także ograniczają tworzenie się blaszek miażdżycowych. Pomagają one zmniejszyć stan zapalny w sercu, a także ograniczają tworzenie się blaszek miażdżycowych.

1. Chude mięso, jaja i nasiona roślin strączkowychPokarmy te

są bogatym źródłem białka, które dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów. Aminokwasy te są składnikami budulcowymi organizmu. Pomagają one utrzymać mięśnie serca w dobrej kondycji, co pozwala zachować zdrowie serca. Przykładami są kurczak, ryby, jaja oraz różne fasole i rośliny strączkowe.

2. OwoceOwoce

stanowią istotną część zbilansowanego posiłku. Oprócz wielu korzyści, jakie niosą, niektóre owoce są bogate w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze te zmniejszają stan zapalny, co ostatecznie ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach. W rezultacie owoce przyczyniają się do poprawy zdrowia serca. Jednymi z najlepszych owoców są jagody, owoce cytrusowe, banany, jabłka, papaja, melony itp.

3. WarzywaWarzywa

są również bogate w przeciwutleniacze. Jednak oprócz tego, że są bogate w przeciwutleniacze, niektóre warzywa są również bogate w witaminy i minerały. Ponadto zawierają one odpowiednią ilość rozpuszczalnego błonnika, który ułatwia trawienie. Błonnik pomaga utrzymać serce w zdrowiu, zapewniając prawidłowe ciśnienie krwi. Te właściwości warzyw przyczyniają się do poprawy zdrowia serca. Przykładem mogą być pomidory, papryka, grzyby, dynie, cebula, korzenie i bulwy itp.

4. Niskotłuszczowy nabiałNabiał

dostarcza niezbędnej dawki wapnia i białka. Wapń odgrywa istotną rolę w utrzymaniu fizjologicznych funkcji organizmu. Na przykład ułatwia reakcje, które wspomagają zdrowie ciała i serca.

5. Orzechy i

nasiona oleisteOrzechy i nasiona oleiste są doskonałym źródłem dobrych tłuszczów, takich jak kwasy omega 3 i 6. Omega 3 i 6 to tłuszcze wielonienasycone, które chronią serce przed stanami zapalnymi. Ponadto te zdrowe tłuszcze chronią ważne dla organizmu organy, takie jak serce. Działają one również jako przeciwutleniacze i chronią przed stanami zapalnymi. Przykładami są nerkowce, migdały, orzechy włoskie, nasiona lnu, słonecznika itp.

Plan Zdrowej Diety dla Serca: Produkty spożywcze, które należy spożywać

Quinoa (węglowodany złożone)

Quinoa jest również znana jako pseudozboże, ponieważ jest to roślina wykorzystywana jako ziarno zbożowe. Nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik oraz witaminy i minerały. Ponadto jest bogata w białko i zawiera odpowiednią ilość żelaza.

Badania wykazują pozytywny wpływ quinoa w zapobieganiu chorobom serca. Przeciwutleniacze zawarte w quinoa pomagają zmniejszyć stan zapalny i zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. W rezultacie pomaga chronić serce. Ponadto quinoa zawiera magnez, który rozszerza tętnice, zapobiega zatorom i pomaga utrzymać zdrowe serce.

Wartość odżywcza

Sto gramów quinoa zawiera:

  • Energia: 368 kcal
  • Białko: 14.1g
  • Tłuszcz: 6.07g
  • Węglowodany: 64.2 g
  • Wapń: 47 mg
  • Magnez: 197 mg
  • Błonnik: 7 g
  • Fosfor: 457 mg
  • Potas: 563 mg
  • Żelazo: 4,7 mg

Najlepsze sposoby na spożywanie quinoa

  • Można ją spożywać jako płatki śniadaniowe, dodając ugotowaną quinoa do mleka.
  • Można ją jeść jako pikantną przekąskę. Można dodać kurczaka i lekkie przyprawy, aby uczynić ją smaczną i bardziej korzystną.
  • Możesz ją rozgnieść i zrobić z niej naleśniki z ulubionymi owocami.

Ragi (węglowodany złożone)

Ragi, czyli różowe proso, ma wiele zalet zdrowotnych. Na przykład mąka z ragi nie zawiera cholesterolu i sodu, dzięki czemu jest zdrowa dla serca. Ponadto ragi jest bogata w błonnik i witaminę B3, znaną również jako niacyna. Zawartość błonnika pomaga zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL - High-Density Lipoprotein) i obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL - Low-Density Lipoprotein). Zapobiega również zatorom serca i tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

Wartość odżywcza

Sto gramów owoców Ragi zawiera:

  • Energia: 378 kcal
  • Białko: 11g
  • Tłuszcz: 4,22g
  • Węglowodany: 72.8 g
  • Wapń: 8 mg
  • Magnez: 114 mg
  • Błonnik: 8,5 g
  • Fosfor: 285 mg
  • Potas: 195 mg
  • Żelazo: 3,01 mg

Najlepsze sposoby na spożywanie Ragi

  • Można z nich przyrządzić pyszne naleśniki.
  • Dodaj je do ciasta na babeczki czekoladowe zamiast mąki rafinowanej i spraw, aby Twoje babeczki czekoladowe były zdrowe.
  • Możesz również użyć ragi do przygotowania prosa dosa, uttapam, chleba, roti itp.

Fasola Kidney: Rośliny strączkowe zdrowe dla serca

Ze względu na hipocholesterolemiczne właściwości fasoli kidney, jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego też badania sugerują, że fasola nerkowata jest korzystna, gdy jest stosowana jako substytut mięsa.

Jak wynika z badań, regularne spożywanie fasoli nerkowatej prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, co poprawia ogólny stan zdrowia serca. Ponadto fasola nerkowata zawiera mniej tłuszczów nasyconych i duże ilości białka, co przyczynia się do zdrowego serca. Potas zawarty w fasoli kidney również przyczynia się do poprawy zdrowia serca, ponieważ wspomaga lepsze funkcjonowanie mięśnia sercowego.

Wartość odżywcza

Sto gramów fasoli nerkowatej zawiera:

  • Energia: 127 kcal
  • Białko: 7,7 g
  • Węglowodany: 20.2 g
  • Skrobia: 2.0 g
  • Cukry: 0,26 g
  • Tłuszcze: 0,45 g
  • Błonnik: 5,7 g

Najlepsze sposoby na spożycie fasoli kidney

  • Można je spożywać jako dodatek do brązowego ryżu lub wieloziarnistego roti.
  • Można je również dodawać do sałatek z pomidorem, ogórkiem, cytryną itp.
  • Przygotuj dip i spożywaj go z pieczonymi chipsami ragi.

Ciecierzyca: Rośliny strączkowe o kształcie serca

Ciecierzyca to roślina strączkowa o beżowym zabarwieniu, która po zanurzeniu ma kształt serca. Nie zawiera cholesterolu i jest bogata w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca. Ponadto jest bogata w potas, witaminy z grupy B, magnez i selen. Wszystkie te składniki odżywcze zapobiegają chorobom układu krążenia i pomagają w utrzymaniu zdrowia serca.

Wartość odżywcza

Sto gramów ciecierzycy zawiera:

  • Energia: 164kCal
  • Białko: 8.86 g
  • Tłuszcz: 7.6 g
  • Węglowodany: 27.4 g
  • Wapń: 49 mg
  • Magnez: 48 mg
  • Błonnik: 7,6 g
  • Fosfor: 168 mg
  • Potas: 291 mg
  • Żelazo: 2,89 mg

Najlepsze sposoby na spożycie ciecierzycy

  • Użyj ciecierzycy w formie curry lub jako suchego dodatku do brązowego ryżu lub wieloziarnistego roti.
  • Można przygotować sałatkę z pomidorem, ogórkiem, cytryną itp.
  • Jako hummus (dip)

Słodki ziemniak: Zdrowa dla serca bulwa

Antyoksydanty zawarte w słodkich ziemniakach pomagają zmniejszyć przewlekły stan zapalny. Zapalenie prowadzi do różnych schorzeń, takich jak cukrzyca i choroby serca. Ponieważ słodkie ziemniaki są jednym z najlepszych pokarmów o działaniu przeciwzapalnym, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia.

Wiele badań wykazało, że słodkie ziemniaki pomagają zmniejszyć stan zapalny. W rezultacie poprawiają stan chorób sercowo-naczyniowych, zespołu jelita drażliwego itp. Ponadto słodkie ziemniaki zmniejszają wydzielanie składników zapalnych układu odpornościowego. Dlatego są korzystne dla zdrowia serca.

Wartość odżywcza

Sto gramów słodkich ziemniaków zawiera:

  • Kalorie: 116kCals
  • Białko: 1.49g
  • Tłuszcze: 0.14g
  • Węglowodany: 27.5g
  • Błonnik: 3,9g
  • Wapń: 14mg
  • Żelazo: 0,52mg
  • Magnez: 18mg

Najlepsze sposoby na spożywanie słodkich ziemniaków

  • Można je spożywać jako dodatek do steku
  • Przygotować sałatkę z warzywami i kiełkami
  • Można użyć jako dodatek do zupy

Marchewka: Warzywo bogate w błonnik

Marchew, błonnik o pomarańczowym zabarwieniu, zawiera aktywny składnik zwany karotenoidami. Powszechnie wiadomo, że dzięki zawartości witaminy A jest ona korzystna dla oczu. Ponadto marchew jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie serca. Dzieje się tak dlatego, że przeciwutleniacze zmniejszają stan zapalny i pomagają w utrzymaniu zdrowego serca.

Wartość odżywcza

Sto gramów marchewki zawiera:

  • Energia: 41 kcal
  • Białko: 0.93g
  • Tłuszcz: 0,24 g
  • Węglowodany: 9.58 g
  • Wapń: 33 mg
  • Magnez: 12 mg
  • Błonnik: 2,8 g
  • Fosfor: 35 mg
  • Potas: 320 mg

Najlepsze sposoby na spożywanie marchwi

  • Surową marchew można jeść jako sałatkę
  • Dodaj ją jako składnik zupy.
  • Możesz dodać ją do dipów, aby nadać im zdrowy i smaczny smak.

Truskawka: Pyszny owoc

Jest to najbardziej lubiany owoc i jedyny owoc z nasionami na zewnętrznej warstwie. Ma pyszny smak, a przy tym jest zdrowa i pożywna. Ponadto jest bogata w witaminę C i błonnik. Te dwa składniki stanowią solidne połączenie w zwalczaniu stanów zapalnych. Ponadto pomagają zmniejszyć ryzyko powstawania blaszki miażdżycowej, wysokiego ciśnienia krwi i chorób sercowo-naczyniowych.

Wartość odżywcza

Sto gramów truskawek zawiera:

  • Energia: 32 kcal
  • Białko: 0,7 g
  • Tłuszcz: 0,3 g
  • Węglowodany: 7.68 g
  • Wapń: 16 mg
  • Magnez: 13 mg
  • Błonnik: 2 g
  • Fosfor: 24 mg
  • Potas: 153 mg
  • Witamina C: 58,8 mg

Najlepsze sposoby na spożycie truskawek

  • Dodaj je do swojego smoothie.
  • Możesz dodać je do lodów lub zrobić z nich lody
  • Możesz spożywać je na surowo

Pomarańcza: Nawadniający owoc zdrowy dla serca

Ponieważ pomarańcza jest owocem cytrusowym, zawiera przeciwutleniacze oraz jest bogatym źródłem błonnika i potasu. Te trzy podstawowe składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowia serca. Ponadto spożywanie pomarańczy znacznie obniża stan zapalny, chroniąc serce i organizm przed wieloma chorobami.

Wartość odżywcza

Sto gramów pomarańczy zawiera:

  • Energia: 52 kcal
  • Białko: 0,91 g
  • Tłuszcz: 0,15g
  • Węglowodany: 11.8g
  • Wapń: 43mg
  • Magnez: 10.7mg
  • Błonnik: 2g
  • Fosfor: 23mg
  • Potas: 166mg
  • Witamina C: 59,1mg

Najlepsze sposoby na spożywanie pomarańczy

  • Jedz je na surowo jako dodatek do sałatek owocowych.
  • Możesz przygotować pyszny i nawadniający sok pomarańczowy.
  • Jako dodatek do kheer (potrawy z mleka i kaszy manny gotowanej razem, zamiast cukru można dodać pomarańczę)

Dynia: Warzywo bogate w potas

Dynia to popularne warzywo. Jest bogata w potas, który zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Badania wykazują również potencjalnie nową rolę przyczynową spożycia potasu w regulacji zwapnienia i sztywności naczyń krwionośnych oraz odkryty mechanizm, który odgrywa rolę terapeutyczną w kontrolowaniu chorób naczyniowych. Ponadto dynia jest bogata w przeciwutleniacze, które zmniejszają stan zapalny, co pomaga w poprawie zdrowia serca.

Wartość odżywcza

Sto gramów dyni zawiera:

  • Energia: 26 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcz: 0,1 g
  • Węglowodany: 6.5 g
  • Wapń: 21 mg
  • Magnez: 12 mg
  • Błonnik: 0,5 g
  • Fosfor: 44 mg
  • Potas: 340 mg
  • Witamina C: 9 mg

Najlepsze sposoby na spożycie dyni

  • Jako sabzi z Jowar Roti, grillowanym lub pieczonym mięsem
  • Zupa
  • jako sałatka z innymi warzywami i przyprawami

Pomidor

Około 95% zawartości pomidora stanowi woda. Pozostałe 5% pochodzi z węglowodanów i błonnika. Pomidory są bogate w potas, co sprawia, że są zdrowe dla ciśnienia krwi. Wysokie spożycie potasu ułatwia usuwanie nadmiaru sodu przez nerki i obniża jego ilość w organizmie. Ponadto, potas jest korzystny ze względu na jego wpływ na tętnice. Rozszerza on tętnice i uwalnia od nagromadzonego i zwiększonego stresu ściany naczyń krwionośnych, co dodatkowo obniża ciśnienie krwi.

Jak wykazały badania, wysokie spożycie potasu i niskie spożycie sodu zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 20%. Ponadto pomidory zawierają dużo błonnika, potasu, witaminy C i choliny, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Co więcej, pomidory słyną ze swoich właściwości przeciwutleniających, ponieważ zawierają przeciwutleniacze takie jak likopen, beta karoten, luteina, flawonoidy itp.

Wartość odżywcza

Sto gramów pomidorów zawiera:

  • Kalorie: 18 kCal
  • Woda: 95%
  • Białko: 0,9 g
  • Węglowodany: 3,9 g
  • Cukier: 2,6 grama
  • Błonnik: 1,2 grama
  • Tłuszcz: 0,2 grama

Najlepsze sposoby na spożywanie pomidorów

  • Można je jeść na surowo jako sałatkę.
  • Innym zdrowym sposobem na spożywanie pomidorów są pomidorowe sosy, chutneye, a nawet zupy.
  • Używaj ich jako dipu, aby dodać smaku innym potrawom.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają białko i tłuszcze wielonienasycone. Tłuszcze wielonienasycone zawierają kwasy omega3, zdrowe dla serca. Ponadto orzechy włoskie zawierają kwas alfa-linolowy, który pomaga szybciej spalać tłuszcz i sprzyja zdrowiu serca. W rezultacie orzechy włoskie są superodżywcze dla zdrowia serca, kontrolują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Wartość odżywcza

Jedna porcja (30 g) orzechów włoskich zawiera:

  • Kalorie: 185kCal
  • Tłuszcz: 18,5g
  • Białko: 4g
  • Węglowodany: 4g
  • Błonnik: 2g
  • Miedź: 50% DV

Najlepsze sposoby na spożycie orzechów włoskich

  • Dodaj do płatków śniadaniowych, aby uzyskać chrupkość
  • Spożywaj jako przekąskę.
  • Stanowią pyszny przysmak dla miłośników orzechów jako smaczny dodatek do smoothies.

Nasiona lnu

Nasiona lnu to nasiona rośliny konopi. W ostatnich latach świat zdrowia oszalał na punkcie nasion lnu. Zawierają one potas, który rozszerza tętnice i chroni zdrowie serca. Co więcej, jest bogate w dobre tłuszcze, takie jak omega 3. Ponadto nasiona lnu zawierają przeciwutleniacze, dzięki czemu są korzystne dla serca. Obniżają one również poziom złego cholesterolu w organizmie i podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Wszystkie te właściwości nasion lnu sprawiają, że są one pomocne dla zdrowia serca.

Wartość odżywcza

Sto gramów nasion lnu zawiera:

  • Energia: 534 kcal
  • Białko: 18,3 g
  • Tłuszcz: 42,2 g
  • Węglowodany: 28,9 g
  • Wapń: 255 mg
  • Magnez: 392 mg
  • Błonnik: 27,3 g
  • Fosfor: 642 mg
  • Potas: 813 mg
  • Żelazo: 5,73 mg

Najlepsze sposoby na spożywanie nasion lnu

  • Może stanowić zdrowy dodatek do płatków śniadaniowych, nadając im chrupkość.
  • Możesz dodać je do maślanki, smoothie lub miski z sałatką
  • Dodaj je do dipów, aby nadać im zdrowy smak,

Żywność, której należy unikać

Sól

Chociaż dodawanie niewielkiej ilości soli podczas gotowania jest w porządku, należy całkowicie unikać używania soli kuchennej. Należy również powstrzymać się od spożywania solonych orzechów, herbatników i przekąsek, ponieważ zawierają one duże ilości soli. Nadmiar soli prowadzi do zwiększenia zawartości sodu w organizmie, obniża ciśnienie krwi i wpływa na zdrowie serca.

Kofeina

Kofeina pobudza wydzielanie adrenaliny w organizmie, która zwiększa ciśnienie krwi poprzez zmniejszenie szerokości naczyń krwionośnych. Ponadto adrenalina blokuje działanie hormonu antydiuretycznego. W rezultacie szerokość naczyń krwionośnych zmniejsza się, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi i szkodzi zdrowiu serca.

Alkohol

Spożywanie alkoholu powoduje wiązanie się wapnia z naczyniami krwionośnymi. Kiedy wapń wiąże się z naczyniami krwionośnymi, krew nie może łatwo przez nie przepływać. W związku z tym wzrasta ciśnienie krwi i ma negatywny wpływ na serce.

Śmieci i fast foody

Żywność ta zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych, które zwiększają poziom cholesterolu. To z kolei wpływa niekorzystnie na serce. Dlatego też należy unikać tego typu żywności. Ponadto pokarmy takie jak pizza, hamburgery itp. mają wysoką zawartość sodu, co czyni je jeszcze bardziej szkodliwymi dla serca.

Kilka dodatkowych wskazówek, jak dbać o zdrowie serca

  • Staraj się spać 6-8 godzin nieprzerwanego, głębokiego i zdrowego snu.
  • Bądź aktywny fizycznie przez pięć dni w tygodniu. Ćwicz 30 minut każdego dnia lub w sumie 150 minut tygodniowo.
  • Ogranicz ilość spożywanego śmieciowego jedzenia.
  • Spożywaj posiłki o określonych porach, stosując odpowiednią dietę.
  • Upewnij się, że w diecie uwzględnione są wszystkie grupy pokarmów.
  • Stosować zbilansowaną dietę i prowadzić aktywny tryb życia.

Podsumowanie

Podstawową funkcją serca jest dostarczanie tlenu do całego organizmu. Usuwa ono również odtlenioną krew z narządów i przekazuje ją do płuc. Następnie z płuc trafia ona do serca, a ono ponownie dostarcza natlenioną krew. Niezdrowy tryb życia i nawyki żywieniowe mogą utrudniać prawidłowe funkcjonowanie serca, prowadząc do różnych problemów. Dlatego też zdrowa dieta i zdrowy styl życia mają kluczowe znaczenie dla doskonałego funkcjonowania serca i organizmu. Przestrzeganie zdrowej diety nie jest jednak trudne. Można wprowadzić proste zmiany. Na przykład spożywać węglowodany złożone zamiast rafinowanych, chodzić na 30-45 minutowe spacery, regularnie spać i stosować zbilansowaną dietę. Jednak przed wprowadzeniem istotnych zmian w diecie i stylu życia należy zawsze skonsultować się z lekarzem i specjalistą ds. żywienia. Jeśli jednak lekarz na to pozwoli, zmiany te są tego warte.

Często zadawane pytania (FAQ)

Q. Jakie produkty spożywcze zapobiegają zawałom serca?

A. Zrównoważony posiłek jest kluczem do zapobiegania zawałom serca. Dlatego też należy spożywać pokarmy zawierające węglowodany złożone (owies, pszenica pełnoziarnista, ragi, quinoa), białka o wysokiej wartości biologicznej (jaja, kurczak, ryby itp.), dobre tłuszcze (oleje roślinne, orzechy i nasiona). Poza tym pokarmy bogate w przeciwutleniacze (owoce i warzywa), niezbędne witaminy i minerały zmniejszają stan zapalny i pomagają utrzymać zdrowe serce.

Q. Jak mogę szybko poprawić stan swojego serca?

A.

Nie ma drogi na skróty do długotrwałej poprawy stanu zdrowia. Pomocne mogą być jednak niewielkie i stałe zmiany w diecie. Na przykład, pomocne jest spożywanie zbilansowanych posiłków zawierających przeciwutleniacze, błonnik, dobre tłuszcze i chude białko. Ponadto regularny rytm snu i zdrowy styl życia z 30-40 minutami aktywności fizycznej każdego dnia pomagają poprawić zdrowie serca. Jeśli tylko wprowadzisz te elementy do swojego codziennego życia i będziesz ich przestrzegać, szybko poprawisz stan swojego serca.

Q. Jaka witamina jest najlepsza dla serca?

A.

Wszystkie witaminy są odpowiednie i korzystne dla serca. Jednak witamina C jest jedną z najbardziej korzystnych witamin. Jest ona silnym przeciwutleniaczem. W rezultacie pomaga zmniejszyć stan zapalny, co ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach i przyczynia się do poprawy zdrowia serca. Dzienną dawkę witaminy C można uzyskać z cytryny, pomarańczy i innych owoców cytrusowych.

Q. Jak rozpoznać, że Twoje serce jest słabe?

A.

Niektóre oznaki niezdrowego serca to: niepokój, nudności, niestrawność, obniżona zdolność jasnego myślenia, dezorientacja, ból w klatce piersiowej, arytmia, czyli nieregularne bicie serca, niewygodny oddech lub trudności w łatwym oddychaniu. Zwróć uwagę na te objawy. Jeśli wystąpi którykolwiek z nich, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.

Q. Czy wystarczy spacerować 30 minut dziennie?

A.

Tak, spacery pomagają w poprawie zdrowia serca i są wystarczające w pierwszych dniach. Spacerowanie przez 30-45 minut dziennie znacznie poprawi stan zdrowia serca w porównaniu z siedzącym trybem życia. Czas trwania i odległość spaceru można zwiększać powoli i stopniowo. Z dnia na dzień należy także zwiększać szybkość chodzenia. Szybki chód jest uważany za lepszy niż chód powolny lub normalny.

Q. Czy dieta keto może być zdrowa dla serca?

A.

Istnieją sprzeczne dowody dotyczące roli keto w utrzymaniu zdrowego serca. Podczas gdy krótkoterminowa utrata wagi dzięki keto jest skuteczna i pomaga poprawić ogólny stan zdrowia, wielu kardiologów uważa inaczej. Według nich, prawda jest taka, że choć dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu może znacząco pomóc w zrzuceniu kilogramów, nie przeprowadzono żadnych długoterminowych, randomizowanych badań klinicznych, które pomogłyby określić jej długoterminowe skutki dla organizmu. Dlatego przed rozpoczęciem stosowania diety keto zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osób z istniejącymi wcześniej chorobami serca.

Q. Czy zdrowe serce może mieć zatrzymanie akcji serca?

A.

Zdrowe serce może doznać zatrzymania akcji serca, ponieważ zatrzymanie akcji serca jest zazwyczaj spowodowane silnym stresem. Jeśli jednak zdrowe serce znajdzie się pod ogromną presją, intensywność ataku będzie niewielka. Z drugiej strony, jeśli niezdrowe serce jest poddane niewielkiemu stresowi, może to doprowadzić do poważnego zatrzymania akcji serca. Co więcej, zdrowsze serce może szybciej i łagodniej powrócić do zdrowia po zatrzymaniu akcji serca niż serce niezdrowe. Proszę pozostawić to pole puste

Nie przegap naszych nowych aktualizacji

Otrzymasz informacje o korzyściach zdrowotnych, faktach żywieniowych, poradach zdrowotnych, przepisach i nie tylko.

Twoja prywatność jest dla nas ważna

Gratulacje! Pomyślnie zapisałeś się na listę!

Tagi: Grupy żywności dla zdrowego sercaPokarmy a zdrowie sercaPokarmy, których należy unikać, aby zachować zdrowie sercaPokarmy, które należy spożywać w planie zdrowej diety dla sercahealthifymePlan zdrowej diety dla serca

24 maja 2022 Gotowanie