Dieta dla pacjentów z chorobą nowotworową: Żywność, którą należy dodać i której należy unikać

12 kwietnia 2023 Gotowanie

Chorzy na raka często mają trudności z utrzymaniem zdrowego poziomu odżywienia. Przyczyną tego może być brak zainteresowania jedzeniem, zmniejszony apetyt, zmiany smaku spowodowane leczeniem oraz skutki uboczne, takie jak wymioty i biegunka. Brak odżywiania może powodować dalsze problemy dla pacjentów, takie jak osłabienie i zwiększona podatność na infekcje. Ostatecznie może to doprowadzić do niemożności kontynuowania leczenia raka lub przerwania trwających zabiegów.

Właściwa dieta jest niezbędna podczas całej podróży z rakiem, aby utrzymać optymalne funkcjonowanie organizmu. Wiedza o tym, jakie pokarmy należy jeść, może pomóc pacjentom w radzeniu sobie z chorobą. Odpowiednia mieszanka składników odżywczych i kalorii może zminimalizować skutki uboczne, które często towarzyszą leczeniu raka. Ponadto, spożywanie zdrowej diety podczas leczenia daje organizmowi dodatkową siłę do uzdrowienia.

Żywność, którą należy dodać do tabeli diety w przypadku raka

Twoja dieta różni się w zależności od rodzaju leczenia raka i stanu zdrowia w momencie diagnozy. Skupia się głównie na zdrowym spożyciu kalorii i białka. Czasami, może być konieczne, aby śledzić jasne, płynne diety. Chociaż nie jest ona odpowiednia pod względem odżywczym, przestrzeganie diety płynnej przez krótki okres może pomóc w kontrolowaniu objawów i skutków ubocznych.

Oto kilka pokarmów, które można włączyć:

Warzywa krzyżowe (Cruciferous Vegetables)

Mogą walczyć z rakiem i nawrotami raka. Badanie pokazuje, że związki roślinne w warzywach krzyżowych mają właściwości antyproliferacyjne i antynowotworowe. Mogą zmniejszać niekontrolowany wzrost komórek nowotworowych. Związki bioaktywne w warzywach krzyżowych sprzyjają również detoksykacji niektórych enzymów rakotwórczych.

Włącz do diety warzywa krzyżowe takie jak:

  • Brokuły
  • Kalafior
  • Bok Choy
  • Jarmuż
  • Kapusta
  • Arugula

Białko

Wysokie spożycie białka pomaga odbudować siłę, naprawić uszkodzone komórki i zapewnić energię po chemioterapii. Przed rozpoczęciem leczenia, stopniowo zwiększaj spożycie białka, aby zapobiec utracie mięśni. Sarkofenia lub utrata mięśni jest częstym skutkiem ubocznym raka i leczenia raka.

Niektóre dobre źródła białka obejmują:

  • Fasola
  • Chude mięso, takie jak kurczak
  • Twarożek
  • Jaja
  • Soczewica
  • Tłuste ryby lub ryby słodkowodne
  • Jogurt
  • Tofu
  • Paneer
  • Owies

Czytaj więcej- High Protein Foods To Include In Your Diet.

Jagody

Są najbogatszym źródłem polifenoli i antocyjanów. Skórka, nasiona i liście jagód zawierają antocyjany i inne flawonoidy. Mają właściwości antyoksydacyjne korzystne w zarządzaniu objawami raka. Jeżyny, maliny, borówki i żurawiny wykazują obiecujący potencjał w zapobieganiu rakowi.

Badanie mówi, że jadalne jagody zapobiegają rakowi, głównie przewodu pokarmowego i piersi. Fitochemikalia zawarte w jagodach mogą również pomóc w mniejszym stopniu w raku prostaty, wątroby, trzustki i płuc.

Witamina C

Witamina C jest dobrze znana ze swojego charakteru wzmacniającego odporność. Ponieważ pacjenci z rakiem często doświadczają słabej odporności, spożywanie niektórych pokarmów bogatych w witaminę C jest dobrym sposobem, aby pomóc zapobiec dalszym komplikacjom zdrowotnym.

Następujące pokarmy są dobrymi źródłami witaminy C:

  • Jedna średnia surowa czerwona papryka: 226 mg
  • Jedna średnia surowa zielona papryka: 106 mg
  • 1 filiżanka soku pomarańczowego z miąższem: 124 mg
  • Jedna średnia pomarańcza: 69 mg
  • 1 filiżanka pokrojonej w kostkę papai: 86 mg
  • 1/2 filiżanki gotowanych brokułów: 58 mg

Czosnek

Badania pokazują, że spożywanie dużej ilości warzyw Allium, takich jak czosnek, prowadzi do obniżenia ryzyka wystąpienia raka żołądka. Pacjenci cierpiący na raka mogą spożywać jeden ząbek lub około 2-5 gramów świeżego czosnku dziennie, aby czerpać korzyści z właściwości prozdrowotnych. Kilka innych warzyw allium, takich jak cebula, pory i szalotki, również posiada podobne korzyści.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w pewnym stopniu opóźnić rozwój nowotworów piersi i prostaty. Ponieważ Twój organizm nie potrafi wytwarzać kwasów tłuszczowych omega-3, musisz je pozyskiwać z pożywienia lub suplementów. Jednak unikanie suplementów kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie antyrakowej jest lepsze. Zamiast tego, oto kilka zalecanych pokarmów o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3:

  • Olej i proszek z siemienia lnianego.
  • Fasola, taka jak nerka, wielka północ, navy, fasola
  • Orzechy włoskie

Owoce morza lub ryby zimnowodne: dążyć do trzech do czterech porcji tych ryb w każdym tygodniu

  • Łosoś
  • Makrela
  • Sardynki
  • Śledź
  • Tuńczyk
  • Pstrąg jeziorowy
  • Halibut

Uwaga HealthifyMe

Zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze jest bardzo wysokie po chemioterapii. Dlatego spożywaj pokarmy o dużej gęstości kalorycznej, wysokiej zawartości białka, umiarkowanej zawartości tłuszczów i łatwostrawne. Ponadto dieta antyrakowa powinna zawierać warzywa krzyżowe, bogate w przeciwutleniacze owoce, zieleninę liściastą, witaminę C i białka pochodzenia roślinnego.

Najgorsze grupy żywności dla raka

Należy unikać pokarmów, które nie są częścią diety zapobiegającej nowotworom. Oto wspólne pokarmy, których należy unikać w menu diety pacjenta z rakiem.

Mięso przetworzone

Mięso przetworzone jest konserwowane przez solenie, fermentację, wędzenie lub peklowanie. Bekon, hot-dogi, beef jerky i delikatesy to tylko niektóre przykłady. Chemiczne środki konserwujące zawarte w przetworzonym mięsie sprawiają, że jest ono niezdrowym wyborem w każdej diecie.

Badanie pokazuje, że wysokie spożycie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, piersi, okrężnicy, odbytnicy i płuc. Ponieważ jest to rakotwórcze z konserwantami, takimi jak azotany i azotyny, pacjenci z rakiem powinni unikać jedzenia przetworzonego mięsa.

Wiele przetworzonych mięs zawiera również sporo sodu. Ograniczenie sodu podczas leczenia raka jest ważne, aby zapobiec retencji płynów z stać się problemem.

Zwęglone mięso

Zwęglanie mięsa w wysokiej temperaturze uwalnia substancje chemiczne zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi i wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. HCA i PAH są substancjami rakotwórczymi. Badanie wykazało, że HCAs i PAHs z czerwonego mięsa sprzyjają karcynogenezie raka okrężnicy.

Podczas gotowania białek zwierzęcych używaj metod o niskiej lub wilgotnej temperaturze, takich jak pieczenie, duszenie lub gotowanie na wolnym ogniu. Te metody gotowania nie podnoszą temperatury, aby zwęglić mięso. W rezultacie możesz uniknąć tworzenia się związków wywołujących raka.

Napoje słodzone cukrem

Spożywanie słodzonych napojów prowadzi do nadwyżki kalorycznej i cukrowego krachu. Kiedy przyjmujesz więcej kalorii niż spalasz, prowadzi to do przyrostu wagi. Chociaż niechciana utrata wagi jest problemem dla wielu osób z rakiem, przybieranie na wadze również nie jest zdrowe.

Badania pokazują, że napoje słodzone są modyfikowalnym czynnikiem ryzyka w profilaktyce raka. Oznacza to, że można podjąć działania w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka związanego ze spożywaniem napojów słodzonych. Na przykład, możesz wybierać całe owoce zamiast soków butelkowanych. W przeciwieństwie do genetyki, Twoje nawyki żywieniowe są czymś, co możesz kontrolować i co pozytywnie wpływa na przebieg rozwoju raka.

Cukier rafinowany

Cukry rafinowane i cukry dodane służą jako paliwo dla guzów, pozwalając im rosnąć. Ponadto, są one łatwiej dostępne dla komórek nowotworowych. Chociaż prawdą jest, że cukier karmi raka, wycięcie węglowodanów z diety nie powstrzyma rozwoju raka.

Potrzebujesz odpowiedniego spożycia węglowodanów, aby organizm mógł tolerować leczenie raka. Dlatego pracuj nad ograniczeniem cukrów dodanych i żywności o wysokiej zawartości cukru, takiej jak ciasta, ciasteczka i słodzone napoje, przy jednoczesnym utrzymaniu spożycia węglowodanów.

Alkohol

Alkohol i jego główny metabolit, zwany aldehydem octowym, są substancjami wywołującymi nowotwory. Kiedy chory na raka pije alkohol, organizm przetwarza go i uwalnia aldehyd octowy. Może to zakłócać działanie leków i inwazyjnych metod leczenia raka.

Dla przeciętnej zdrowej osoby picie alkoholu z umiarem jest w porządku. Jednak osoby chore na raka i przechodzące leczenie powinny bezwzględnie unikać alkoholu, zwłaszcza w przypadku raka przełyku, wątroby, piersi lub jelita grubego.

7-dniowy plan diety dla chorych na raka

Schemat diety dla pacjentów z rakiem ma na celu poprawę spożycia żywności i zapobieganie potencjalnym niedoborom. To z kolei może poprawić wyniki leczenia i ogólną jakość życia pacjenta.

Podany przykładowy plan diety zawiera dużo białka, błonnika i nierafinowanych węglowodanów, które spełniają ogólne wymagania dietetyczne dla większości pacjentów z rakiem. Zawsze jednak przed zastosowaniem jakiegokolwiek nowego planu żywieniowego lub wprowadzeniem zmian do istniejącego należy skonsultować się z onkologiem i ekspertem od żywienia.

Te pomysły na posiłki i przekąski mogą nie wydawać się niskokalorycznymi wyborami. Jednak dieta antynowotworowa różni się od diety odchudzającej. Ponieważ pacjenci często mają słaby apetyt, skupienie się na wysokobiałkowym i wysokokalorycznym jedzeniu oraz płynach jest niezbędne. Dzięki temu Twój organizm otrzymuje całą energię, której potrzebuje.

Dzień 1:

  • Śniadanie: 1 filiżanka Płatki owsiane z migdałami i rodzynkami
  • Lunch: 2 mieszane warzywa paratha + paneer curry (5-6 średniej wielkości kawałków)
  • Kolacja: 1/2 filiżanki parowanego półpolerowanego brązowego ryżu lub quinoa + 1 miska kadhi+ 1 filiżanka sabzi z kapusty.
  • Przekąski: Plasterki jabłka z niesłodzonym masłem orzechowym lub lub 1 filiżanka zielonej herbaty z mieszanymi orzechami (Zachowaj odstęp 30 minut między zieloną herbatą a orzechami).

Dzień 2:

  • Śniadanie: 1 filiżanka owsianki z garścią namoczonych orzechów
  • Lunch: 2 średniej wielkości pieczone i tłuczone słodkie ziemniaki z gotowanymi warzywami i masłem lub omlet z białek jajka
  • Kolacja: Grillowana ryba + 1/2 szklanki brązowego ryżu + 1/2 szklanki sałatki warzywnej
  • Przekąski: 1 szklanka mleka+ 1 filiżanka ugotowanych kiełków grama bengalskiego.

Dzień 3:

  • Śniadanie: 1 szklanka owsianego smoothie z nasionami chia i sezonowym owocem
  • Lunch: 2 pełnoziarniste pszenne roti + 1/2 filiżanki, zielony groszek lub grzybowe curry + 1/2 filiżanki maślanki
  • Kolacja: 2 Paneer nadziewane moong dal chilla z chutneyem miętowym i 1 ogórek pokrojony w plasterki
  • Przekąski: 4-5 po namoczonych suchych owoców (migdały, rodzynki, figi, orzechy włoskie) + 1 szklanka świeżego soku owocowego

Dzień 4:

  • Śniadanie: 3-4 Idly +1/2 filiżanki sambhar
  • Lunch: 1 miska ryżu organicznego + 1/2 filiżanki mix-veg sambar
  • Kolacja: 1 filiżanka khichdi warzywnego z ogórkową raitą + 1 filiżanka mleka kurkumowego.
  • Przekąski: Lub 1 szklanka mleka z 1 łyżką nasion mix lub 1 szklanka zielonej herbaty z kilkoma kroplami cytryny + 1 szklanka mieszanych owoców cytrusowych (Zachowaj odstęp 30 minut między zieloną herbatą a owocami)

Dzień 5:

  • Śniadanie: 1 szklanka wody jęczmiennej + 1 filiżanka Dalia warzywna upma z 1 łyżką ghee
  • Lunch: 1 filiżanka paneer Pulao + 1 filiżanka dal lub kadhi + 1 filiżanka curry lub 1 filiżanka capsicum tomato curry + 1 filiżanka mix veg raita
  • Kolacja: 1 filiżanka zupy pomidorowej z saute marchewką na boku lub zupa brokułowa z gotowaną quinoa i marchewką
  • Przekąski: 1 filiżanka jogurtu z jagodami i orzechami

Dzień 6:

  • Śniadanie: 2-3 tosty francuskie z owocami + 1 jajecznica lub jajko sadzone.
  • Lunch: 2-3 grillowane kotlety z kurczaka lub baraniny + puree ziemniaczane z masłem oraz groszek i marchewka
  • Kolacja: Pełnoziarnisty lub proso Noodles/Pasta z mieszanymi smażonymi warzywami i twarogiem
  • Przekąski: 1 szklanka mango lassi bez cukru + dwie kanapki z tofu z chleba wieloziarnistego

Dzień 7:

  • Śniadanie: 1 filiżanka płatków owsianych z pokrojonymi migdałami, cynamonem i rodzynkami
  • Lunch: 2 wieloziarniste roti (mieszane zboża ragi+pszenica/bajra+jowar) + 1/2 filiżanki curry do wyboru
  • Kolacja: 1 filiżanka zielonej sałatki z różnymi warzywami i domowym dressingiem + grillowany kurczak
  • Przekąski: 1 do 2 łyżek masła orzechowego rozsmarowanego na dwóch kawałkach tosta + smoothie z awokado

Jak zaplanować dietę dla pacjentów chorych na raka?

Znalezienie diety, która pomoże Ci podczas leczenia raka może wydawać się wyzwaniem, ale HealthifyMe może zapewnić wskazówki, których potrzebujesz. Wewnętrzni dietetycy mogą pracować z Tobą i Twoim onkologiem, aby znaleźć odpowiednie rozwiązania dietetyczne. Ponadto, oparte na danych usługi terapii żywieniowej od HealthifyMe wyposażają Cię w oparte na dowodach, zindywidualizowane plany dietetyczne.

Subskrypcja HealthifyPro odblokowuje dostęp do Pro Nutritionist i Fitness Trainer. Odpowiedzą oni na Twoje pytania związane z odżywianiem i pomogą Ci dokonać świadomych wyborów. Wszystko to może pomóc Ci dostosować się do życia po diagnozie raka.

Potrzeby dietetyczne każdego pacjenta będą się różnić po rozpoczęciu leczenia raka. Dlatego omówienie swoich wymagań dotyczących kalorii i białka z dietetykiem jest niezbędne. Ponadto, niektóre nowotwory powodują hipermetabolizm, wpływając na to, jak organizm wykorzystuje białka, tłuszcze i węglowodany. W rezultacie może to spowodować nagłą utratę wagi i niedobór składników odżywczych. W takich przypadkach należy zwiększyć spożycie kalorii i białka.

Jeśli masz hipermetabolizm, nowe zalecenia dietetyczne, które otrzymasz, będą wyglądały jak przeciwieństwo zdrowej diety. Głównym celem jest utrzymanie stałej wagi i uniknięcie osłabienia. Musisz więc stosować dietę wysokokaloryczną i wysokobiałkową, zwłaszcza jeśli masz niedowagę.

Uwaga HealthifyMe

Chorzy na raka często jedzą mniej niż zwykle ze względu na skutki uboczne leczenia. Stąd diety muszą rozważyć żywność, która zawiera więcej kalorii na porcję jako środek tymczasowy. Może to pomóc w utrzymaniu wagi i poziomu energii. Jednak jest to właściwe tylko przez krótki czas. Powinieneś wznowić zdrowe wybory żywnościowe i porcje o regularnej wielkości, gdy apetyt się poprawi.

Wnioski

Dobrze zbilansowana dieta jest niezbędna przed, w trakcie i po leczeniu raka. Zdrowe wybory żywieniowe mogą zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii, promieniowania, operacji i innych metod leczenia raka. Jednak potrzeby żywieniowe pacjentów z rakiem różnią się w zależności od osoby. Stąd, dietetyk kliniczny może pomóc w identyfikacji i planowaniu diety, aby spełnić swoje unikalne cele żywieniowe.

Prawidłowy wykres diety na raka podczas leczenia jest częścią Twojego reżimu leczenia. Stąd przygotuj dietę w oparciu o to, ile i jakie rodzaje żywności możesz wygodnie jeść. Chociaż na rynku istnieje wiele suplementów diety i produktów ziołowych, zawsze należy dać pierwszeństwo pełnowartościowym pokarmom.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Q. Jaka jest najlepsza dieta dla chorych na raka?

A. Najczęściej najlepsza dieta zależy od konkretnego rodzaju raka. Niemniej jednak, żywność o wysokiej zawartości białka, zdrowych tłuszczów, pełnych ziaren, witamin i minerałów jest niezbędna. Lepiej jest stosować dietę opartą na białkach roślinnych, ponieważ większość pacjentów z rakiem toleruje je lepiej niż białka zwierzęce. Lekkie, mdłe lub płynne diety są odpowiednie dla osób w zaawansowanym stadium leczenia.

Q. Jakich pokarmów powinni unikać chorzy na raka?

A. Chorzy na raka muszą unikać wysoko rafinowanej, przetworzonej żywności. Najlepiej jest również unikać pokarmów zapalnych, takich jak smażone potrawy zawierające oleje uwodornione. Ponadto, osoby chore na raka często mają osłabiony układ odpornościowy. Dlatego unikaj surowych jaj, niemytych owoców lub warzyw, lekko gotowanych ryb, sushi i niepasteryzowanego nabiału. Lub staraj się unikać wszelkich pokarmów z ryzykiem chorób przenoszonych przez żywność.

Q. Jakie jest 5 najlepszych pokarmów zwalczających raka?

A. Żadna pojedyncza żywność nie może całkowicie ochronić kogoś przed rakiem. Jednak jeśli dodasz je do swojej diety, pokarmy zwalczające raka mogą obniżyć ryzyko rozwoju raka. Pomidory, jagody, czosnek, warzywa krzyżowe i zielone warzywa liściaste to 5 najlepszych pokarmów zwalczających raka. Nie-wegetarianie mogą dodać łososia, makrelę, sardele lub ryby słodkowodne.

Q. Które owoce są dobre na raka?

A. Najlepiej jest wybrać owoc w zależności od objawów raka lub predyspozycji. Fitoskładniki w jagodach, takich jak jeżyny, działają jako czynniki zwalczające raka. Polifenole w jabłkach również posiadają właściwości przeciwnowotworowe i zwalczające nowotwory. Niektóre inne opcje to smocze owoce, jagody goji, owoce cytrusowe, czereśnie i granaty.

Q. Jakie jest najlepsze śniadanie dla pacjentów z rakiem?

A. Ponieważ śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, powinno zawierać wystarczającą ilość białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika i kalorii. Niektóre zdrowe opcje obejmują owsiankę ze świeżymi owocami, naleśniki z ciecierzycy, smoothie, sfermentowane pokarmy, takie jak dosa lub idli, oraz tosty. Ponadto, smoothie, zupy, soki, owsiki, owsianka i inne pokarmy o konsystencji musu będą lepsze dla pacjentów mających trudności z przełykaniem.

Źródła wspomagające.

1. Royston, K. J., & Tollefsbol, T. O. (2015). The Epigenetic Impact of Cruciferous Vegetables on Cancer Prevention (Epigenetyczny wpływ warzyw krzyżowych na zapobieganie nowotworom). Current pharmacology reports, 1(1), 46-51.

2. Kristo AS, Klimis-Zacas D, Sikalidis AK. Protective Role of Dietary Berries in Cancer (Ochronna rola jagód w chorobach nowotworowych). Antioxidants (Basel). 2016;5(4):37. Published 2016 Oct 19. doi:10.3390/antiox5040037

3. Zhou, Y., Zhuang, W., Hu, W., Liu, G. J., Wu, T. X., & Wu, X. T. (2011). Consumption of large amounts of Allium vegetables reduces the risk for gastric cancer in a meta-analysis. Gastroenterology, 141(1), 80-89.

4. Farvid, M.S., Sidahmed, E., Spence, N.D. et al. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol 36, 937-951 (2021).

5. Helmus, D. S., Thompson, C. L., Zelenskiy, S., Tucker, T. C., & Li, L. (2013). Red meat-derived heterocyclic amines increase risk of colon cancer: a population-based case-control study. Nutrition and cancer, 65(8), 1141-1150.

6. Chazelas E, Srour B, Desmetz E, et al. Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 2019;366:l2408. Opublikowano 2019 Jul 10.

12 kwietnia 2023 Gotowanie