Ghee jest zdrowym źródłem tłuszczów nasyconych, które mogą dostarczyć organizmowi wielu witamin, minerałów i składników odżywczych.
Ghee jest rodzajem klarowanego masła, które wytwarza się poprzez gotowanie na wolnym ogniu masła, aż osiągnie ono wysoką temperaturę około 485°F. W tej temperaturze substancje stałe mleka i woda oddzielają się od siebie, pozostawiając jasną ciecz zwaną ghee.
Tradycyjne dla Indii i podstawowe składniki kuchni indyjskiej, południowo-wschodniej i bliskowschodniej, korzyści zdrowotne ghee, jego aromatyczny smak i lekko orzechowy posmak sprawiły, że stał się ulubionym składnikiem w wielu gospodarstwach domowych na całym świecie.
Spis treści
- Czy Ghee jest dobre dla Twojego zdrowia?
- 6 korzyści zdrowotnych płynących z Ghee, o których powinieneś wiedzieć
- Jak zrobić ghee w domu - Przepis
- Streszczenie
Czy Ghee jest dobre dla Twojego zdrowia?
Ghee jest źródłem tłuszczów nasyconych. Rola, jaką odgrywają tłuszcze nasycone w chorobach układu krążenia, jest przedmiotem ciągłej debaty wśród ekspertów w dziedzinie zdrowia. Jednak organizm ludzki nie może funkcjonować bez tłuszczów nasyconych.
Podczas gdy nadmierna ilość tłuszczów nasyconych jest niezdrowa, jest ona niezbędna w ograniczonych ilościach. Tłuszcze nasycone i prawidłowe funkcjonowanie mózgu są ze sobą ściśle powiązane. Tak więc, podczas gdy ghee zawiera tłuszcze nasycone, użycie ograniczonej ilości ghee może zarówno wzmocnić smak potraw, jak i dostarczyć niezbędne tłuszcze do organizmu.
Z tego wynika, że większość normalnych ludzi będzie doświadczać, niewielkich lub żadnych problemów zdrowotnych związanych z konsumpcją ghee. Nie dotyczy to jednak osób, które są już predysponowane do pewnych chorób dziedzicznych, takich jak choroby serca. Predyspozycje te mogą wynikać z czynników genetycznych lub innych czynników.
6 korzyści zdrowotnych płynących z Ghee, które powinieneś znać
Ghee nie jest tylko składnikiem używanym do gotowania, ale częścią dziedzictwa Indii w zakresie tradycyjnej medycyny - ajurwedyjskiej tradycji leczenia. W czasach starożytnych ghee było uważane za pokarm święty dla bogów. I tak właśnie ghee zaczęło znajdować zastosowanie we wszystkim, od zapalania lamp, przez wykorzystanie w rytuałach religijnych, po spożywanie jako suplement zdrowotny.
Jak się okazuje, ghee ma wiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym:
#1 Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
Ghee pozytywnie wpływa nie tylko na centralny układ nerwowy w mózgu, ale także na jelitowy układ nerwowy w jelitach.
Ghee zawiera wiele witamin i minerałów, które regulują i naprawiają wyściółkę jelit, co z kolei jest ważne dla zdrowia mózgu, jak również.
#2 Bogate źródło kwasu masłowego
Ghee jest bogatym źródłem kwasu masłowego. Kwas masłowy jest rodzajem krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który poprawia i wspiera bakterie probiotyczne, które są obecne w żołądku. Ghee ma również dodatkowe korzyści, takie jak równoważenie ilości kwasu solnego obecnego w żołądku i wspomaganie produkcji żółci w wątrobie.
#3 Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3
Są to również tak zwane niezbędne kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie wytworzyć i które muszą być dostarczane z pożywieniem.
Ghee jest bogate w DHA, rodzaj kwasu tłuszczowego omega 3, który został powiązany z rozwojem mózgu, zmniejszeniem stanu zapalnego, spowolnieniem procesu starzenia się i wieloma innymi funkcjami.
#4 Ważne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Ghee jest bogatym źródłem ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, E, K2 i D.
Ciało wchłania witaminy rozpuszczalne w tłuszczach najlepiej, gdy osoba spożywa je z pokarmami o wyższej zawartości tłuszczu, takimi jak ghee. Witaminy te mają wiele funkcji, takich jak poprawa odporności, dobry wzrok i dobre działanie przeciwutleniające.
#5 Skoniugowany kwas linolowy
Znany również jako CLA, kwas ten jest znany ze swojej zdolności do zmniejszania guzów w organizmie, obniżania ilości cholesterolu we krwi oraz poprawy i stabilizacji ciśnienia krwi. Ghee jest dobrym źródłem CLA.
#6 Silne zdolności antyoksydacyjne
Obecność witaminy E zapewnia ghee potężne zdolności antyoksydacyjne.
Ghee jest również znane z tego, że jest dobre dla skóry, jak również dla włosów. Ludzie nie tylko spożywają ghee, ale używają go do robienia domowych maseczek na twarz, maseczek do włosów i innych. Ponieważ ghee zachowuje swoją integralność strukturalną w bardzo wysokich temperaturach gotowania, staje się doskonałym składnikiem do wykorzystania w potrawach, które obejmują smażenie, sauteing, i innych technik, które obejmują gotowanie na dużym ogniu.
Ghee jest zarówno popularnym źródłem niezbędnych składników odżywczych, jak i ważnym składnikiem aromatyzującym w wielu współczesnych potrawach. Popularne programy dietetyczne, takie jak dieta Keto, między innymi, doprowadziły już wielu ludzi do tego pysznego składnika.
Jak zrobić ghee w domu - Przepis
Ghee może być drogie w zakupie, ale można je łatwo zrobić w domu, stosując się do kilku prostych kroków.
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czasgotowania: około 15 minut
Składniki:
- Masło - 250g
- Rondel
- sitko
- Serniczki
Metoda:
- Masło kroimy w równą kostkę.
- Włóż je do rondelka.
- Podgrzewaj masło na średnim ogniu, aż się rozpuści.
- Doprowadzić rondel do wrzenia i pozwolić masłu redukować się przez maksymalnie piętnaście minut.
- W tym czasie uważaj, aby się nie spieniło.
- Kiedy zawartość patelni spieni się po raz drugi, wyłącz ogień.
- Odstaw na 3 minuty.
- Przecedzić zawartość przez drucianą siatkę wyłożoną płótnem serowym.
Złocistożółty płyn, który otrzymujesz to ghee.
Podsumowanie
Ghee jest ważnym źródłem niezbędnych składników odżywczych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dobrych tłuszczów nasyconych. Ghee zostało również powiązane z utratą tłuszczu, więc każdy, kto chce utrzymać zdrową dietę bez utraty ważnych tłuszczów powinien zwrócić się do ghee.
Tags: clarified buttergheehealth benefits of gheehow to make ghee recipeis ghee good for health?
Zostaw komentarz