Najlepsze białko w proszku na utratę wagi i przyrost masy mięśniowej

12 grudnia 2021 Dieta

Białka, budulec życia, są ważnym źródłem paliwa. Pomagają organizmowi naprawiać istniejące komórki i tworzyć nowe. Są one jeszcze ważniejsze, jeśli chcesz nabrać masy, schudnąć lub po prostu poprawić swój ogólny wygląd i poziom sprawności fizycznej. W jaki sposób? Podczas trawienia, białko jest rozkładane na różne aminokwasy, które pomagają budować i naprawiać mięśnie. Odpowiednie spożycie białka może również pomóc w utracie wagi poprzez zapewnienie, że organizm spala tłuszcz, a nie mięśnie.

Badania wykazały, że potrzeba około 1,5 do 2 gramów białka na każdy funt masy ciała. Ponieważ trudno jest uzyskać wymaganą ilość poprzez naturalne źródła, białko w proszku może zapewnić, że dodatkowy impuls, który pozwala ludziom spełniać swoje cele fitness. Szybki i wygodny, wszystko co musisz zrobić, to wlać go do jakiegoś rodzaju płynu, i pić.

Ale najprostszy sposób, aby uzyskać swoje dzienne spożycie białka może się skomplikować, jeśli wziąć pod uwagę liczbę dostępnych opcji. Jak wybrać najlepsze białko w proszku dla Ciebie? Na początek, zawsze sprawdzić kalorii na porcję, zawartość tłuszczu i węglowodanów liczyć. Weź również pod uwagę swoje cele fitness, ponieważ każde białko w proszku działa w inny sposób.

Oto jak rozważyć swoje opcje:

Serwatka

To rozpuszczalne w wodzie białko mleka jest ulubieńcem wszech czasów. Niedrogie, pełnowartościowe białko, serwatka zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów, których potrzebuje organizm. Jest trawiona i wchłaniana szybciej niż inne białka, a szybkie dostarczanie aminokwasów do komórek mięśniowych pomaga w ich odżywianiu i przyspiesza wzrost mięśni. Poprzez zwiększenie syntezy białek mięśniowych, serwatka ułatwia regenerację po treningu. Zwiększa również spalanie tłuszczu, a jej właściwości hamujące apetyt przyspieszają utratę wagi.

Dlaczego warto ją wybrać: Jest niedroga. Jeśli chcesz budować mięśnie w stałym tempie lub właśnie zacząłeś podnosić ciężary lub uprawiać cardio, serwatka jest dobrym wyborem białka. Najlepiej sprawdza się spożywana bezpośrednio przed lub po treningu.

Izolat serwatki

Główną różnicą pomiędzy białkiem serwatkowym a jego izolatem jest ilość białka, laktozy i tłuszczu, które zawiera każdy z nich. Podczas gdy białko serwatkowe w proszku zawiera od 11 do 14,5% białka, izolat białka serwatkowego to ponad 90% białka.

Dlaczego warto go wybrać: Izolat serwatki w proszku zawiera wysokie stężenie białka i należy do najłatwiejszych białek dla organizmu do rozbicia i wykorzystania. Jest zalecany dla każdego, kto intensywnie ćwiczy lub rozbudowuje mięśnie. Przyjmować bezpośrednio po lub przed treningiem, aby pomóc mięśniom szybciej się zregenerować. Jest to również korzystne dla entuzjastów fitness, którzy są wrażliwi na laktozę.

Kazeina

Wzrost mięśni zależy od równowagi między syntezą a rozpadem białek. Podczas gdy serwatka szybko zalewa organizm aminokwasami i stymuluje syntezę białek, kazeina jest "powolnym" białkiem, które potrzebuje 3-4 godzin, aby osiągnąć szczyt syntezy białek i 7 godzin, aby zostać w pełni wchłonięte przez organizm. Pozostawia również uczucie sytości na dłużej.

Dlaczego warto go wybrać: Casein, przyjmowany we właściwym czasie, może pomóc w szybkim i efektywnym budowaniu mięśni, ponieważ dostarcza do krwiobiegu powolny i stały dopływ aminokwasów. Eksperci zalecają przyjmowanie jej przed pójściem spać, ponieważ jest najbardziej korzystna dla naprawy mięśni i ich ponownego wzrostu podczas godzin snu.

Soja

Wyizolowane z soi, to wegetariańskie białko jest bogate w dwa ważne aminokwasy, które wspomagają wytrzymałość i regenerację mięśni. Glutamina, która przyspiesza regenerację i utrzymuje wysoki poziom energii, oraz arganina, która pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne i umożliwia szybszą podróż przez organizm. Przez długi czas soja była wyśmiewana jako związek feminizujący, co oznacza, że zaburza równowagę hormonalną i sprawia, że przyrost masy mięśniowej jest trudniejszy. Jednak najnowsze badania obalają tę tezę.

Dlaczego warto ją wybrać: Soja nie zawiera prawie żadnego tłuszczu ani cholesterolu, co czyni ją białkiem przyjaznym dla serca. Pomaga również podkręcić metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu. Eksperci zalecają spożywanie jej na śniadanie i stosowanie w połączeniu z białkiem serwatkowym, aby uzyskać maksymalne korzyści.

Hydrolizat serwatki

To "wstępnie strawione białko" jest najdroższą formą białka na rynku. Aminokwasy znajdujące się zazwyczaj w izolatach i koncentratach są rozbijane na pojedyncze aminokwasy, aby stworzyć hydrolizat. Eksperci twierdzą, że ponieważ jest on wstępnie strawiony, Hydrolizat maksymalizuje wzrost i regenerację mięśni. Ma on również znaczący wpływ na insulinę i sytość, co czyni go doskonałym wyborem dla każdego, kto chce zredukować tkankę tłuszczową.

Dlaczego warto go wybrać: Opinie różnią się co do tego, czy Hydrolysate jest superbohaterem białka, czy tylko hype. Jest to jednak najczystsza, najszybsza i łatwo przyswajalna forma serwatki dostępna na rynku. Spodziewaj się najlepszych rezultatów, gdy przyjmujesz go po treningu.

Jajka

Dostępne w formie proszku, to źródło białka jest podobne do serwatki w swojej zdolności do stymulowania wzrostu mięśni. Wysoka wartość biologiczna białka jajecznego - zawiera ono niezbędne aminokwasy w proporcji podobnej do tej wymaganej przez organizm - oznacza, że organizm może efektywnie wykorzystać to białko.

Dlaczego warto je wybrać: Jest trawione jeszcze wolniej niż kazeina, co może oznaczać lepszy ogólny wzrost mięśni. Niewielka zawartość tłuszczu i węglowodanów sprawia, że jest to zwycięzca!

Aby uzyskać najlepsze wyniki, eksperci fitness zalecają mieszankę białek w proszku. Jednak ważne jest, aby pamiętać, że samo białko nie zbuduje tkanki mięśniowej. Musi być sparowane z progresywnym reżimem treningowym, który rzuca wyzwanie mięśniom w twoim ciele, aby rosły w siłę.

12 grudnia 2021 Dieta